Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

FF Group: Κενό γράμμα η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης - Προ των πυλών η πτώχευση!

FF Group: Κενό γράμμα η έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης -  Προ των πυλών η πτώχευση!
Η διοίκηση  του κ. Σάμιου της FF Group έχει υποβάλει αίτημα  στο Δικαστήριο  που δικάζεις  του  πρωταγωνιστές  της υπόθεσης να αποδεσμευτούν  τα ακίνητα  για να υλοποιηθεί  το σχέδιο εξυγίανσης
Σχετικά Άρθρα

Στον …αέρα  βρίσκεται το σχέδιο  εξυγίανσης της FF Group παρότι απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών άναψε το «πράσινο φως» αλλά στις 112  σελίδες εντοπίζονται αναβλητικές αιρέσεις όπως είναι αποδέσμευση των ακινήτων από την 35ο Ανακρίτρια όπως και οι δεσμεύσεις  που έχουν γίνε από Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Πρόκειται για  ανενεργή απόφαση καθώς πρέπει να συμφωνήσουν  οι Δικαστικές  Αρχές  για την άρση των δεσμεύσεων  των ακινήτων.
Η διοίκηση  του κ. Σάμιου της FF Group έχει υποβάλει αίτημα  στο Δικαστήριο  που δικάζεις  του  πρωταγωνιστές  της υπόθεσης να αποδεσμευτούν  τα ακίνητα  για να υλοποιηθεί  το σχέδιο εξυγίανσης.
Σύμφωνα  με νομικούς κύκλους η απόφαση στο αίτημα της FF Group θα απαντηθεί  στην  συνεδρίαση της Τετάρτης 19 Ιανουαρίου ή το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα.
Να σημειωθεί  ότι κατά την πρώτη ημέρας συνεδρίασης του Δικαστηρίου  αποφασίστηκε η διακοπή μετά την εμφάνιση του Κινέζου  Έρικ Τσαν , ο οποίος θέλει να δικαστεί  με τους υπόλοιπους. Οι κατηγορίες που το βαρύνουν  είναι το αδίκημα του φυσικού αυτουργού των παραποιημένων  οικονομικών καταστάσεων  των εταιρειών στην Ασία.  

Τα  Ναι  μεν Αλλά του σχεδίου  εξυγίανσης

Το οξύμωρο και συνάμα αντιφατικό της απόφασης είναι ότι δέχεται ότι είναι βιώσιμη μια συμφωνία και την επικυρώνει, μολονότι αποδέχεται ότι τα ακίνητα που φέρονται προς μεταβίβαση στους ομολογιούχους πιστωτές (και για αυτό άλλωστε έγινε η συμφωνία) ΔΕΝ μπορούν να μεταβιβαστούν μέχρι να γίνει άρση της δέσμευσης από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή με σχετική ποινική απόφαση. Δηλαδή η βιωσιμότητα εξαρτάται όχι από αυτή τη συμφωνία που κρίνει το δικαστήριο αλλά από τα δικαστικά συμβούλια και το ποινικό δικαστήριο που θα διατάξει τυχόν την άρση.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σε δογματικό επίπεδο, στο σημείο αυτό η απόφαση εμφανίζεται εξόχως ανακόλουθη, καθώς εξαρτά την τύχη της εταιρίας – και συνακόλουθα τη «βιωσιμότητα» ή μη της συμφωνίας, από την ποινική δίκη που ξεκινάει στις 19.1.2022.
Δηλαδή από άλλο δικαστήριο με άλλη σύνθεση δικαστών.

Το σχέδιο  εξυγίανσης έχει  εννέα μήνες ζωής για να  υλοποιηθεί σε αντίθετη περίπτωση  η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση.
Ακόμη η απόφαση αποτελεί τίτλος εκτελεστός για τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους που καλούνται  να αποδεσμεύσουν  τα ακίνητα εντός 10 ημερών και αναφέρεται κυρίως στην Εφορία ή άλλον φορέα που έχει αντίστοιχο δικαίωμα.
Οι ομολογιούχοι γίνονται οι κυρίαρχοι της νέας εταιρείας η οποία  θα μεταφερθεί  στο Λουξεμβούργο και θα συστήσει θυγατρικές  για την εμπορική δραστηριότητα  της εταιρείας.

Η FF Group  θα  γίνει εταιρεία …real estate

Η FF Group  στο ενδεχόμενο  να λάβει την έγκριση αποδέσμευσης  ακινήτων   στην πράξη θα πρόκειται για  μία εταιρεία real estate  καθώς  τα ακίνητα  που συνοδεύουν  τη νέα  εταιρεία  είναι  ένας  μικρός θησαυρός  για τους  ομολογιούχους.  

 Η ΑΑΔΕ δεν προστατεύει τις  οφειλές  των 15 εκατ.  ευρώ

 Στην απόφαση αναγράφεται ότι το Ελληνικό  Δημόσιο θα συνεχίσει να αποπληρώνεται υπό του όρους που ισχύουν ήτοι υπό τους όρους που προβλέπονται με τη  νέα  εταιρεία «Ops Co»η οποία αναλαμβάνει με αυτό τον τρόπο σχετική ενοχική υποχρέωση χωρίς  όμως οι υποχρεώσεις αυτές να μεταβιβαστούν σε αυτή. Το συνολικό  ύψος της οφειλής ανέρχεται σε 15.162.347.74 ευρώ. Το πόσο είναι σε ρύθμιση αλλά αναλάβει η νέα εταιρεία θα μπορεί  να διακόψει τη ρύθμιση αφού δεν έχει αναλάβει υποχρέωση εξόφλησης του Ελληνικού  Δημοσίου και  θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος της απαίτησης.   

 Η μεγάλη κερδισμένη QQUANT

Με  την απόφαση  διασφάλισε όιτι θα αποπληρωθει  η οφειλή   ύψους 1,3  εκατ.  ευρώ. Στην πράξη  η QQuant όχι μόνον παίρνει όσα ήθελε (δεν χάνει εμπράγματες εξασφαλίσεις και δεν απομειώνεται η απαίτησή της, όπως ζητούσε, άλλωστε, με την κύρια παρέμβασή της) αλλά επιπροσθέτως σύμφωνα με την απόφαση οι ομολογιούχοι πιστωτές αναδέχονται σωρευτικώς την οφειλή!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο Αργύρης Αργυριάδης, ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την QQuant στην εν λόγω δίκη δήλωσε «ικανοποιημένος από την απόφαση, καθώς ο στόχος επιτεύχθηκε. Η εντολέας μου διατηρεί ακέραιη την απαίτησή της (κεφάλαιο και τόκους) όπως και τις εμπράγματες εξασφαλίσεις της και το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η απαίτησή της είναι ληξιπρόθεσμη, δικαστικώς επιδιώξιμη και άμεσα εκτελεστή όχι μόνο σε βάρος της πρωτοφειλέτριας εταιρίας, αλλά και σε βάρος των ομολογιούχων πιστωτών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης