Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η υπηρεσία delivery και οι λογαριασμοί ρεύματος… τελειώνουν τον κλάδο της εστίασης

Η υπηρεσία delivery και οι λογαριασμοί ρεύματος… τελειώνουν τον κλάδο της εστίασης
Προσδοκούν η χρηματοδότηση να φτάνει τουλάχιστον στα 250 ευρώ ανά Mwh διότι η επιδότηση του Ιανουαρίου στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά Mwh υπολείπεται σημαντικά από το τελικό κόστος των λογαριασμών του ρεύματος.
Σχετικά Άρθρα
Λουκέτα και υψηλή ανεργία περιμένει τον κλάδο της εστίασης το 2022 καθώς το μόνο κανάλι που τους κρατά στη ζωή είναι αυτό του delivery αλλά αρκετά δαπανηρό για τις επιχειρήσεις ενώ τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο.
Οι επιχειρηματίες επί της ουσίας έχουν δώσει τα …κλειδιά της επιχείρησης στις εταιρείες διανομής όπως είναι η e-food και η wolt.
Η νέα χρονιά θα λειτουργήσει καταλυτικά στον κλάδο της εστίασης με τους επιχειρηματίες να …σηκώνουν τα χέρια ψηλά στις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν και κάνουν λόγο για μαία ακόμη δύσκολη χρονιά.
Ορισμένοι αναγνωρίζουν ότι ο κλάδος λειτουργούσε για πολλές δεκαετίες κάτω από το ραντάρ της εφορίας μη κόβοντας αποδείξεις.
Η φοροδιαφυγή λειτουργούσε ως μαξιλάρι επιβίωσης διότι σε αντίθετη περίπτωση έπρεπε να ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων όπως και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Όμως λόγω ανταγωνισμού προτίμησαν τη σίγουρη μέθοδο αναλαμβάνοντας το ρίσκο να πέσουν στην τσιμπίδα της εφορίας.

Τα νέα δεδομένα με το πακέτο διανομής να τους παίρνει το 25% της αξιας μιας παραγγελίας μαζί με το ΦΠΑ που φτάνει στο 24% καθιστά τη διανομή αρκετά δαπανηρή, η οποία να σημειωθεί χτυπά την κερδοφορία των επιχειρήσεων αφού αυξάνονται τα λειτουργικά κόστη.
Το ταμείο των επιχειρήσεων όπως και της εστίασης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δαπάνη της ενέργειας. Πλέον οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γίνει εφάμιλλο έξοδο με αυτό του προσωπικού ενώ το ενοίκιο έχει περιοριστεί αισθητά ως ποσοστό εξόδου στο συνολικό τζίρο μιας επιχείρησης.
Επιχειρηματίες της εστίασης θεωρούν αναγκαίο να συνεχιστεί το πακέτο επιδότησης της ενέργειας και το Φεβρουάριο όπως και τον Μάρτιο.

Προσδοκούν η χρηματοδότηση να φτάνει τουλάχιστον στα 250 ευρώ ανά Mwh διότι η επιδότηση του Ιανουαρίου στα επίπεδα των 160 ευρώ ανά Mwh υπολείπεται σημαντικά από το τελικό κόστος των λογαριασμών του ρεύματος.

Ο κ Τάσος Γιατράς επιχειρηματίας στο κλάδο της εστίασης εκτιμά ότι η επιχειρηματικότητα δηλαδή η δραστηριότητα θα είναι ζημιογόνος εξαιτίας των ηλεκτρονικών παραγγελιών και των υψηλών τιμολογίων του ρεύματος.
Πρόκειται για έξοδα που με τα συγκεκριμένα περιθώρια κέρδους θα δημιουργήσουν μια φούσκα χρεών η οποία θα σκάσει φέτος με δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία διότι οι τρέχουσες τιμές της κατηγορίας πρέπει να αυξηθούν δύο φορές για να παραμένει μια επιχείρηση βιώσιμη και να πληρώνει τα έξοδά της.
Ειδικά για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες λέει ότι σε έναν λογαριασμό αξίας 10 ευρώ η υπηρεσία διανομής θα παρακρατήσει 3,10 ευρώ. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι άλλες πλατφόρμες είναι εκτός παιχνιδιού παρότι έχουν μικρότερες οικονομικές απαιτήσεις αφού οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της e-food σε ποσοστό 80% σε σχέση με άλλες επιλογές.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr         

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης