Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποια είναι η Safe Bulkers που θα αντλήσει μέσω ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ποια είναι η Safe Bulkers που θα αντλήσει μέσω ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Oι ομολογίες δεν είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματες ασφάλειες και παρέχουν στους Ομολογιούχους τα δικαιώματα που αναφέρονται στους όρους έκδοσης των Ομολογιών και στο Πρόγραμμα ΚΟΔ
Σχετικά Άρθρα

Νέα ομολογιακή έκδοση ξεκινάει σε λίγες μέρες, με το ομόλογο της Safe Bulkers να μπαίνει προς διαπραγμάτευση στην σχετική κατηγορία του ΧΑ.
Η Εκδότρια ιδρύθηκε την 05.10.2021 με την επωνυμία «Safe Bulkers Participations PLC» και εκδίδει πενταετές ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Η δημόσια εγγραφή θα ξεκινήσει στις 7 Φεβρουαρίου.

Η Εκδότρια είναι εταιρεία χαρτοφυλακίου (holding company) με αποκλειστικό σκοπό την κυριότητα, άμεσα ή έμμεσα, μετοχών εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων ή μετοχών ναυλωτριών εταιρειών γυμνού πλοίου (bareboat charterers) ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση (ship lessees), σχετικά με πλοία κάθε τύπου και κάθε εθνικότητας ή σημαίας.
Η Εκδότρια θα διαθέσει τα κεφάλαια της Έκδοσης για την αγορά των ακόλουθων πλοίων: Koulitsa 2, Paraskevi 2, Venus Harmony και Troodos Air.
Η Εκδότρια, από την ίδρυσή της έως και την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, δεν είχε δραστηριότητα, δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης και δεν έχει αιτηθεί τη σύνταξη έκθεσης πιστοληπτικής διαβάθμισης, συμμετέχει δε κατά 100% στο μετοχικό κεφάλαιο τεσσάρων εταιρειών, ήτοι των Stalem Shipping Corporation, Napalem Shipping Corporation, Kastrolem Shipping Corporation και Vaslem Shipping Corporation, έκαστη εκ των οποίων θα αποκτήσει ένα από τα Υπό Εξαγορά Πλοία.

Η Εκδότρια είναι Θυγατρική της Εγγυήτριας, Safe Bulkers INC, η οποία κατέχει το σύνολο των κοινών μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της και ασκεί τον έλεγχο στην Εκδότρια ως κατέχουσα το σύνολο των μετοχών της με δικαίωμα ψήφου.
Είναι εισηγμένη εταιρεία στο New York Stock Exchange και αποτελεί τη μητρική εταιρεία της Εκδότριας, με τον Πόλυς Χατζηωάννου να ελέγχει έμμεσα (μέσω ελεγχόμενων από τον ίδιο οντοτήτων) περίπου το 39,77% της Εγγυήτριας με ημερομηνία αναφοράς την 20 Ιανουαρίου 2022.
Η Εγγυήτρια, μέσω του στόλου των πλοίων που ελέγχει, δραστηριοποιείται στην ποντοπόρο ναυτιλία παρέχοντας υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών.
Την 20 Ιανουαρίου 2022, συμμετείχε με ποσοστό 100% σε 58 Θυγατρικές εταιρείες, 23 εξ αυτών εδρεύουν στη Λιβερία, 34 στις Νήσους Μάρσαλ και 1 στην Κύπρο.
Την 20 Ιανουαρίου 2022, ο στόλος της Εγγυήτριας αριθμούσε 39 πλοία με συνολική χωρητικότητα 3,7 εκατ. dwt περίπου, εκ των οποίων όλα βρίσκονταν υπό ναύλωση. Επιπλέον, η Εγγυήτρια είχε υπό ναυπήγηση 9 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, 2 εκ των οποίων είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν το 2022, 5 το 2023 και 2 το 2024.
Σημειώνεται πως από τις 20 Ιανουαρίου 2022 και μέχρι 30 Ιουνίου 2022, λήγουν οι ναυλώσεις είκοσι πλοίων από τα τριάντα εννέα του Ομίλου.

Εξαγορά πλοίων

Τα αντληθησόμενα κεφάλαια, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης της Έκδοσης, ύψους έως 100 εκατ., αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης του ΚΟΔ, θα ανέλθουν σε καθαρό ποσό 97,5 εκατ. ευρώ.
Τα ως άνω καθαρά αντληθησόμενα κεφάλαια ανεξαρτήτως πλήρους ή μερικής κάλυψης, θα χρησιμοποιηθούν, αρχής γενομένης από την ημερομηνία της Εισαγωγής για την απόκτηση των Υπό Εξαγορά Πλοίων, σύμφωνα με τους όρους εκάστου Μνημονίου Συμφωνίας.
Η Εκδότρια δεσμεύεται να διαθέσει το τίμημα της αγοράς των Υπό Εξαγορά Πλοίων στις Θυγατρικές της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των Θυγατρικών.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 ο Όμιλος είχε 616,2 εκατ. δολάρια Η.Π.Α. ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείων στο πλαίσιο των πιστωτικών και χρηματοδοτικών συμβάσεων, ενώ κατά την 30.09.2021 το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανήλθε σε 418,8 εκατ. δολάρια Η.Π.Α.
Σημειώνεται πως οι ομολογίες δεν είναι εξασφαλισμένες με εμπράγματες ασφάλειες και παρέχουν στους Ομολογιούχους τα δικαιώματα που αναφέρονται στους όρους έκδοσης των Ομολογιών και στο Πρόγραμμα ΚΟΔ, ως εκάστοτε ισχύουν.

Αποτιμήσεις πλοίων

Το Koulitsa 2 έχει αποτιμηθεί στα 25 εκατ. δολάρια, το Venus Harmony στα 27 εκατ. δολάρια, το Troodos Air στα 36,5 εκατ. δολάρια και το Paraskevi 2 στα 22,25 εκατ. δολάρια.
Η Εγγυήτρια συστάθηκε στις 11.12.2007 με την επωνυμία «Safe Bulkers, Inc.» σύμφωνα με το δίκαιο της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ, και η διάρκειά της είναι αόριστη.
Η Εγγυήτρια είναι ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται διεθνώς στη μεταφορά δια θαλάσσης ενός ευρέος φάσματος χύδην ξηρού φορτίου, συμπεριλαμβανομένων σιδηρομεταλλευμάτων, άνθρακα, σιτηρών, καθώς και άλλων πρώτων υλών.
Τον Ιούνιο 2008, η Εγγυήτρια εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) με το σύμβολο «SB».

Έως την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου, η Εγγυήτρια έχει αντλήσει συνολικά 476,7 εκατ. δολάρια μέσω της έκδοσης μετοχών, εκ των οποίων το ποσό των 299,2 εκατ. δολάρια μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών και το ποσό των 177,5 εκατ. δολάρια μέσω της έκδοσης προνομιούχων μετοχών, ενώ η συνολική της κεφαλαιοποίηση ανέρχονταν στις 28 Ιανουαρίου 2022 σε 427 εκατ. δολάρια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης