Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ξαφνικά ειρήνη στις κατασκευές - Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προβλέψει της υποβάθμιση της Ελλάκτωρ λόγω Reggeborgh

Ξαφνικά ειρήνη στις κατασκευές - Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε προβλέψει της υποβάθμιση της Ελλάκτωρ λόγω Reggeborgh
Τι εξετάζει εκ νέου η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις κατασκευές;
Σχετικά Άρθρα

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, στον οποίο πλέον διαπιστώνεται αλλαγή σκηνικού καθώς ξαφνικά στα δημόσια έργα, επικρατεί ειρήνη.
Κανένας εργολάβος δεν προσφεύγει στα δικαστήρια για να διεκδικήσει έργο, ακόμα κι όταν μένει εκτός διαγωνισμού.
Όχι μόνον έπαψαν οι σκληρές δικαστικές διαμάχες αλλά όλοι οι σχετικοί παράγοντες δείχνουν ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι το ίδιο ευχαριστημένοι πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι καθώς οι εκπτώσεις που προσφέρονται σε διαγωνισμούς έχουν καθηλωθεί σε μονοψήφια, σχεδόν συμβολικά ποσοστά.

Το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από την… σύμπνοια των εργολάβων, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και θα είναι αυξανόμενο αφού τα επόμενα χρόνια, θα προκηρυχθούν πολλά νέα έργα.

Τι εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Αυτή είναι η κατάσταση που φαίνεται να μελετά η Επιτροπή Ανταγωνισμού που προσπαθεί να διερευνήσει τι άλλαξε από πέρυσι, όταν σε κάθε διαγωνισμό γίνονταν σκληρή μάχη ανάμεσα στις κατασκευαστικές εταιρείες και οι οποίες προσέφεραν συχνά μεγάλες εκπτώσεις για να αναλάβουν ένα έργο ή προσέφευγαν στα δικαστήρια όταν θεωρούσαν ότι αδικούνται.

Η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα «τι άλλαξε;» είναι απλή...

Περίπου πριν από ένα χρόνο, ο Ολλανδός επενδυτής Χένρι Χόλντερμαν της Reggeborgh αποχώρησε από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και απέκτησε τον έλεγχο της Ελλάκτωρ.
Παραδόξως η Ελλάκτωρ διοικείται σήμερα από επιτελείο που υπέδειξε η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ!
Και επίσης ξαφνικά και αδικαιολόγητα η ανύπαρκτη στην Ελλάδα Αρχιρόδον άρχισε να δραστηριοποιείται ενώ το ίδιο αδικαιολόγητα η Ελλάκτωρ με τη νέα διοίκηση υποχωρεί από την κατασκευαστική αγορά.

Ποιος μπορεί να ερμηνεύσει το παράδοξο αυτό φαινόμενο;
Κι όμως η εξήγηση δόθηκε προκαταβολικά από την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (σελ 67) στην οποία με απόλυτη ακρίβεια προβλέπονται οι σημερινές εξελίξεις:

«Η εξεταζόμενη πρακτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της επιχείρησης στόχου ήτοι της εταιρείας Ελλάκτωρ, καθώς η αποκτώσα εταιρεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να περιορίσει τις ανταγωνιστικές στρατηγικές της εταιρείας στόχου.
Η μετοχική διείσδυση του θεσμικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο των ανταγωνιστριών εταιρειών (Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) θα μπορούσε να περιορίσει την παρουσία τους σε σειρά δημοσίων διαγωνιστικών διαδικασιών, περιορίζοντας ουσιαστικά και την παρουσία τους στην αγορά ή τουλάχιστον ρυθμίζοντας της επιλεκτικά συντονισμένα με γνώμονα το συμφέρον του κοινού μετόχου».

Ένα χρόνο μετά τον έλεγχο της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh, επιβεβαιώνεται πλήρως η πρόβλεψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξηγεί γιατί η Ελλάκτωρ απουσιάζει από όλα σχεδόν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα μόλις την αγόρασε ο τέως βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της.
Μόλις έφυγε η Reggeborgh, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διπλασίασε το ανεκτέλεστο έργο της…
Το άλλο ερώτημα είναι τι περιμένουν οι άλλοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, οι εταιρείες των Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη και δεν προχωρούν σε τεκμηριωμένες καταγγελίες ώστε να συμβάλλουν στην εξυγίανση της αγοράς αλλά και στην απαλλαγή της Ελλάκτωρ από τον ασφυκτικό κλοιό που βρίσκεται

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης