Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επάγγελμα ξενοδόχος, μόνο για τα εορταστικά τριήμερα - Υπέρογκο το ενεργειακό κόστος

Επάγγελμα ξενοδόχος, μόνο για τα εορταστικά τριήμερα - Υπέρογκο το ενεργειακό κόστος
Μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Τζουμέρκα και Ζαγοροχώρια αναστέλλουν την καθημερινή λειτουργία τους, λόγω ενεργειακού κόστους
Σχετικά Άρθρα

Νόμισμα με δύο όψεις θυμίζει ο τουρισμός αυτή την εποχή στο νομό Ιωαννίνων με την κίνηση στην πόλη να είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τα ορεινά, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «κοιλιά» του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου τα ξενοδοχεία πόλης άρχισαν να βλέπουν ικανοποιητικές πληρότητες από τις αρχές Μαρτίου.
Μόλις δηλαδή, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή των σχολικών εκδρομών και περιπάτων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα καταλύματα από Πέμπτη έως Σάββατο να είναι γεμάτα.
Αντίθετα, ο νομός που αποτελεί στο σύνολό του έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς για ολιγοήμερες διακοπές ακόμη και τα απλά Σαββατοκύριακα, διανύει «μέρες 2020» στα ορεινά, αφού αρκετά μικρά ξενοδοχεία έχουν αναστείλει την καθημερινή λειτουργία τους ήδη από τις 15 Ιανουαρίου.
Λόγω του υπέρογκου ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και το κόστος της βενζίνης που είναι ανατρεπτικό για τις οδικές μετακινήσεις της μέσης (τουλάχιστον) ελληνικής οικογένειας, οι ιδιοκτήτες τους πήραν την απόφαση να ανοίγουν πλέον τις επιχειρήσεις τους μόνο τα «γερά» εορταστικά τριήμερα, όπως αυτό της Καθαρής Δευτέρας που προηγήθηκε και του τριημέρου της 25ης Μαρτίου που θα ακολουθήσει.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έφεραν προσωρινά λουκέτα στην αγορά

Αν και η περιοχή γνώρισε τον καλύτερο Αύγουστο όλων εποχών και η τάση αυτή συνεχίστηκε και το περασμένο φθινόπωρο, η έξαρση της Όμικρον στα τέλη του 2021, η ακρίβεια και το υψηλό κόστος μετακίνησης, ανέκοψαν το ανοδικό τουριστικό ρεύμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρόλο που οι τιμές στα καταλύματα παρέμειναν σταθερές και δεν αυξήθηκαν.
Τελικά αποδείχθηκε ότι η βαρυχειμωνιά του καιρού έφερε βαρυχειμωνιά και στα ταμεία των επιχειρήσεων του ορεινού όγκου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την επιβίωσή τους. «Αρκετές μικρές και μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ζαγοροχώρια και Τζουμέρκα, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στον τριπλασιασμό του κόστους των λογαριασμών ενέργειας, έχοντας τα πιο πολλά δωμάτια άδεια από πελάτες, αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, αφού δεν έχουν άλλη λύση.
Τα τελευταία Σαββατοκύριακα του χειμώνα οι πληρότητες παρέμεναν εξαιρετικά χαμηλές, ενώ οι επιχειρήσεις χρειάστηκε να καίνε τη θέρμανση καθημερινά και αδιάλειπτα προκειμένου να κρατήσουν λειτουργικούς και ζεστούς όλους τους χώρους τους για να φιλοξενήσουν ελάχιστο κόσμο στα τέλη της εβδομάδας και αυτό ήταν για αυτούς μαθηματικά ασύμφορο», τονίζει στο ΒΝ ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Στάθης Σιούτης.
Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας οι πληρότητες άγγιξαν το 80% και ήδη για την αργία της 25ης Μαρτίου και για το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, οι κρατήσεις στο νομό Ιωαννίνων φθάνουν στο 60% - 70%.
Μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια προ πανδημίας ανέβαζε συνεχώς ταχύτητες χάρις στις προσπάθειες των ανθρώπων του τουρισμού, της Περιφέρειας, του Δήμου και των ιδιωτικών φορέων, ενώ κατάφερε να αναδειχθεί ως αξιόπιστος συνεδριακός (και επαγγελματικός) προορισμός με σύγχρονες υποδομές και ανέσεις.
Τα Ιωάννινα που ήταν αποκομμένα για δεκαετίες από την υπόλοιπη Ελλάδα έγιναν εύκολα προσβάσιμα μέσω της Εγνατίας και της νέας Ιόνιας οδού, διευκολύνοντας τις επισκέψεις μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πελοπόννησο και από κάθε γεωγραφικό σημείο της χώρας, ταυτόχρονα με το αεροδρόμιο που έχει επιλύσει σημαντικά χρόνια προβλήματα που είχαν να κάνουν με τα καιρικά φαινόμενα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
Ταυτόχρονα η πόλη κατάφερε να αποκτήσει πεντάστερες και τετράστερες μονάδες με μεγάλα συνεδριακά κέντρα, σπα, κέντρα ευεξίας κλπ και πολυτελή boutique hotels.

Η έλλειψη προσωπικού πλήττει και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία

Μετά την Ένωση Ξενοδόχων της Ρόδου που λειτούργησε την πρώτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για να επιλύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας όλων των ειδικοτήτων κατά τη θερινή περίοδο, το ίδιο ετοιμάζεται να πράξει και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
«Έχουν γίνει πολλές επενδύσεις στην περιοχή μας, πολλά ξενοδοχεία και έχουν αυξηθεί πολύ οι ανάγκες για θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς το φαινόμενο που ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, συνεχίζεται ακόμη και όσο περιορίζονται οι μέρες λειτουργίας τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεθεί προσωπικό, ενώ οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να υποστηρίξουν τη λειτουργία όλων των μονάδων» εξηγεί ο κ. Σιούτης, ο οποίος εκτιμά ότι προς το Πάσχα θα επαναλειτουργούν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής του.
Έτσι, μέσα στις επόμενες μέρες, η Ένωση Ξενοδόχων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία την αντίστοιχη online εφαρμογή μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να υποβάλλει μόλις σε πέντε λεπτά το βιογραφικό του και να γίνεται αυτόματα διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της Ένωσης - η οποία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των συνολικών κλινών με δεκάδες επιχειρήσεις και περισσότερα από 1800 δωμάτια και 4000 κρεβάτια. «Δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού πλήττει όχι μόνο τις εποχιακές επιχειρήσεις, αλλά και τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία.
Σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα μέτρα για την πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι μειώθηκε πολύ η τουριστική κίνηση και αρκετά καταλύματα αναγκάζονται να παραμείνουν κλειστά για αρκετό χρονικό διάστημα», προσθέτει ο κ. Σιούτης, ο οποίος θεωρεί πως η στήριξη των επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης