Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με διπλό τιμολόγιο τα κατασκευαστικά έργα - Οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάτι περισσότερο στο καρτέλ των κατασκευών

Με διπλό τιμολόγιο τα κατασκευαστικά έργα -  Οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάτι περισσότερο στο καρτέλ των κατασκευών
Mε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) προς κρατικούς φορείς, «το ύψος της αύξησης βασικών υλικών, όπως ο σίδηρος καταγράφει άνοδο της τάξης του 100%, ενώ η άσφαλτος κινείται στο 200%»
Σχετικά Άρθρα

Με διπλό τιμοκατάλογο φαίνεται ότι εκτελούνται τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Αν πρόκειται για δημόσια έργα εκτελούνται υπό συνθήκες πανικού και με υψηλές τιμές, ενώ στα μεγάλα ιδιωτικά έργα ισχύουν άλλες, χαμηλότερες τιμές.
Κι αυτό επειδή την εικονική πραγματικότητα πανικού προσπαθεί να δημιουργήσει το καρτέλ των κατασκευών, με πρόσχημα ότι η κρίση έχει εκτοξεύσει τις τιμές πρώτων υλών με συνέπεια να υπάρχουν υποτίθεται εργοτάξια που έχουν «παγώσει» και υποτίθεται ότι «έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο να ρίχνουν άσφαλτο»!

Σύμφωνα μάλιστα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) προς κρατικούς φορείς, «το ύψος της αύξησης βασικών υλικών, όπως ο σίδηρος καταγράφει άνοδο της τάξης του 100%, ενώ η άσφαλτος κινείται στο 200%»
Αυτά τα επιχειρήματα που μοιάζουν λογικά, χρησιμεύουν ουσιαστικά για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι αιφνιδίως στις δημοπρασίες δημοσίων έργων έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι εκπτώσεις που καθηλώθηκαν σε συμβολικά επίπεδα 3-7%.

Είναι σαφές ότι εφόσον το καρτέλ μοιράζει τα έργα που ανατίθενται ακόμα και με «διαγωνισμούς» που συμμετέχει ένας διαγωνιζόμενος, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται πληρώνοντας χρυσά τα έργα.
Φαίνεται όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει όταν πρόκειται για ιδιωτικά έργα.
Στον διαγωνισμό της Lamda Development στο Ελληνικό για τα έργα υποδομής μάλλον οι ίδιες εταιρείες χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά, που δεν επιβαρύνονται από την εισβολή στην Ουκρανία κι άλλες θεομηνίες.

Γιαυτό και οι εταιρείες του ίδιου καρτέλ που αδυνατούν να δώσουν εκπτώσεις στο δημόσιο, προσφέρουν εκπτώσεις της τάξης του 30% στην ιδιωτική εταιρεία.
Το έργο στο Ελληνικό που ήταν προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε στην Αβαξ με τίμημα 260 εκατ. ευρώ.
Χαμένη πάλι η Ακτωρ παρότι έδωσε κι αυτή σημαντική έκπτωση και τιμή 280 εκατ. ευρώ αλλά βέβαια κανείς δεν αιφνιδιάστηκε γιατί έχασε το έργο.
Τον τελευταίο χρόνο η θυγατρική της Ελλάκτωρ χάνει ή αποφεύγει να συμμετέχει σε κάθε σημαντικό διαγωνισμό έργων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης