Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μακράν η πιο αποδοτική επένδυση του ΟΠΑΠ... η Stoiximan και η αποτίμηση ρεκόρ

Μακράν η πιο αποδοτική επένδυση του ΟΠΑΠ... η Stoiximan και η αποτίμηση ρεκόρ
Σχεδόν…. τζάμπα ήταν το τίμημα των 213, 4 εκατ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα
Σχετικά Άρθρα

Από τις πλέον αποδοτικές επενδύσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ αποδεικνύεται πλέον η εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού 84,49% στην Stoiximan ( SΜGC), όχι μόνο λόγω της συμβολής στα καθαρά έσοδα προ εισφορών για το 2021- λόγω της πλήρους ενοποίησης - αλλά διότι οι υψηλές αποτιμήσεις των διαδικτυακών εταιρειών στις ΗΠΑ θα αναδείξουν νέες κρυμμένες “υπεραξίες” και για τον εγχώριο ΟΠΑΠ.
Η πλήρης αποτίμηση της Stoiximan θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Allwyn (μητρικής του ΟΠΑΠ) με την Cohn Robbins (εταιρεία blank check) και εισαχθούν οι νέες μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq.
Ο ΟΠΑΠ απέκτησε έναντι συνολικού τιμήματος 213,4 εκατ. ευρώ την Stoiximan (Eλλάδα, Κύπρος) μέσω διαδοχικών εξαγορών μετοχικών ποσοστών, ωστόσο τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αποτιμηθούν πολλαπλάσια ενόψει της εισαγωγής της Allwyn στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Η Stoiximan, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής on line αγοράς, είναι η κυρίαρχη εταιρεία στο διαδικτυακό στοιχηματισμό στην Ελλάδα καθώς τα μερίδια αγοράς ανέρχονται σε 49% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο φθάνει το 47%.
Με τις υψηλές αποτιμήσεις, όμως, που δίδονται στις ΗΠΑ για τις εταιρείες διαδικτυακούς στοιχηματισμού (με πολλαπλασιαστές λειτουργικών κερδών έως και 16-17 φορές) θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι τα 213 εκατ. ευρώ που δαπάνησε ο ΟΠΑΠ ήταν μια πολύ φθηνή εξαγορά καθώς θα αποσβεστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και πιθανότατα οι πωλητές των μετοχικών ποσοστών να έχουν “μετανιώσει” - αν και οι σχετικές συμβάσεις προβλέπουν αύξηση του τιμήματος αφού υπάρχουν ρήτρες για την αύξηση των λειτουργικών κερδών την περίοδο 2020-2021.
Eνδεικτικά, η τρίτη εταιρεία από πλευράς μεριδίων αγοράς στην Ελλάδα, η Novibet, αποτιμήθηκε με μια αξία 725 εκατ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι, η τελευταία αναμένεται να εμφανίσει έσοδα 156 εκατ. δολάρια και λειτουργικά κέρδη 20 εκατ. δολάρια.

Η συμβολή του on line το 2021

Πρόσφατα, η Eurobank Equities, αναβάθμισε την τιμή – στόχο της μετοχης του ΟΠΑΠ στα 15,9 ευρώ, από 14,7 ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτή οφείλεται και στην πρόσθετη αξία που έχει η εταιρεία από τις ψηφιακές δραστηριότητες της.
Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2021, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ( GGR ) στον αθλητικό στοιχηματισμό ανήλθαν σε 521 εκατ. ευρώ από 320 εκατ. ευρώ λόγω της πλήρους ενοποίησης της Stoiximan.
Eιδικότερα, μόνο το τέταρο τρίμηνο του 2021 τα καθαρά έσοδα προ εισφορών ανήλθαν σε 166 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 102% λόγω του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Επίσης “ τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) από το διαδικτυακό καζίνο ανήλθαν σε 184,8 εκατ. ευρώ στη χρήση 2021 και σε 47,0 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο 2021, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την μεγάλη συμβολή της Stoiximan.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης