Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Τούρκοι ψαράδες φθάνουν μέχρι την Εύβοια - Εγκαταλείπουν οι Έλληνες

Οι Τούρκοι ψαράδες φθάνουν μέχρι την Εύβοια - Εγκαταλείπουν οι Έλληνες
Ο ελληνικός στόλος βαίνει μειούμενος χάρη στις άστοχες πολιτικές των κυβερνήσεων
Σχετικά Άρθρα

Τα δύο πρόσωπα του Ελληνικού Κράτους στον τομέα της αλιείας.
Το ένα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να επενδύει στην αναβάθμιση της Ιχθυόσκαλας του Βόλου και το άλλο πρόσωπο του κράτους που πλήρωσε για την ενίσχυση της Μέσης Αλιείας (Μηχανότρατες και Γρι -Γρι ) και σήμερα πληρώνει για να τα καταστρέψουν ενώ αφήνει την παράκτια αλιεία στο απυρόβλητο.
Επιπλέον η παρουσία των Τούρκων αλιέων στο Αιγαίο που να σημειωθεί φτάνουν μέχρι την Εύβοια δεν θεωρείται «προϊόν» επιθετικότητας αλλά βιάζονται να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι εγχώριοι αλιείς (Μηχανότρατες και Γρι- Γρί).
Πολύ σύντομα αντίπαλοι των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο θα είναι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους που φτάνουν μέχρι τη Ρόδο για να ψαρέψουν γαρίδες κι άλλα «πολύτιμα» ψάρια του Αιγίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των σκαφών της Μέσης Αλιείας ανέρχονται σε 420 με δυνατότητα να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μίλι από τις ακτές και σε βάθη μεγαλύτερα από τα 50 μέτρα.

Κοντόφθαλμη πολιτική

Οι Έλληνες επαγγελματίες της Μέσης Αλιείας εγκαταλείπουν την ενεργή δράση καθώς η νεότερη γενιά δεν θέλει να συνεχίζει το επάγγελμα διότι η πολιτική της Αλιείας αποδείχθηκε κοντόφθαλμη.
Οι έμπειροι επαγγελματίες προβλέπουν ότι αρκετές από τις 11 ιχθυόσκαλες που διαθέτει η χώρα και ελέγχονται από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε (ΟΚΑΑ) θα μείνουν χωρίς ψάρια λόγω της υπέρ-αλίευσης αλλά και της μείωσης του στόλου της Μέσης Αλιείας.
Τα παραπάνω κρίσιμα θέματα ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο περιθώριο των εγκαινίων της ιχθυόσκαλας Βόλου που έγιναν χθες παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, παρουσία του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού του διευθύνοντος συμβούλου του ΥπερΤαμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΚΑΑ κ Απόστολο Αποστολάκου, ο οποίος ανέλυσε το ρόλο της νέας ιχθυόσκαλας του Βόλου που σχεδιάστηκε το 2007 και εισέρχεται σε λειτουργία το 2021!

Η Ιχθυόσκαλα Βόλου

Πρόκειται για μία επένδυση 4,9 εκατομμυρίων κι ενώ είχε ολοκληρωθεί πριν από έξι χρόνια παρέμενε αναξιοποίητη, ωστόσο «αρχίζει και γίνεται η πρώτη από τις περιφερειακές ιχθυόσκαλες που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Απόστολος Αποστολάκος.
Συγκεκριμένα, ο ΟΚΑΑ παρέλαβε το έργο το 2014 και μετά την αλλαγή διοίκησης το 2020, ελήφθη η απόφαση να λειτουργήσει η Ιχθυόσκαλα εντός του 2021.
Τότε ολοκληρώθηκαν και οι εκκρεμείς από το 2017 εργολαβίες, με αποτέλεσμα η νέα Ιχθυόσκαλα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο.
Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών.
Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους συντήρησης αλιευμάτων.
Εντός της Ιχθυόσκαλας δραστηριοποιούνται 10 ιχθυεμπορικές επιχειρήσεις, ενώ 14 από τα 20 γραφεία είναι ήδη μισθωμένα.
Να σημειωθεί ότι το μηνιαίο μίσθωμα για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 100 έως 150 ευρώ και 200 ευρώ , πλέον του 2% επί του τζίρου που εισέρχεται στην Ιχθυόσκαλα.
Περίπου 19 τόνοι αλιευμάτων διακινήθηκαν ήδη την πρώτη εβδομάδα – εκ των οποίων το 85% αφορά σε εγχώρια αλιεύματα – και σχεδόν 1.200 ιχθυοκιβώτια εξέρχονται ημερησίως από την πύλη της Ιχθυόσκαλας.
Οι νέες εγκαταστάσεις παρέχουν το δικαίωμα χρήσης των χώρων της Ιχθυόσκαλας για εργασίες πωλήσεων, συσκευασίας και ανασυσκευασίας των αλιευμάτων, τον εξοπλισμό όπως είναι οι σταθμοί ζύγισης, τη δωρεάν 24ωρη παρακολούθηση και φύλαξη των συνθηκών ψύξης, στα 3.258 τ.μ. επιλιμνιων υποδομών της.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται επίσης η άμεση πρόσβαση για τα φρέσκα ψάρια και αλιεύματα του Παγασητικού, το νέο ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας που ελέγχεται κεντρικά από απόσταση, η ανάπτυξη του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς και ο σχεδιασμός τοπικών δράσεων για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης