Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Media Markt εξαΰλωσε τα κεφάλαια της Public - Η στήριξη από τράπεζες και κρατικές εγγυήσεις

Το Media Markt εξαΰλωσε τα κεφάλαια της Public - Η στήριξη από τράπεζες και κρατικές εγγυήσεις
Έτσι η προηγούμενη χρήση έκλεισε με αρνητικά κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου 10,1 εκ ευρώ και σε επίπεδο εταιρίας με μόλις θετικό κεφάλαιο 550 χιλιάδων ευρώ

Σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική εικόνα της Public είχε η ενσωμάτωση της Media Markt κατά το 2020.
Έτσι η προηγούμενη χρήση έκλεισε με αρνητικά κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου 10,1 εκ ευρώ και σε επίπεδο εταιρίας με μόλις θετικό κεφάλαιο 550 χιλιάδων ευρώ γεγονός που επιβάλλει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η οποία μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν έχει πραγματοποιηθεί.
Ο ορκωτός ελεγκτής της εταιρίας επισημαίνει ότι εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι «το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων της Εταιρείας όπως εμφανίζεται στην εταιρική Κατάσταση Οικονομικής Θέσης της 31ης Δεκεμβρίου 2020 έχει καταστεί μικρότερο από το μισό (1/2) του μετοχικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018.
Επιπρόσθετα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν τοσύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά ποσό € 79,8 εκ. και € 76,7 εκ. αντίστοιχα.
Οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου και της Εταιρείας».

Όπως αναλυτικότερα αναφέρεται στην ίδια επεξηγηματική σημείωση η διοίκηση του Ομίλου έχει προβεί στον σχεδιασμό κατάλληλων δράσεων για τη κάλυψη των αναγκών του Ομίλου και της Εταιρείας σε κεφάλαιο κίνησης και την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων τους, προϋπόθεση η οποία έχει ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων»
Ποιες είναι όμως οι κινήσεις που έχουν γίνει;
Από ότι αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω ο βασικός μέτοχος δεν έχει βάλει το χέρι στην τσέπη αλλά η εταιρία και ο όμιλος στηρίζονται από τα waiver που δίνουν αφειδώς οι τράπεζες αλλά και από 20 εκ δάνειο που ελήφθη από το Ταμείο Εγγυοδοσίας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Δηλαδή ο ορκωτός έγραψε μια σημείωση με οψιγενή γεγονότα να έχουν συντελεστεί .

Waiver και κρατικές εγγυήσεις

Στη σημείωση 3.1 αναφέρεται ότι
«Στα πλαίσια αυτά, και προς αντιμετωπίσει των σχετικών κινδύνων η Διοίκηση έχει προγραμματίσει και υλοποιεί μια σειρά
ενεργειών για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ρευστότητας και εν γένει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας και του Ομίλου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

Επιχειρηματική συνένωση Retail World σε κοινό σχήμα με την Media Markt.
H εταιρεία με την κίνηση αυτή εισήλθε πιο δυναμικά σε μια αγορά, αυτή των οικιακών - καταναλωτικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, με «όχημα» τη Media Markt , δημιουργώντας έναν πολύ ισχυρό δεύτερο πόλο στην κατηγορία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Αν και κατά το 2020 η συγκεκριμένη κίνηση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λόγω κυρίως των επιπτώσεων του COVID 19, το 2021 και με την πλήρη λειτουργική ενσωμάτωση των δύο εταιριών αναμένονται οι επιδιωκόμενες ωφέλειες όπως ενδεικτικά η ανάπτυξη των πωλήσεων, εξοικονόμηση σε διοικητικά και λειτουργικά κόστη καθώς και λοιπές εμπορικές συνέργειες όπως ισχυροποίηση διαπραγματευτικής ικανότητας με υφιστάμενους και νέους προμηθευτές.

Εντός του 2020 η Εταιρία, παρά τη δύσκολη συγκυρία, εγκαινίασε 3 νέα μεικτά καταστήματα Public/Media.
Το πρώτο στη Λεωφόρο Συγγρού που αποτελεί και μεγαλύτερο κατάστημα του δικτύου στην Ελλάδα με συνολικό εμβαδόν 2.550 τ.μ, το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη και το τρίτο στη Ρόδο.
Τα εν λόγω καταστήματα άνοιξαν από Μάρτιο (Σταυρούπολη και Συγγρού) και Ιούνιο (Ρόδος) του 2020 και μετά αλλά δεν πρόλαβαν να αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα στην Εταιρεία λόγω των επιβαλλόμενων περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού κλεισίματος των καταστημάτων.
Παρόλα αυτά η συμβολή τους στις πωλήσεις και την κερδοφορία της Εταιρείας αναμένεται να αποτυπωθεί εντός του 2021 και για τα επόμενα έτη.

• Στα πλαίσια αναδιοργάνωσης του λειτουργικού μοντέλου της Εταιρείας και εξορθολογισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2021 η μεταφορά των κεντρικών αποθηκών της Retail σε ενοικιαζόμενο αποθηκευτικό χώρο στην Ελευσίνα.
Πρόκειται για μια επένδυση € 328 χιλ σε ενσώματα πάγια για την οποία η Εταιρεία εκτιμά πως θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη μέσω της βελτιστοποίησης της κυκλοφοριακής ταχύτητας των αποθεμάτων, της μείωσης του κόστους διαχείρισης και αποθήκευσης, αλλά και την επίτευξη καλύτερου χρόνου ανταπόκρισης στην εκτέλεση των παραγγελιών βοηθώντας σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των e-commerce.

• Στα τέλη του 2020 η Εταιρεία ξεκίνησε την υλοποίηση μια σειράς σημαντικών ψηφιακών επενδύσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και εργαλείων τιμολόγησης και διαχείρισης αποθεμάτων τα οποία αναμένεται να φέρουν σημαντικές ωφέλειες τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης των πωλήσεων μέσω της ποιοτικότερης και ταχύτερης ανταπόκρισης στις ανάγκες των καταναλωτών όσο και στο κομμάτι της βελτίωσης της κερδοφορίας και της διαχείρισης των αποθεμάτων.

• Στα ίδια ως άνω αναφερόμενα πλαίσια, η Εταιρεία προχώρησε στην ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών της με τη μετεγκατάσταση του συνόλου του διοικητικού προσωπικού (Retail & Media) στα νέα υπερσύγχρονα γραφεία του Ομίλου Olympia στην Κηφισιά με στόχο να επιτευχθεί αποτελεσματικότερος συντονισμός και εξοικονόμησηλειτουργικού κόστους.

• Παράλληλα, η Διοίκηση του Ομίλου εφαρμόζει και μια σειρά ενεργειών με απώτερο σκοπό τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, ενώ εξετάζονται και αξιολογούνται κινήσεις που μπορεί να αποφέρουν περαιτέρω οφέλη, όπως η αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών μισθώσεων ή η περαιτέρω αξιοποίηση των υφιστάμενων
μισθωμένων χώρων.
Περαιτέρω ο Όμιλος έχοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, την αβεβαιότητα για τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας , καθώς και το ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, έχει προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες για την εξασφάλιση
ρευστότητας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.

• Αρχικά οι επιπρόσθετες ταμειακές ανάγκες που δημιουργήθηκαν εντός του 2020 απόρροια των αρνητικών επιδράσεων του COVID-19 και της ολοκλήρωσης της επιχειρηματικής συνένωσης της εταιρείας με την Media Saturn Ελλάς AE (βλέπε σημείωση. 5.18) καλύφθηκαν με νέες χρηματοδοτήσεις ποσού € 31 εκ. που λήφθηκαν εντός του 2020 με εγγυήτριες είτε την μητρική εταιρεία OLYMPIA GROUP LTD είτε την OLYMPIA GROUP Μ.Α.Ε.
Περαιτέρω για τα υφιστάμενα ομολογιακά δάνεια λήφθηκε επιστολή συναίνεσης (waiver) από τις συνεργαζόμενες τράπεζες όσον αφορά τη μη μέτρηση των συμβατικά προβλεπόμενων χρηματοοικονομικών δεικτών της εταιρείας για την 31/12/2020. (βλέπε σημείωση. 19)

• Την 30/7/2021 έληγε η πληρωμή του ομολογιακού δανείου της Τράπεζας Πειραιώς ποσού € 5 εκ.
Η Εταιρεία υπέγραψε την 26/5/2021 τη παράταση της εν λόγω αποπληρωμής για 1 έτος ακόμα (νέα λήξη δηλ. 30/7/2022)

• Η Εταιρεία με αίτηση παράτασης ειδικού σκοπού έχει ζητήσει την αναβολή των πληρωμών του αλληλόχρεου δανείου της Alpha bank, ποσού € 20 εκ., από Μάιο και Ιούνιο του 2021, σε Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021 (έκαστη πληρωμή αφορά ποσό € 10 εκ.)

• Με τροποποιητική σύμβαση την 2/6/2021 συμφωνήθηκε η δόση των € 500 χιλ. του Ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας (συνολικού ποσό € 10εκ) που ήταν να πληρωθεί εντός του 2020 να καταβληθεί στη λήξη του δανείου (δηλ το 2022)

• Για τους λοιπούς αλληλόχρεους συνολικού ύψους € 11.690 χιλ. η Εταιρεία προβαίνει σε συνεχείς ανανεώσεις των υπολοίπων.

• Βάσει του ταμειακού προϋπολογισμού της Εταιρείας εντός του α’ εξαμήνου 2021 πρόκυπτε χρηματοδοτικό κενό, που ήδη υπερκαλύφθηκε με τη λήψη νέου δανεισμού αξίας € 30 εκ., εκ των οποίων τα € 20 εκ. με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 («Ταμείο Εγγυοδοσίας») της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα υπόλοιπα €10 εκ. με μορφή βραχυχρόνιας χρηματοδότησης μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού από την Τράπεζα Πειραιώς. Επιπλέον, η Εταιρεία έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ανοιχτές γραμμές πίστωσης που μπορεί να ενεργοποιήσει σε περίπτωση που απαιτηθεί επιπλέον χρηματοδότηση.

• Για τον δεύτερο εξάμηνο του 2021 στην βάση των ανωτέρω εκτιμήσεων για την πορεία της πανδημίας και των ανωτέρω περιγραφόμενων ενεργειών και δράσεων ο Όμιλος εκτιμά σημαντικές ταμειακές λειτουργικές εισροές, προερχόμενες κυρίως από την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αποθεμάτων, ένα μεγάλο μέρος εκ των οποίωναναμένεται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων.

• Περαιτέρω κατά την ημερομηνία έγκρισης των παρουσών ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων η Εταιρεία έχει λάβει από την απώτερη μητρική OLYMPIA GROUP Ltd επιστολή στήριξης με την οποία η μητρική έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη υποστήριξη, στην περίπτωση που καταστεί αναγκαίο, για τις δραστηριότητες της Εταιρείας και του Ομίλου για τουλάχιστον τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης