Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τη Viohalco στην πενταετία – Ισχυρή αναμένεται η ζήτηση

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τη Viohalco στην πενταετία – Ισχυρή αναμένεται η ζήτηση

Παρακολουθεί όμως από κοντά τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και μετάλλων και δημιουργείται ανάγκη για υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης

Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλες επενδύσεις του ομίλου Βιοχάλκο, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ στην πενταετία αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022 καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή.
Η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο νούμερο για κεφαλαιουχικές δαπάνες, αλλά σημείωσε πως θα είναι υψηλό.
Τα προϊόντα του ομίλου αναμένεται να έχουν ισχυρή ζήτηση και ίσως μακροπρόθεσμα ωφεληθούν από τη γεωπολιτική κατάσταση, λόγω επενδύσεων που πιθανότατα.
Αναφορικά με τη Ρωσία η διοίκηση ανέφερε πως η έκθεση είναι περιορισμένη και κάποιες αγορές που κάνει έχει εναλλακτικές να τις κάνει από άλλες αγορές.
Παρακολουθεί όμως από κοντά τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνονται οι τιμές ενέργειας και μετάλλων και δημιουργείται ανάγκη για υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης.
Μέσα στο 2021 το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε 30% και στα 235 εκατ. ευρώ και αύξησε και τον καθαρό δανεισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως και στις τηλεδιασκέψεις των άλλων εισηγμένων του ομίλου τονίστηκε πως λόγω Ρωσίας είναι πιθανό να γίνουν στα επόμενα χρόνια μεγάλες επενδύσεις για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Αυτό σημαίνει πως και ο κλάδος των σωλήνων θα μπορούσε να δει σημαντική αύξηση στη ζήτηση, αλλά και ο κλάδος των καλωδίων, αφού και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα μπορούσαν να ενταθούν.
Ο όμιλος Βιοχάλκο στη χρήση 2021 είχε πωλήσεις 5,3 δις. ευρώ αυξημένα κατά 40% έναντι του 2020 και προσαρμοσμένα EBITDA 426 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 45%.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 195 εκατ. ευρώ από 21,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός στη λήξη του 2021 ήταν στα 1,68 δισ. ευρώ από 1,58 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020.
Αναφορικά με τους τομείς δραστηριότητας ο κλάδος αλουμινίου είχε κέρδη προ φόρων 59,5 εκατ. ευρώ, ο κλάδος χαλκού 58,9 εκατ. ευρώ, τα καλώδια 45,7 εκατ. ευρώ, οι σωλήνες χάλυβα ζημία 15,4 εκατ. ευρώ, ο χάλυβας κέρδη 109 εκατ. ευρώ και η ανάπτυξη ακινήτων κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τον κλάδο ακινήτων και τη Noval Property ο σχεδιασμός είναι η εταιρία να συνεχίσει να επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικά πιστοποιημένα κτίρια γραφείων σε προνομιούχες τοποθεσίες, κέντρα logistics και data centres, ξενοδοχειακά θέρετρα, κατοικίες και έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης.
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή (έχει δώσει προμέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης