Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Νέο έργο αγωγού στην Πολωνία - Πλήρης επιβεβαίωση του Βankingnews

Cenergy: Νέο έργο αγωγού στην Πολωνία - Πλήρης επιβεβαίωση του Βankingnews
H πρόταση της Σωληνουργεία Κορίνθου αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων διεθνών και Πολωνών κατασκευαστών
Σχετικά Άρθρα

Πλήρης επιβεβαίωση του Bankingnews για το νέο έργο της Cenergy σε αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου Cenergy : Νέο έργο σωλήνων χάλυβα για αγωγό στην Ευρώπη).
Χθες το βράδυ 23 Νοεμβρίου, η ελληνική εισηγμένη ανακοίνωσε την ανάθεση στη θυγατρική της Σωληνουργεία Κορίνθου συμβολαίου από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Αερίου της Πολωνίας, Gaz- system Sa, που αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου Gustorzyn - Wronow στην Πολωνία, και περιλαμβάνει 80 χλμ. επενδυμένων σωλήνων χάλυβα 40 ιντσών.

Η πλέον συμφέρουσα προσφορά

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «η πρόταση της Σωληνουργεία Κορίνθου αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων διεθνών και Πολωνών κατασκευαστών, ως η πλέον συμφέρουσα, ενώ η σύμβαση ανέρχεται στα έως και 217.192.029,00 PLN, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής ποσότητας και μεταφοράς (περ. EUR 47 εκατ.).
Στόχος του έργου είναι η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης από το Gustorzyn στο Wronow, ο οποίος θα επιτρέπει τη μεταφορά αυξημένου όγκου αερίου σε οικισμούς της Βαρσοβίας και του Łodz, στο Radom και τα περίχωρα αυτού, καθώς και στις νοτιοανατολικές περιοχές της Πολωνίας».
Η κατασκευή και η επένδυση των σωλήνων θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας. Οι παραδόσεις προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στην Πολωνία στις αρχές Απριλίου του 2022 και να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2022.

Επιστρέφουν τα έργα σωλήνων χάλυβα - Τι αναμένεται για την συνεργασία με Orsted στις ΗΠΑ

Στα αποτελέσματα του πρώτου 9μήνου, ο κλάδος του χάλυβα κατέστη κερδοφόρος και συνέβαλε στην αύξηση των λειτουργικών κερδών.
Ειδικότερα, οι ενοποιημένες πωλήσεις της Cenergy στο 9μηνο ανήλθαν σε 766 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21%, έναντι της αντίστοιχης περσυνής περιόδου (635 εκατ. ευρώ), ενώ η λειτουργική κερδοφορία (αdjusted Εbidta) του 9μήνου ανήλθε σε 82 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ του 9μήνου του 2020, μια άνοδο 14%.
Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν λειτουργικά κέρδη 34,4 εκατ. ευρώ, μια διαφορά 5 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο τριμηνο, κυρίως εξαιτίας του τομέα σωλήνων χάλυβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέρδη Ebidta για το σύνολο της χρήσης του 2021 αναμένεται να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο παραγγελιών ξεπέρασε τα 808 εκατ. ευρώ, δίχως να συμπεριλαμβάνεται το νέο έργο του αγωγού στην Πολωνία.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως, η ελληνική εταιρεία και η δανέζικη Orsted αναμένουν την έγκριση της αμερικανικής πολιτείας του Maryland, για την κατασκευή μονάδας υποβρύχιων καλωδίων, όπως δήλωσε σε κατάθεση του προς το Αμερικανικό Κογκρέσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της Orsted.
Επιπρόσθετα, για την ανάληψη του έργου, οι δυο εταιρείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως να χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή της μονάδας υλικό μόνο από Αμερικανούς προμηθευτές, να προσληφθεί προσωπικό από την τοπική κοινότητα της Βαλτιμόρης, να πραγματοποιηθούν εισφορές σε fund της πολιτείας κ.ά.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης