Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γιατί ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ; - Ποια η πραγματική αποτίμηση και το σχέδιο των Τσέχων μετόχων;

Γιατί ενισχύεται η μετοχή του ΟΠΑΠ; - Ποια η πραγματική αποτίμηση και το σχέδιο των Τσέχων μετόχων;
Με την δημιουργία της νέας εταιρείας απώτερος στόχος των Τσέχων είναι η προσέλκυση private equity funds, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις όπως στην διεκδίκηση της βρετανικής λοταρίας.

H άνοδος της μετοχής του ΟΠΑΠ δεν αποδίδεται μόνο στις υψηλές ταμειακές ροές και στα αυξημένα κέρδη από την διαδικτυακή Stoiximan.
H μετοχή, σύμφωνα με θεσμικούς επενδυτές παραμένει υποτιμημένη επειδή η μητρική εταιρεία του ΟΠΑΠ, δηλαδή το Alwyn Group (sazka) προχώρησε σε μια συναλλαγή η οποία πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ με υψηλότερους πολλαπλασιαστές.
Συγκεκριμένα, το Alwyn Group προχώρησε σε συγχώνευση μέσω με την εταιρεία ειδικού σκοπού spac την Coch Robbins holdings, και η κοινή εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει μια εταιρεία με επιχειρησιακή αξία 9,3 δισ. δολάρια, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Αυτή η αξία των 9,3 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύει περίπου 11,5 φορές τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη ebidta για το 2022. Η δε συμμετοχή του ΟΠΑΠ, στα ενοποιημένα έσοδα της Alwyn ανέρχεται στο 50% καθώς η Ελλάδα – Κύπρος έχει υψηλότερη συνεισφορά από τις λοταρίες σε Τσεχία, Αυστρία, Ιταλία.

Τα λειτουργικά κέρδη

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του Alwyn (σε pro forma επίπεδο ) αναμένονται να διαμορφωθούν σε 710 εκατ. ευρώ ενω ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται σε 1,6.
Την ίδια περίοδο η μετοχή του ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται μόλις με 6,6 φορές τα λειτουργικά κέρδη και εξαιτίας της υψηλής συνεισφοράς του ΟΠΑΠ στο Alwyn, είναι προφανώς υποτιμημένη ειδικά σε μια ελληνική αγορά δίχως την υψηλή ρευστότητα των ανεπτυγμένων αγορών.
Με ανάλογους πολλαπλασιαστές 10 -12 φορές πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές για την απόκτηση εταιρειών στο on line gaming (λ.χ Gamesys) ενω και οι πρόσφατες προσφορές εξαγοράς της βρετανικής Entain από αμερικανικές εταιρείες στηρίχθηκαν σε ανάλογους πολλαπλασιαστές σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Η CRHC, εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC), κατέχει περίπου 828 εκατ. δολάρια σε μετρητά, σε καταπίστευμα. Ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της προτεινόμενης συναλλαγής, οι επενδυτές έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν τίτλους της εταιρείας που θα προκύψει από το συνδυασμό, αξίας άνω των 350 εκατ. δολαρίων (επένδυση Private Investment in Public Equity – PIPE).
Στην επένδυση PIPE συμμετέχει μια ομάδα διεθνών επενδυτών, στην οποία περιλαμβάνεται η εταιρεία-ανάδοχος της CRHC, που θα εισφέρει 50 εκατ. δολάρια.

Με την δημιουργία της νέας εταιρείας απώτερος στόχος των Τσέχων είναι η προσέλκυση private equity funds, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις όπως στην διεκδίκηση της βρετανικής λοταρίας.

Το Sazka group, μέσω της επανεπένδυσης μερισμάτων έχει αυξήσει το ποσοστό του στον ΟΠΑΠ σε 47,13%.
Την ίδια περίοδο, η Intralot, ήδη βρίσκεται σε επαφές τόσο με στοιχηματικές εταιρείες όσο και με εταιρείες ειδικού σκοπού spac – και η αποτίμηση της Intralot inc κινείται 10-12 φορές τα κέρδη ebidta
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2021, τα κέρδη της Intralot αναμένονται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ., και αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίτερα κοντά στα τέλη Μαρτίου.
Ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική καθοδήγηση της εταιρείας ήταν περί τα 100 εκατ. Ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης