Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αντιδράσεις για την παρ’ ολίγον εξαίρεση των 3 αστέρων ξενοδοχείων από τον αναπτυξιακό νόμο

Αντιδράσεις για την παρ’ ολίγον εξαίρεση των 3 αστέρων ξενοδοχείων από τον αναπτυξιακό νόμο
Παρέμβαση ΣΕΤΕ και επικοινωνία Κικίλια - Παπαθανάση για να λυθεί το θέμα που προκάλεσε «έκπληξη» στον ξενοδοχειακό κλάδο
Σχετικά Άρθρα

Η δυσάρεστη έκπληξη εμφανίστηκε μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο στη βουλή την περασμένη Παρασκευή και σήμανε συναγερμό στις τάξεις των ξενοδόχων, αφού διαπιστώθηκε ότι αποκλείονταν επενδύσεις για ένα σημαντικό τμήμα του κλάδου που δεν ήταν άλλο από τις επιχειρήσεις 3 αστέρων - και μάλιστα μετά από μια διετία όπου οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι τεράστιες. Μάλιστα η ΠΟΞ, είχε ζητήσει την ένταξη όλων των επιχειρήσεων στο νόμο, ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
Με απλά λόγια δηλαδή, υγιείς επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις προβλεπόμενες ενισχύσεις του πιο σημαντικού ίσως εργαλείου για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως γινόταν τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν θα μπορούσαν δηλαδή να βελτιώσουν όχι μόνο τις υπηρεσίες τους, αλλά και την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος γενικότερα.
Την ώρα μάλιστα που διεθνείς προβλέψεις αναμένουν «έκρηξη» στα ταξίδια μετά τη λήξη της πανδημίας και μεγάλο ανταγωνισμό στην αρένα για την τουριστική «πίτα» στη Μεσόγειο.

Σώθηκαν τα τριάστερα, μετά τις παρεμβάσεις

Το θέμα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και επιλύθηκε μετά και τη σχετική παρέμβαση του ΣΕΤΕ.
Ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Ρέτσος, χρειάστηκε να αποστείλει επιστολή στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, επισημαίνοντάς του ότι «οι ανάγκες του έτους 2008, που τα τουριστικά έσοδα ανέρχονταν περίπου στο ήμισυ των εσόδων του έτους 2019, καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σήμερα».
Άλλωστε κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου που και ο ΣΕΤΕ είχε αποστείλει τις παρατηρήσεις του, τα 3 αστέρων ξενοδοχεία καλύπτονταν από το νόμο, αλλά στη συνέχεια για κάποιο λόγο... εξαφανίστηκαν.
Στην επιστολή του, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ σημείωνε μάλιστα πως η κατάταξη ενός τουριστικού καταλύματος σε ανώτερη κατηγορία όπως αυτή των 4 αστέρων που ήταν προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στο νόμο, δεν είναι ζήτημα οικονομικής μόνο φύσεως ή επιχειρηματικής αποκλειστικά και μόνο επιλογής, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι, όπως η εξάντληση συντελεστή δόμησης, πολεοδομικοί περιορισμοί, μορφή κτιρίου κλπ. που δεν μπορούν να καλύψουν τις τεχνικές προδιαγραφές (διαστάσεις δωματίων, επιφάνειες κοινοχρήστων χώρων κλπ.) υψηλότερης κατηγορίας.

Θα έμενε εκτός το 70% των ξενοδοχείων

Την προσθήκη των 3άστερων ξενοδοχείων στον αναπτυξιακό νόμο, προανήγγειλε ουσιαστικά ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως είπε, έκανε διευρυμένη συζήτηση με τον κ. Παπαθανάση, και αφού του εξήγησε «ότι και τα τριάστερα ξενοδοχεία είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να ενισχυθούν» ξαναεντάχθηκαν και αυτά στο νομοσχέδιο από το οποίο είχαν αφαιρεθεί.
Οι αντιδράσεις ωστόσο συνεχίζονται για άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν είχαν μέχρι και σήμερα τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.
«Δίνοντας δικαίωμα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο μόνο στα ξενοδοχεία που ανήκουν ή αναβαθμίζονται στη κατηγορία των τεσσάρων (4) αστέρων μένει εκτός αυτού το 70% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθηθούν για να μπορέσουν εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος.
Πρόσθετε μάλιστα ότι ο τουριστικός τομέας έχει ανάγκη και τα ξενοδοχεία 1,2 και 3 αστέρων (όπως έχει ανάγκη τα ξενοδοχεία υψηλότερων κατηγοριών) αλλά και όλες τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η επιτυχία του ελληνικού τουρισμού.

Ευνοϊκότεροι όροι και τροποποιήσεις

Τελικά μόλις χθες και με δύο βελτιωτικές κινήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, στο ξεκίνημα της επεξεργασίας του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής, έδωσε τη δυνατότητα ένταξης στο νόμο και σε μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς και στα ξενοδοχεία τριών αστέρων.
Ο κ. Παπαθανάσης ενημέρωσε την Επιτροπή που επεξεργάζεται τις ρυθμίσεις ότι θα μπορέσουν να επιδοτηθούν επενδύσεις 100.000 ευρώ αντί 150.000 ευρώ, ως ελάχιστο όριο επιλέξιμου κόστους, αλλά και επενδύσεις εκσυχρονισμού ξενοδοχείων τριών αστέρων.

Στην περιφέρεια η πλειοψηφία των 3 αστέρων

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), οι υπόλοιπες κατηγορίες εκτός των 5άστερων και των 4άστερων, καλύπτουν την συντριπτική πλειοψηφία του ξενοδοχειακού δυναμικού, έως και το 76,5% των επιχειρήσεων κυρίως στην περιφέρεια, στα νησιά, αλλά και σε προορισμούς που δεν είναι ώριμοι, όμως στα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού είναι να αποκτήσουν άμεσα και αυτοί δυναμική, για να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων και το φαινόμενο του υπερτουρισμού, αλλά και να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Συγκεκριμένα, οι μονάδες 3 αστέρων είναι 2.838 και αντιπροσωπεύουν το 28,11% του συνόλου των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αύξηση, σε αντίθεση με τις μικρότερες κατηγορίες που φθίνουν. Συμβάλλουν δε στην απασχόληση με περίπου 30.000 θέσεις εργασίας.
Άρα, για να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις και να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι πολύ κρίσιμο να έχουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες τους με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονόμηση ενέργειας, ενίσχυση της προσβασιμότητας και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης