Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο ερώτημα του BN γιατί μόνο το CVC επενδύει παντού, η απάντηση… γιατί κάτι έχει δει στην Ελλάδα, με στόχο 5 δισ

Στο ερώτημα του BN γιατί μόνο το CVC επενδύει παντού, η απάντηση… γιατί κάτι έχει δει στην Ελλάδα, με στόχο 5 δισ
Με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Σχετικά Άρθρα

Πρόσφατα το bankingnews έθεσε ένα ερώτημα γιατί το τελευταίο διάστημα – και με εξαίρεση την Macquarie από την Αυστραλία που εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – μόνο το αμερικανικό fund CVC επενδύει παντού ως στρατηγικός επενδυτής σε ελληνικά assets;
Γιατί τα άλλα funds δεν βλέπουν αυτό που… προβλέπει το CVC;

Συμμετέχει στον κλάδο Υγείας με στρατηγικό ποσοστό, μέσω Υγείας, Metropolitan κ.α. ωστόσο δέχθηκε τις καταγγελίες του ομίλου Αποστολόπουλου στην DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και λόγω της Εθνικής Ασφαλιστικής….

Συμμετέχει στον κλάδο ασφαλειών με στρατηγικό ποσοστό 90% στην Εθνική Ασφαλιστική, ένα deal που ελέγχεται από την DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω των αναφορών ότι ελέγχει το 29% στα ιατρικά συμβόλαια και εγείρονται θέματα ανταγωνισμού.
Να σημειωθεί ότι το deal CVC με Εθνική Ασφαλιστική, μετατίθεται λόγω του ελέγχου και μάλλον θα κλείσει στο α΄ τρίμηνο του 2022.

Συμμετέχει στον κλάδο τροφίμων και εστίασης αφού εξαγόρασε το 100% της Vivartia και απέκτησε ισχυρότατη παρουσία και μέσω της ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης κ.α.

Συμμετέχει στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΔΕΗ με συνεισφορά 300 εκατ ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου των 850 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ αποκτώντας το 10% της ΔΕΗ και έτσι συμμετέχει και στον ΔΕΔΔΗΕ άπαξ και είναι θυγατρική με ποσοστό 51%.
Να σημειωθεί ότι το CVC είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή Δικτύου

Βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για να εξαγοράσει την αλυσίδα supermarket Μασούτης θέλοντας να δημιουργήσει ένα από τους τρεις βασικούς πόλους στα supermarket στην Ελλάδα.
Στην περίπτωση του Μασούτη, υπάρχουν διερευνητικές επαφές και όχι deal, οπότε είναι πρόωρο να ειπωθεί κάτι ακόμη…

Με τις τοποθετήσεις αυτές ουσιαστικά το αμερικανικό fund έχει αποκτήσει στρατηγική θέση στην ελληνική οικονομία αποκτώντας πρόσβαση σε καταναλωτές που αγγίζουν το 50% των ελλήνων
Το bankingnews πρόσφατα είχε αναφερθεί στην επιθετική ανάπτυξη του CVC στην Ελλάδα – μάλιστα το BN έχει υποστηρίξει και πολλά από αυτά τα deals – ωστόσο έθετε το ερώτημα δεν υπάρχει άλλος επενδυτής να επιδείξει ενδιαφέρον;

Η απάντηση

Στο ερώτημα αυτό, το BN έλαβε μια απάντηση από μια πηγή προσκείμενη στο CVC, ότι το αμερικανικό fund με τις στρατηγικές τοποθετήσεις που έχει πραγματοποιήσει, έδειξε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και πήρε το ρίσκο να αναλάβει τον ελληνικό κίνδυνο.
Ποντάρει σε ένα βασικό σενάριο, ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι θετικές μεσοπρόθεσμα, οπότε οι επενδύσεις θα αποκτήσουν αξία και θα αποκομίσει υπεραξίες.
Για ορισμένους με το πλήθος των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και σε συνδυασμό με το ιστορικό προηγούμενο της Ισπανίας, όπου αγόρασε ιδιωτικά θεραπευτήρια το CVC στα 950 εκατ και τα πούλησε στα 5,5 δισεκ. το αμερικανικό fund… θα μπορούσε να στοχεύει σε 4-5 χρόνια σε αξίες ακόμη και 4-5 δισεκ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στην Υγεία έχει επενδύσει άνω των 200 εκατ ευρώ. στην Vivartia περίπου 200 εκατ, στην Εθνική Ασφαλιστική 455 εκατ. στην ΔΕΗ περίπου 300-350 εκατ και εάν προκύψει και deal με τον Μασούτη… θα έχει επενδύσει 1,4 με 1,5 δισεκ. συνολικά οπότε θα μπορούσε να πωλήσει στα 5 δισεκ. σε βάθος 4-5 ετών.
Όπως καθίσταται αντιληπτό το CVC είναι αγοραστής… αλλά επί της ουσίας δυνητικός πωλητής σε βάθος ετών…
Η περίπτωση της Ισπανίας αποδεικνύει ότι στόχος είναι οι πολλαπλάσιες υπεραξίες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης