Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανησυχία για τις επόμενες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών - Αρνητικός καταλύτης το αυξημένο κόστος ενέργειας

Ανησυχία για τις επόμενες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών - Αρνητικός καταλύτης το αυξημένο κόστος ενέργειας

Η βιομηχανία θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερα κόστη για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον δεν είχε κλειδώσει για μεγαλύτερο διάστημα χαμηλότερες τιμές με συμβόλαια αντιστάθμισης

Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία για τις επιπτώσεις στα κέρδη των εισηγμένων στο πρώτο τρίμηνο, αλλά και το επόμενο αρχίζουν εκφράζουν θεσμικοί επενδυτές δεδομένου ότι, ακόμα κι αν λήξει αύριο ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα υπάρχουν συνέπειες καθώς δεν θα αρθούν άμεσα οι κυρώσεις προς την Ρωσία- ενώ η τελευταία δεν έχει αντιδράσει ακόμα σ ότι αφορά τις πωλήσεις ενέργειας προς την Ευρώπη.
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, των καυσίμων, των πρώτων υλών, αλλά και οι συνέπειες που θα προκληθούν στα εισοδήματα - κατανάλωση δημιουργούν ανησυχίες καθώς ακόμα και στους ισολογισμούς του 2021 ή στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους αρχίζουν να εμφανίζονται οι συνέπειες στα έξοδα ή την κατανάλωση.
Όπως θα δούμε, σε εταιρείες που επηρεάζονται από την πορεία του ΑΕΠ και την κατανάλωση ήδη διατυπώνονται ορισμένες χαμηλότερες προβλέψεις για τα έσοδα από το δίκτυο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν, κυρίως, οι μικρομεσαίες εισηγμένες (λ.χ εμπόριο μετάλλων), οι οποίες ενώ μέχρι τώρα σημείωναν κέρδη λόγω αυξημένων τιμών στα εμπορεύματα τώρα θα έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, μεταφοράς κ.α
Υψηλότερο κόστος στα συμβόλαια αντιστάθμισης ( Hedging ) σε αέριο – πετρέλαιο – ηλεκτρικό ρεύμα ή συμβόλαια για ισοτιμίες, επιτόκια.
Η βιομηχανία θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερα κόστη για το φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα εφόσον δεν είχε κλειδώσει για μεγαλύτερο διάστημα χαμηλότερες τιμές με συμβόλαια αντιστάθμισης.
Επίσης, μια σειρά από εταιρείες λαμβάνουν θέσεις αντιστάθμισης του κινδύνου αγοράζοντας συμβόλαια, όπως swaps, options για να αντισταθμίσουν ισοτιμίες νομισμάτων, επιτοκίων, και εμπορευμάτων.
Στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά ο προβληματισμός των επενδυτών εντοπίζεται στις εταιρείες (όχι παραγωγοί) που είχαν κλειδώσει συμβόλαια αντιστάθμισης- για φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια – και τα οποία λήγουν την τρέχουσα περίοδο.
Σ’ αυτή την περίπτωση θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε νέα συμβόλαια που θα περιλάβουν τις τρέχουσες υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Συνήθως, όμως, όπως εξηγεί στέλεχος ενεργειακής εταιρείας τα συμβόλαια είναι μακροχρόνια και αφορούν έτος ή δυο έτη, άρα οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες.
Από την άλλη πλευρά πάντως, στις τιμές των μετοχών των εισηγμένων βιομηχανιών (Τιταν, Βιοχάλκο, Coca- Cola κ.α) έχουν αποτυπωθεί ήδη οι αρνητικές συνέπειες και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Coca- Cola η οποία ανέστειλε την λειτουργία 10 γραμμών παραγωγής σε Ρωσία – Ουκρανία και ήδη η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί 34,8% μέσα σ ένα μήνα.
Στον τομέα των αερομεταφορών, η Aegean Air lines, όπως άλλοι ευρωπαϊκοί μεταφορείς έχουν κλειδώσει συμβόλαια με χαμηλότερες τιμές καυσίμων ενώ άλλες μικρότερες ευρωπαϊκές σταμάτησαν την αντιστάθμιση από τον Σεπτέμβριο και τώρα θα υποστούν τις συνέπειες ( λ.χ Wizz Air έκθεση Fitch ).

ΟΛΠ: Ιστορικά κέρδη άλλα και αύξηση τελών ηλεκτροδότησης κατά 48,3%!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας εισηγμένης η οποία πιθανότατα να επηρεαστεί εντός του 2022 είναι ο ΟΛΠ.
Αν και ανακοίνωσε την υψηλότερη κερδοφορία ιστορικά παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη 36,8 εκατ. ευρώ ή άνοδο 39,4% σε σχέση με το 2020, στον τομέα των εξόδων εμφάνισε αύξηση στα τέλη ηλεκτροδότησης κατά 48,3% με συνολικά τέλη 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ του 2020.
Για τον ΟΠΑΠ, η Eurobank Equities αναμένει υψηλότατο μέρισμα, ωστόσο για το 2022 προβλέπει ότι τα έσοδα της λιανικής θα διαμορφωθούν 13% χαμηλότερα έναντι του 2019.

Παφίλας Δημήτρης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης