Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εκρηκτικά κέρδη για την Elpedison (ΕΛΠΕ ) εν μέσω κρίσης και αυξήσεων στο φυσικό αέριο;

Εκρηκτικά κέρδη για την Elpedison (ΕΛΠΕ ) εν μέσω κρίσης και αυξήσεων στο φυσικό αέριο;
Εκρηκτικά κέρδη για την Elpedison (ΕΛΠΕ ) εν μέσω κρίσης και αυξήσεων στο φυσικό αέριο; Ποια είναι ακριβώς τα περιθώρια κέρδους σε ρεύμα και φυσικό αέριο;

Κερδοφορία πέραν πάσης προσδοκίας -κόντρα σε όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας- εμφάνισε στο πρώτο εννεάμηνο του 2021 η Elpedison, η κοινοπραξία μεταξύ Ελληνικών Πετρελαίων και Edison, σε ηλεκτρικό ρεύμα και Φυσικό Αέριο.
Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών καταστάσεων που δημοσίευσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα καθαρά κέρδη προ φόρων από την κοινοπραξία για τα ΕΛΠΕ ανήλθαν σε 40,45 εκατ. ευρώ, έναντι 24,79 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού 9μήνου, σημειώνοντας άνοδο +63,5%.
Όπως θα δούμε, οι προμηθευτές και παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος δεν δημοσιεύουν αναλυτικά τα οικονομικά τους στοιχεία, αλλά τα αποτελέσματα των Τομέων Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, δημιουργώντας μια σύγχυση στους καταναλωτές, αλλά και στους μετόχους των εταιρειών.
Tα κέρδη των ΕΛΠΕ από την κοινοπραξία Elpedison εμφανίζονται ως κέρδη από συγγενείς επιχειρήσεις και κοινοπραξίες, και αποτελούν το 15% των καθαρών κερδών μετά από φόρους των Ελληνικών Πετρελαίων (254 εκατ. ευρώ).
Πιο συγκεκριμένα, για το πρώτο 9μηνο του 2021 ο τομέας της Ενέργειας και Φυσικού Αερίου Elpedison παρουσίασε μικτές πωλήσεις 3,3 δισ. ευρώ, και τα λειτουργικά κέρδη πλέον αποσβέσεων ανήλθαν σε 352 εκατ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. μικτών πωλήσεων και 3 δισ. κέρδων Ebidta για το πρώτο 9μηνο του 2020.

Κόντρα στο ράλι των τιμών του Φυσικού Αερίου;

Είναι αξιοσημείωτο ότι η θεαματική κερδοφορία της Elpedison επιτεύχθηκε εν μέσω της «καταιγίδας» της ενεργειακής κρίσης με εκτόξευση των τιμών Φυσικού Αερίου και συνεπακόλουθα των τιμών ρεύματος.
Εξάλλου, την περσινή περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενέργειας, οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσαν κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο όταν η οικονομία βρισκόταν σε lockdown και οι τιμές του Φυσικού Αερίου είχαν σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
Το παράδοξο, λοιπόν, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προμηθευτές ενέργειας, είναι πως η κοινοπραξία της Elpedison, όμως, ακόμα και μετά την εκρηκτική άνοδο των τιμών του Φυσικού Αερίου, όχι μόνο δεν περιορίζει τα καθαρά της κέρδη και τα περιθώρια κέρδους της, αλλά αυξάνει τα κέρδη της κατά 63,5% - αν και δεν είναι ευκρινές από τις οικονομικές καταστάσεις ποια ήταν η συμβολή του τομέα παραγωγής και προμήθειας ρεύματος και ποια η συμβολή του τομέα Φυσικού Αερίου.
Για παράδειγμα, ο τομέας Ηλεκτρικής ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Μυτιληναίος στο 9μηνο εμφάνισε πωλήσεις 687,9 εκατ. ευρώ έναντι 664,6 εκατ. ευρώ (άνοδος 3%) και τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 81,8 εκατ. ευρώ έναντι 122,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 33%.
Το δε περιθώριο κέρδους της εταιρείας της Μυτιληναίος για τον συγκεκριμένο τομέα μειώθηκε σε 12% από 18% πέρυσι.

Κριτική για τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον διευθύνοντα των ΕΛ.ΠΕ (sic)

Την ώρα, όμως, που η εταιρεία ενέργειας των ΕΛ.ΠΕ καταγράφει την υψηλότερη κερδοφορία, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Α. Σιάμισιης άσκησε κριτική για τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, η οποία πραγματοποιείται με κρατική παρέμβαση.
Eιδικότερα, σε ενεργειακή εκδήλωση επισήμανε πως «οι χρεώσεις στη λιανική ρεύματος χαμηλότερα των χονδρεμπορικών τιμών μπορούν να αιτιολογηθούν μόνο αν ισχύσουν για το χρονικό διάστημα της ενεργειακής κρίσης».
Kι αν συνεχιστεί, όμως, αυτή η πολιτική θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά σύμφωνα με τον ίδιο.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης