Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εξαγορά του CVC στην Κύπρο - Τι θα συμβεί με «Ερρίκος Ντυνάν»;

Εξαγορά του CVC στην Κύπρο - Τι θα συμβεί με «Ερρίκος Ντυνάν»;
Το 2021, η κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη με ένα τίμημα περί τα 80 εκατ. ευρώ

Την εξαγορά του Απολλώνειου Νοσοκομείου στην Κύπρο αναμένεται να ολοκληρώσει το ερχόμενο διάστημα το CVC Capital, μέσω της εταιρείας Hellenic Health Care Group.
Οι επικεφαλής του αμερικανικού επενδυτικού private equity fund, στην προσπάθεια τους να μεγεθύνουν τον όμιλο παροχής ιατρικών υπηρεσιών που έχουν κτίσει (Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Λητώ, Creta Interclinic, Health spot- Διαγνωστικά κ.ά.) είχαν επιδιώξει και πριν τρία χρόνια να αποκτήσουν τον έλεγχο του Απολλώνειου.
Το 2021, η κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη με ένα τίμημα περί τα 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μεγάλο μέρος έχει εξασφαλίσει το CVC.
Το Απολλώνειον ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό νοσοκομείο της Κύπρου.
Στην μονάδα του στον Στρόβολο της Λευκωσίας έχει δυναμικότητα 126 κλινών απασχολούνται 120 ιατροί όλων των ειδικοτήτων σ όλα τα τμήματα θεραπείας, μονάδες εντατικής θεραπείας, χειρουργικές αίθουσες κ.ά.
Το τελευταίο διάστημα στον κυπριακό κλάδο υγείας, ο ανταγωνισμός κορυφώνεται, διότι πρόσφατα πραγματοποιούνται δύο μεγάλες επενδύσεις ξένων ομίλων με κατασκευή ισάριθμων νέων νοσοκομείων.
Εκ των πραγμάτων, το CVC αναμένεται να επενδύσει κεφάλαια στο Απολλώνειο, αλλά και να αναπτύξει συνέργειες με τις μονάδες στην Ελλάδα.
Εξάλλου, η κυπριακή αγορά δεν είναι άγνωστη στο CVC καθώς πρόσφατα είχαν προχωρήσει σε εξαγορά εταιρείας διαγνωστικών προϊόντων WSHP μέσω εταιρείας του CVC (Γαλλική Sebia ) που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο.

Διέξοδος σε Κύπρο και σε πόλεις εκτός Αττικής - Τι θα συμβεί με το «Ερρίκος Ντυνάν»;

Η απόκτηση της νέας νοσοκομειακής μονάδας στην Κύπρο αποτελεί και το διέξοδο για το CVC Capital λόγω των υψηλών μεριδίων αγοράς που κατέχει, το ΗΗCG, κυρίως, σε Αττική και Αθήνα. Με μερίδιο αγοράς που αγγίζει το 45-50% στην Αθήνα, οποιαδήποτε απόκτησης κλινικής στην Αθήνα θα δημιουργούσε σαφές πρόβλημα ανταγωνισμού.
Δεδομένων των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε το CVC από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ερώτημα είναι τι θα πράξει εφόσον ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές κοντά στο αμερικανικό private equity fund, οποιαδήποτε απόκτηση κλινικής στην Αθήνα θα έβρισκε εμπόδιο στον ανταγωνισμό, που ήδη τροφοδοτείται από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εκ των πραγμάτων, ο επικεφαλής του CVC στην Αθήνα κ. Α. Φωτακίδης – ο οποίος πρόκειται να βραβευθεί στο συνέδριο του Capital Link στη Νέα Υόρκη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα – στρέφεται στην απόκτηση περιφερειακών κλινικών ανά την επικράτεια.
Συνολικά οι επενδύσεις του CVC Capital σε υγεία, τρόφιμα, εμπόριο, τουρισμό έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και ο σχεδιασμός για τις εξαγορές φθάνει έως τα 2 δισ. ευρώ.
Το Hellenic health Care Group που ελέγχεται κατά 100% από την Hellenic health care Sarl (Λουξεμβούργο ) για το 2020 εμφάνισε ζημίες 1,6 εκατ. ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο αποπλήρωσε ομολογιακό, ύψους 52 εκατ. ευρώ ενώ έλαβε δάνειο 1 εκατ. ευρώ από το Υγεία.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης