Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η απίστευτη συμφωνία της Reggeborgh να πωλήσει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Καθημερινό trading ιδίων μετοχών

Η απίστευτη συμφωνία της Reggeborgh να πωλήσει μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Καθημερινό trading ιδίων μετοχών
Μόνον στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο ολλανδός επενδυτής πούλησε το 30% μια μεγάλης εταιρείας όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μια… χειραψία
Σχετικά Άρθρα

Η «θριαμβευτική» συμφωνία της Reggeborgh να διαθέσει το ποσοστό 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με premium στον επικεφαλής της εταιρείας Γ. Περιστέρη και «φιλικές» εταιρείες, δεν έπεισε την αγορά.
Είναι η μοναδική περίπτωση στα διεθνή χρηματιστηριακά χρονικά, που το 30% σχεδόν της εταιρείας πωλήθηκε στην τιμή των 11,20 ευρώ αλλά αυτή η τιμή δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ταμπλό.
Η χρηματιστηριακή αγορά δεν «υιοθέτησε» την τιμή που αγόρασε ο επικεφαλής της εταιρείας και μερικοί φίλοι, ενώ ορισμένοι θεωρούν απίθανο να πρόκειται για συμφωνία χωρίς «ψηλά γράμματα».
Ακόμα και μικρότερης αξίας συμφωνίες συνοδεύονται από ρήτρες και αιρέσεις που καλύπτουν διάφορα μελλοντικά ενδεχόμενα.
Μόνον στη συγκεκριμένη περίπτωση, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ο ολλανδός επενδυτής πούλησε το 30% μια μεγάλης εταιρείας με μια… χειραψία.

Τι σηματοδοτεί η απόσταση της αγοράς από τη συμφωνία των μεγαλομετόχων;


Η αγορά αμφιβάλλει για τις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν και σίγουρα κάτι περίεργο συμβαίνει.
Επίσης παράδοξο αλλά ασφαλώς νόμιμο, είναι και κάτι ακόμα.
Από το σύνολο των εταιρικών ανακοινώσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι περισσότερες αφορούν αγορά ίδιων μετοχών.
Η τιμή της μετοχής τον Νοέμβριο του 2020 ήταν περίπου 7 ευρώ και τον Απρίλιο του 2021 έφθασε τα 9 ευρώ.
Η άνοδος της τιμής βέβαια δεν ταίριαζε με τις πραγματικές εξελίξεις της περιόδου.
Θεωρητικά, ο ανταγωνισμός θα ενισχύονταν καθώς η Reggeborgh έδειχνε να ενδιαφέρεται για την Ελλάκτωρ, η παραχώρηση της Εγνατίας κινδύνευε εξαιτίας απόφασης του ΣτΕ να παραταθεί ο διαγωνισμός απόφαση που δεν βόλευε την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το καζίνο στο Ελληνικό καρκινοβατούσε ενώ μια φυσική καταστροφή είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε θυγατρική στις ΗΠΑ.
Κι όμως την ίδια περίοδο η μετοχή ανέβηκε 28,5% περίπου. Γιατί; Επειδή οι ίδιες μετοχές που είχε αγοράσει η εταιρεία την 1η Ιανουαρίου 2020 ήταν 22,8 εκατ. ευρώ, στις 31 Δεκεμβρίου 2020 25,7 εκατ. ευρώ. Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που την χρονιά εκείνη είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 58 εκατ.
Επένδυσε σε δικές της μετοχές ένα ποσό που είναι σχεδόν τα μισά κέρδη!

Μετά από την περίοδο αυτή, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες...

Στις 26 Ιανουαρίου η Reggeborgh που κατέχει 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ελέγχει ουσιαστικά 30% της Ελλάκτωρ ορίζει στην Ελλάκτωρ διοίκηση με πρόσωπα επιλογής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπως αποκάλυψε το bankingnews.
Στις 8 Ιανουαρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα στο τομέα των κατασκευών.
Στις 11 Μαρτίου η Reggeborgh ανακοινώνει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά ούτε η ανακοίνωση αυτή έχει επιπτώσεις στη τιμή της μετοχής η οποία δεν επηρεάζεται από την ανακοίνωση που προφανώς έγινε για να προλάβει αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σε διάστημα 50 ημερών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει ότι η συμμετοχή της Reggeborgh στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειώθηκε από 32% σε ποσοστό κάτω από 5% και στο διάστημα αυτό ανακοινώνεται ότι το ποσοστό της Reggeborgh αγοράστηκε από τη Μ. Λάτση και τον Γ. Περιστέρη στην τιμή των 11,2 ευρώ ανά μετοχή όταν τότε η τιμή στο ταμπλό ήταν 9,65 ευρώ - σήμερα 10,16 ευρώ -.
Μάλιστα πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρεται σε πιεστικές και αγωνιώδεις προσπάθειες του Γ. Περιστέρη να συγκεντρώσει τα χρήματα (185 εκατ) να αγοράσει το 16% του προς πώληση πακέτου.
Έτσι ο Ολλανδός σε ένα μήνα μείωσε το ποσοστό του στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ακόμα διατηρεί ποσοστό γύρω στο 2,8%) και αποκόμισε κέρδη 160 με 170 εκατ.
Συνήθως βέβαια η πρακτική είναι όταν διατίθεται προς πώληση μεγάλο πακέτο μετοχών να υπάρχει discount, μειωμένη τιμή, γιαυτό προφανώς η αγορά δεν ακολούθησε το σενάριο.
Δεν πίστεψε ότι ο Γ. Περιστέρης (υπέρ) δανείστηκε για να επενδύσει ο ολλανδός στην ανταγωνιστική εταιρία.
Συχνά στις επιχειρηματικές συμφωνίες και πολύ μικρότερης αξίας, υπάρχει η ρήτρα όποιος αποχωρεί να μην ασχοληθεί με ανταγωνιστική δραστηριότητα για μακρά περίοδο.
Κι όμως τίποτα δεν πάει χαμένο.
Μερικούς μήνες αργότερα και αφού η Ελλάκτωρ έχει κάνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται με υπερδιπλάσιο ανεκτέλεστο σε σχέση με αυτό που είχε τον Ιανουάριο του 2021 και η Ελλάκτωρ σε φάση εσωστρέφειας, παρακολουθεί με απάθεια τις εξελίξεις.
Πολλά περίεργα έχουν μαζευτεί.

Υποσημείωση

Λέμε εάν το BN... είχε την σύμβαση που υπέγραψαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Reggeborgh... δεν θα ήταν μια μεγάλη αποκάλυψη ώστε να πληροφορηθούν οι επενδυτές τι περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.... αποχώρησης; 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης