Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕlvalΗalcor: Και νέα επένδυση μέσω του 7ετούς ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ

ΕlvalΗalcor: Και νέα επένδυση μέσω του 7ετούς ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ
H Έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας καλείται να εγκρίνει την έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου
Σχετικά Άρθρα

H υπερβάλλουσα ζήτηση για τα προϊόντα αλουμινίου ωθεί την Elvalhalcor και σε νέες επενδύσεις.
Αύριο η Έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών της εταιρείας καλείται να εγκρίνει την έκδοση επταετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, και οι νέες ομολογίες οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν στην εταιρική αγορά ομολόγων της Αθήνας.
Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατευθυνθούν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού, κεφάλαιο κίνησης, αλλά και νέες επενδύσεις.
Η Elvalhalcor πραγματοποιεί ήδη συμπληρωματικές επενδύσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ για τη νέα γραμμή βαφής με την οποία η παραγωγική δυναμικότητα θα αυξηθεί στους 520 χιλ. τόνους.
Η νέα γραμμή, όπως έχει ανακοινωθεί, θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2022 και το 2023 η παραγωγική δυναμικότητα θα είναι πλήρης. Χαρακτηριστικό της επιτάχυνσης του νέου προγράμματος είναι ότι, η χρήση του 2021 θα κλείσει με επενδυτικές δαπάνες ύψους 115 εκατ. ευρώ.

Υψηλή ζήτηση – Είχαν αυξηθεί οι τιμές σε σειρά προϊόντων πριν την κρίση

Η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου παραμένει υψηλή στις ευρωπαϊκές αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την συσκευασία τροφίμων και
ποτών, τις μεταφορές, τους σωλήνες χαλκού και προϊόντα έλασης χαλκού. Ειδικότερα, στα προϊόντα συσκευασίας, η ελληνική εταιρεία έχει δεχθεί
αιτήματα παραγωγής από ευρωπαϊκές εταιρείες (κουτάκια) ενώ και στην Ελλάδα εχουν ξεκινήσει επαφές με την ΕΑΒ, για παραγωγή προφίλ αλουμινίου για την αεροπορική βιομηχανία.
Η Elvallhalcor έχει ήδη κλεισμένο συμβόλαιο για τις τιμές ενέργειας και αντιμετωπίζει τα αυξημένα κόστη με μετακύλιση των τιμών προς τους πελάτες.
Το στοίχημα για την ελληνική εταιρεία, όπως και για όλες τις παραγωγικές εταιρείες την τρέχουσα περίοδο είναι κατά πόσο αυτό θα περάσει κατά 100%.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση τιμών για μια σειρά προϊόντων, πριν ακόμα ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση με τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος.
Η απόφαση, όμως, και για επέκταση των επενδύσεων – μέσω και του ομολογιακού δανείου – αποτελεί και ένα είδος αντιστάθμισης του αυξημένου κόστους, καθώς οι πρόσθετες επενδύσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας.
Από την άλλη πλευρά, οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές του αλουμινίου επιδρούν θετικά στα αποτελέσματα, και αυτό θα αποτυπωθεί στο 9μηνο.

Τα μεγέθη

Στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης του 2021, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Elvalhalcor ανήλθαν σε 1,34 δισ. ευρώ, έναντι 998 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Τα λειτουργικά κέρδη Ebidta ανήλθαν σε 122,7 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη μέτα φόρων ανήλθαν σε 83,5 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 678,6 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια σε 757,8 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης