Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πού σκοντάφτει ο διαγωνισμός πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Πού σκοντάφτει ο διαγωνισμός πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης
Σήμερα 18 Νοεμβρίου ο Αμερικανός Πρέσβης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα

Με το «γεφύρι της Άρτας» μοιάζει ο διαγωνισμός για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Το ΤΑΙΠΕΔ βάζει νέο στόχο ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ οι γνωρίζοντες, τα εμπόδια θεωρούν ότι η διαδικασία μπορεί να εξαντλήσει και τα επόμενα τρία τρίμηνα της νέας χρονιάς.
Το θέμα των καθυστερήσεων πιθανότητα έχει προβληματίσει την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα σε βαθμό που ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, σύμφωνα με πληροφορίες , σήμερα το απόγευμα θα περάσει την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών για συνάντηση με τον υπουργό κ Χρήστο Σταϊκούρα.
Το θέμα της πορείας του διαγωνισμού αναμένεται να απασχολήσει τους δύο αξιωματούχους καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο μικροσκόπιο αμερικανικών εταιρειών δίνοντας το παρόν στη διαγωνιστική διαδικασία.
Το βασικό εμπόδιο του διαγωνισμού είναι οι απαλλοτριώσεις που να σημειωθεί ήταν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Ελληνικό Δημόσιο είχε δεσμεύσει από τους ιδιοκτήτες έκταση 195 στρεμμάτων χωρίς να κάνει το επόμενο βήμα που ήταν η καταβολή της αποζημίωσης.
Μετά από 30 χρόνια το Δημόσιο λόγω της απόφασης να πουλήσει τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, έπρεπε να κλείσει διαδικασία της απαλλοτρίωσης καταβάλλοντας τα αντίστοιχα ποσά στους ιδιοκτήτες για να περιέλθει η έκταση στην κυριότητά του.

Η αποζημίωση

Το αρμόδιο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης στις 22 Οκτωβρίου έβγαλε απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης που κυμαίνεται από 12 έως 30 ευρώ ανά τ.μ.
Η απόφαση δεν ικανοποιεί μια μερίδα των ενδιαφερόμενων και αναμένεται να προσφύγουν κατά της αρχικής απόφασης ζητώντας βελτίωση της οικονομικής προσφοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ και έχει δοθεί κωδικός για τη δαπάνη από το υπουργείο Οικονομικών.
Έγκριτοι νομικοί λένε ότι η έκταση θα περιέλθει στο Δημόσιο όταν η Δικαιοσύνη βγάλει οριστική απόφαση για το τίμημα της αποζημίωσης και σε δεύτερο βαθμό.
Πηγές από την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης ισχυρίζονται ότι όταν κατατεθεί το 70% της αποζημίωσης στου δικαιούχους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να θεωρήσει ότι η υπόθεση έχει κλείσει και τυπικά και η έκταση περιέρχεται στο κράτος δηλαδή στον «ΟΛΑ»
Οι δικαιούχοι ζητούσαν 4 και 5 φορές υψηλότερο τίμημα από αυτό που καταλόγισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο αλλά η οικονομική απαίτηση πρέπει να επισφραγιστει με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Ανάμεσα στις εκκρεμότητες είναι και δημοσιοποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης