Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η επιστολή Ήρων για τις αποκαλύψεις του ΒΝ για το πρόγραμμα Ε.ΝΑ (Ενεργειακή Ανεξαρτησία) και η μαγική αύξηση εκπτώσεων

Η επιστολή Ήρων για τις αποκαλύψεις του ΒΝ για το πρόγραμμα Ε.ΝΑ (Ενεργειακή Ανεξαρτησία) και η μαγική αύξηση εκπτώσεων
Το bankingnews συνέβαλε στην αύξηση των εκπτώσεων από 130% έως 220% του προγράμματος ΕΝ.Α όταν το αρχικό ποσό της επένδυσης είναι τα 100 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του bankingnews (BN) με περιεχόμενο το πρόγραμμα ΕΝ.Α δηλαδή Ενεργειακή Ανεξαρτησία του Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ... που αναρτήθηκε τη Δευτέρα 4 Απριλίου με τίτλο «Με καπέλο 131% οι χρεώσεις στο πρόγραμμα ΕΝ.Α της Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πώς παγιδεύονται οι καταναλωτές», λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας από την εταιρία που δίνει τις δικές της εξηγήσεις και απαντήσεις για την τιμολόγηση του προγράμματος, προσδιορίζοντας ότι το σχετικό ρεπορτάζ είχε συμπεριλάβει λανθασμένα στοιχεία, με την επισήμανση  ότι το δημοσίευμα είναι συκοφαντικό και μας κάνει γνωστό η διοίκηση της εταιρείας, με κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος.
Προφανώς οι αναφορές - απειλές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ περί άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματος... μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, το BN πραγματοποιεί επιτυχημένες έρευνες... οι οποίες έχουν δρομολογήσει σοβαρότατες εξελίξεις ενεργοποιώντας ουκ ολίγες φορές την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 
Το ΒΝ προφανώς και δεν είχε καμία πρόθεση να συκοφαντήσει την εταιρεία αλλά η έρευνα μας θα αγγίζει τους πάντες, όλα θα έρχονται στο φως καμία διάκριση, καμία σκιά.
Αναφορικά με το  περιεχόμενο του ρεπορτάζ βασίζεται σε πολλές ερωτήσεις αναγνωστών που μας ενεργοποίησαν να διερευνήσουμε το πρόγραμμα με τη μορφή δημοσιογραφικής έρευνας.

Αυξήθηκε η απόδοση σε 24 ώρες

Να ομολογήσουμε ότι μας έδωσε απεριόριστη ικανοποίηση το περιεχόμενο της επιστολής καθώς αποτελεί επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ του BN αφού έφερε σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και χρήστες  του προγράμματος που είχαν ελάχιστη συμμετοχή 100 ευρώ.
Το ρεπορτάζ του ΒΝ σε 24 ώρες αύξησε την απόδοση των καταναλωτών του προγράμματος κατά 130%.
Πιθανότητα τo calculator του ΗΡΩΝ να δέχθηκε τεχνικές παρεμβάσεις μετά το δημοσίευμα του ΒΝ οι οποίες αποβαίνουν θετικές για τους καταναλωτές.
Να σημειώσουμε ότι το εργαλείο υπολογισμού των εκπτώσεων είναι ένα εργαλείο στην ιστοσελίδα της εταιρείας που με την μορφή παραδειγμάτων προσδιορίζει το οικονομικό όφελος του καταναλωτή ανάλογα με το ποσό που επενδύει.

Οι αλλαγές Πρίν και Μετά

Πριν τη δημοσίευση του ρεπορτάζ το Calculator έδινε πληροφορίες  για τα οφέλη της επένδυσης.
Παράδειγμα για το ποσό των 100 ευρώ επένδυσης έδινε στην ετήσια έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος 15,23 ευρώ  για τον πρώτο χρόνο και στα 20 έτη  η συνολική έκπτωση  ήταν 304,50 ευρώ ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές  που συμβάλλουν στο νέο αποτέλεσμα παρέμειναν οι ίδιοι.  
Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ το Calculator δίνει νέες υψηλότερες εκπτώσεις προς όφελος των  καταναλωτών.
Με αρχική επένδυση 100  η ετήσια έκπτωση ανήλθε ως εκ του θαύματος σε 35,09 ευρώ δηλαδή ως ετήσια ποσοστιαία έκπτωση. 
Ακόμη  η έκπτωση για τον χρήστη  του προγράμματος  στα 20 χρόνια  ανέβηκε 220%.
Πριν τη δημοσίευση  η έκπτωση ήταν μόλις 304,50 ευρώ  για 20 έτη και μετά το δημοσίευση η έκπτωση εκτινάχθηκε στα 701,80 ευρώ.
Είναι  χρήσιμο να επαναλάβουμε  ότι οι  υπολογισμοί  είναι ευθύνη  της εταιρείας η οποία  έχει αναρτήσει στη ιστοσελίδα  της  για να διαπιστώνει  ο  ενδιαφερόμενος ποιες  εκπτώσεις  θα λαμβάνει ανάλογα με το ποσό της επένδυσης.
Παραθέτουμε  τις  δύο φωτογραφίες  που επιβεβαιώνουν  τις τεχνικές  αλλαγές που έγιναν  σε μία νύχτα  από  τους ειδικούς  της εταιρείας.

Πριν το δημοσίευμα
1_315.JPG
Μετά το δημοσίευμα
2_270.JPG
Ερώτηση του ΒΝ προς τη διοίκηση  του Ήρων

Ο καταναλωτής του προγράμματος ΕΝ.Α  που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στο πρόγραμμα με αρχικό ποσό επένδυσης 100 ευρώ  έλαβε έκπτωση  στο λογαριασμό ρεύματος 15,23 ευρώ ή 35, 09 ευρώ.
Υπάρχει η πρόθεση από τη διοίκηση το επόμενο διάστημα να πιστωθεί  στο λογαριασμό  του επενδυτή  το υπόλοιπο ποσό των 19,86 ευρώ;
Τα παραδείγματα προέρχονται από την ίδια την εταιρεία
Ποια είναι η τιμή της Kwh  με την  οποία υπολογίζεται η έκπτωση ;
Στην ιστοσελίδα δεν υπάρχει αντίστοιχη πληροφορία όπως και στα έντυπα  του ΗΡΩΝ δεν αναγράφεται  η τιμή  που πληρώνεται ο επενδυτής.
Εύκολα μπορώ να υποθέσω ότι επενδυτής σας μπορεί να  το πληροφορείται  στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης.
Πάντως στο στάδιο της πώλησης ο εκπρόσωπός σας δεν δίνει τη σχετική πληροφορία και αρκείται σε γενικές πληροφορίες κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο για τον καταναλωτή να επιλέξει το πρόγραμμα καθώς ο πωλητής κάνει λόγο για ποσοστιαίες αποδόσεις .

Τι λέει ο ΗΡΩΝ στην επιστολή του  

Η  διοίκηση της  εταιρείας με την απαντητική επιστολή  προσδιορίζει ότι  δεν υπάρχει  σταθερή τιμή  για τον υπολογισμό της έκπτωσης  που θα λάβει ο πελάτης  του ΕΝ.Α   
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:  
Το πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α ακολουθεί τις αυξομειώσεις της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς και της ρήτρας αναπροσαρμογής, επειδή όμως ο πελάτης έχει ρόλο «παραγωγού» ενέργειας κι όχι μόνο «καταναλωτή», όσο μεγαλύτερη εμφανίζεται η τιμή της ενέργειας και η ρήτρα αναπροσαρμογής, τόσο μεγαλύτερη η τιμή της αγοράς με την οποία αμείβεται η ενέργεια που παράγει ο συμμετέχων στο ΕΝ.Α και κατ’ επέκταση η έκπτωση που εισπράττει. Χαρακτηριστικά, ενώ στην αρχή του 2021 η ετήσια «απόδοση» στο ποσό συμμετοχής είχε υπολογιστεί στο 8,5%, τελικά έκλεισε στο 15% στο τέλος της χρονιάς.
Αντίστοιχα, η εκτίμηση για την ετήσια «απόδοσή» του το 2022, εκτιμάται στο 35%.
Ερώτηση του ΒΝ προς τη διοίκηση του ΗΡΩΝ;
 Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΑΠΕ έχουν σταθερό τιμολόγιο αμοιβής για την ενέργεια  που προσφέρουν  στο σύστημα ενέργειας.
Πως γίνεται  το  πρόγραμμα  να εξαρτάται από τις  αυξομειώσεις  της Τιμής Εκκαθάρισης και την ρήτρα αναπροσαρμογής;
 Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες ΑΠΕ δεν θα ενταχθούν στην έκτακτη εισφορά  στα επίπεδα του 90% που προσδιόρισε  η κυβέρνηση διότι οι ΑΠΕ δεν  συμμετέχουν στα ουρανοκατέβατα κέρδη της ενέργειας.
 
Διαβάστε εδώ την απάντηση της Ήρων

Η αριθμητική της ΗΡΩΝ

Αναφέρεται  στην επιστολή:
Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α σε τιμές χονδρικής €0,3/kWh, για συμμετοχή €1.000 αποδίδει στον
συμμετέχοντα 0,3 x 1.450 kWh = €435 / έτος.
Άρα, σε λιγότερο από 2,5 χρόνια ο πελάτης
έχει αποσβέσει πλήρως το κεφάλαιο συμμετοχής του, ενώ θα συνεχίσει να λαμβάνει
εκπτώσεις στο λογαριασμό ρευματος  για άλλα τουλάχιστον 17,5 χρόνια.

Ερώτηση του ΒΝ προς τη διοίκηση του ΗΡΩΝ;

Ο πελάτης του προγράμματος  ΕΝ.Α θα πληρωθεί  ή θα λάβει εκπτώσεις με 0,30 ευρώ  ανά Kwh που σημαίνει ότι ο υπολογισμός γίνεται με 300 ευρώ ανά  Mwh όταν η εταιρεία αν δεν κάνουμε λάθος, έχει αμοιβή για την προσφερόμενη ενέργεια από ΑΠΕ  στα επίπεδα  των 80  ευρώ ανά Mwh δηλαδή  σταθερή  τιμή.
Να  επισημάνουμε ότι  στην επιστολή  ο  υπολογισμός  γίνεται με βάση  την αξία  της ενέργειας που παράγει  ο ΗΡΩΝ και  από  θερμικές  μονάδες  φυσικού αερίου ενώ το πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο και συνδεδεμένο  με το Φωτοβολταϊκό  Σύστημα  της  εταιρείας.
Η απορία μας είναι εύλογη  και θα γίνει κατανοητή  από τον αναγνώστη.
Η εταιρεία  ΗΡΩΝ υποστηρίζει ότι  πληρώνει τους πελάτες  του ΕΝ.Α προς  0,30 την Kwh ή προς  300 ευρώ  ανά Mwh  όταν η αμοιβή της εταιρείας  είναι  80 ευρώ ανά Mwh  ή  0,08 ανά Kwh.
Δηλαδή η εταιρεία ζημιώνεται από το πρόγραμμα  ΕΝ.Α  προς  όφελος των καταναλωτών. 
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει με βάση  τον υπολογισμό της εταιρείας.
Το ΒΝ είναι στη διάθεση του ΗΡΩΝ με σκοπό να συμβάλλουμε στην σωστή και ορθή αποτίμηση των εκπτώσεων που λαμβάνει ο καταναλωτής  του προγράμματος.

Η επιστολή της ΗΡΩΝ σε άλλη μορφή
hrvn_1.png
  hronnn2.png
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης