Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιτόκιο 2,5% αναμένει η αγορά για το ομόλογο της Premia – Οι στόχοι της εταιρείας στην αγορά ακινήτων

Επιτόκιο 2,5% αναμένει η αγορά για το ομόλογο της Premia – Οι στόχοι της εταιρείας στην αγορά ακινήτων
Ιδιαίτερη έμφαση σκοπεύει να δώσει στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της επιδιώκοντας την υιοθέτηση αρχών ESG
Σχετικά Άρθρα

Για εύκολη υπερκάλυψη και επιτόκιο γύρω στο 2,50% κάνουν λόγω στελέχη της αγοράς ομολόγων αναφορικά με την έκδοση του ομολογιακού δανείου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ της Premia Properties.
Το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022 και την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή.
Από τα 100 εκατ. ευρώ τα 54 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και περίπου 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή δανεισμού.

Μακροπρόθεσμη αξία

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η ανάπτυξη του Ομίλου στηρίζεται στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο θα αποφέρει μακροπρόθεσμη αξία και θα ελαχιστοποιήσει τον επενδυτικό κίνδυνο με διαφοροποίηση των επενδύσεων σε διαφορετικά ακίνητα ή περιοχές, με βάση γεωγραφικά κριτήρια, είδος χρήσης, παλαιότητα ακινήτων κ.λπ. και της ενεργητικής διαχείρισής κατά την οποία αξιολογείται η απόδοση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.
Επιπλέον, εξετάζονται οι δυνατότητες εναλλακτικής αξιοποίησης ή και πώλησης ακινήτων με γνώμονα τα μακροχρόνια οφέλη της Εταιρείας και των μετόχων της.

Οι τομείς

Στόχος της Εταιρείας είναι να ενισχύσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων κυρίως στους ακόλουθους τομείς: στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics, βιομηχανικά ακίνητα), στον τομέα εξυπηρετούμενων οικιστικών ακινήτων (serviced apartments), στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (big boxes), σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιων υπηρεσιών (όπως ενδεικτικά σχολεία, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας), και να εξετάσει επιλεκτικά την είσοδό της σε άλλους τομείς του κλάδου ακινήτων, όπως ενδεικτικά, ακίνητα γραφείων με εξαιρετικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και εμπορικές προοπτικές όπως ακίνητα που πιστοποιούνται ενδεικτικά κατά LEED, WELL, BREEAM, EDGE, κλπ.
Ειδικότερα, η Εταιρεία σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου της επιδιώκοντας την υιοθέτηση αρχών Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance «ESG»).
Το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου αποτελείται την 30.09.2021 από δεκαέξι επενδυτικά ακίνητα συνολικής εύλογης αξίας 131,566 εκατ. ευρώ
Επιπλέον, στις 30.11.2021 η Εταιρεία ολοκλήρωσε την εξαγορά αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), μέσω απόκτησης του 100% των μετοχών των εταιρειών Zonas και Top Realty, ιδιοκτητριών του ακινήτου. Το ακίνητο βρίσκεται στον Πειραιά, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου και είναι πλήρως μισθωμένο.
Το κόστος κτήσης των μετοχών των εν λόγω εταιρειών ανήλθε σε 10,1 εκατ. ευρώ.

Διαχείριση σχολικών μονάδων

Περαιτέρω, μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας JPA, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης σχολικών μονάδων μέσω της Σύμβασης ΣΔΙΤ (Partnership Agreement) μεταξύ της JPA με την ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε., με την οποία η πρώτη έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση 10 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής για 25 έτη (έως το 2041), έναντι συμβατικού ανταλλάγματος συνιστάμενου σε μηνιαίες ενιαίες πληρωμές, οι οποίες υπολογίζονται βάσει ορισμένων προβλεπόμενων στη Σύμβαση ΣΔΙΤ παραμέτρων.
Κατά την 30.09.2021, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία από τη Σύμβαση ΣΔΙΤ ανέρχονται σε 39,532 εκατ. ευρώ

Μισθώσεις ακινήτων logistics

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο εννέα πλήρως μισθωμένων ακινήτων logistics, συνολικής επιφάνειας 173.102 τ.μ. και εύλογης αξίας 110,7 εκατ. ευρώ (με ημερομηνία εκτίμησης την 30.06.2021), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο logistics σε όρους τ.μ. και αξίας κατά την ίδια ημερομηνία, σε σύγκριση με τις εισηγμένες στο Χ.Α. ΑΕΕΑΠ .
Περαιτέρω, η Εταιρεία έχει υπογράψει προσύμφωνα για (α) την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «IQ KARELA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ», η οποία έχει στην κυριότητά της ακίνητο εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας, στο οποίο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας, εκτάσεως περίπου 23.000 τ.μ., (β) την απόκτηση του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας «VALOR PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», η οποία έχει το δικαιώματος μακροχρόνιας εκμετάλλευσης ενός ακινήτου, και (γ) την αγορά του συνόλου των οριζοντίων ιδιοκτησιών δύο ακινήτων.
Τα ακίνητα αυτά έχουν συνολικό εμβαδόν 7.764 τ.μ., και λειτουργούν ως φοιτητικές εστίες στην Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάτρα, αποτελούμενα συνολικά από 153 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments).
Η Εταιρεία ανέθεσε την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, σε σχέση με την πιθανότητα εμφάνισης ασυνέπειας ή και πτώχευσής της σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Στο πλαίσιο αυτό έλαβε την από 01.11.2021 πιστοληπτική διαβάθμιση από την ICAP, με βαθμό «Α».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης