Επιχειρήσεις

Πώς το Macquarie επιχειρεί να «κλειδώσει» υψηλές αποδόσεις με την Τέρνα Ενεργειακή

Πώς το Macquarie επιχειρεί να «κλειδώσει» υψηλές αποδόσεις με την Τέρνα Ενεργειακή
Ο στόχος των Αυστραλών που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα fund υποδομών ήταν οι “κλειδωμένες” αποδόσεις της τάξης του 6-7% για τα επόμενα επτά χρόνια

Όταν το Αυστραλιανό Macquarie κατέβαλε στην ΔΕΗ τίμημα 2,1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ οι περισσότεροι στην αγορά αιφνιδιάστηκαν τόσο από τα υψηλά κεφάλαια που δόθηκαν, όσο και την μεγάλη διαφορά του τιμήματος σε σχέση με τούς υπόλοιπους διεκδικητές.
Ο στόχος, όμως, των Αυστραλών που αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα fund υποδομών ήταν οι “κλειδωμένες” αποδόσεις της τάξης του 6-7% για τα επόμενα επτά χρόνια.
Αυτή ήταν η απόδοση κεφαλαίου με τον διαγωνισμό, δηλαδή τα ρυθμιζόμενα έσοδα για την περίοδο 2021-2024.

Αποδόσεις κεφαλαίου της τάξης του 6-7% δεν υπήρχαν στην Ευρώπη από διαχειριστές δικτύων διανομής ενω σύμφωνα με τραπεζικές
πηγές στην Ευρώπη αυτή την περίοδο δεν υφίστανται και έργα παραχώρησης με υψηλές αποδόσεις, όπως η Αττική Οδός.
Με την μόχλευση των κεφαλαίων τους και έχοντας οί χαμηλά επιτόκια δανεισμού, – αλλά και λόγω και των υψηλών επενδύσεων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια – υπάρχουν οι δυνατότητες να επιτευχθούν υψηλές αποδόσεις για το Macquarie και τους επενδυτές του.
Για να δοθει ένα μέτρο σύγκρισης ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν μια επένδυση όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι Τσέχοι στον ΟΠΑΠ, χρησιμοποιώντας έλαχιστα ίδια κεφάλαια.
Με την ίδια λογική το Macquarie αναζητά ανάλογες επενδύσεις στην Ελλάδα εξ ου και εξετάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, την παραχωρήσεις τύπου Αττικής οδού, κατασκευαστικά έργα με την μέθοδο του Finance project κ.α

Μια από τις επενδύσεις οι οποίες προσομοιάζουν σε μια παραχώρηση - καθώς διαθέτουν συγκεκριμένα λειτουργικά κέρδη Εbidta και κερδοφορία – είναι οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και ειδικότερα τα Αιολικά πάρκα.
Το χαρτοφυλάκιο των 895 MW της Τέρνα Ενεργειακή όπου υπάρχουν επίσης φιξαρισμένες τιμές συμβολαίων και υψηλές αποδόσεις ήταν μια νέα ευκαιρία για το Αυστραλιανό fund υποδομών.
Με λίγα λόγια, το Macquarie επιχειρεί να “κλειδώσει” υψηλές αποδόσεις.
Οι αποτιμήσεις, όμως, διεθνώς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι σε υψηλά επίπεδα, εξ ου και το υψηλό τίμημα ανά μετοχή για την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

H φημολογούμενη προσφορά από το Αυστραλιανο Macquarie - μέσω της Goldman Sachs - για την Τέρνα Ενεργειακή, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές κινείται πέριξ των 21- 22 ευρώ για ένα ποσοστό μετοχών κοντά στο 20% πιθανότατα και μεγαλύτερο.
Mε αυτόν τον τρόπο το Macquaire που αιφνιδίασε την ελληνική αγορά με την μεγάλη προσφορά αναμένεται να επανέλθει για την Τέρνα και κερδισμένοι θα είναι τόσο ο κ. Γ. Περιστέρης, όσο και ο εφοπλιστής κ. Β. Μαρινάκης που διαθέτει το 6% της εισηγμένης.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία πραγματοποιείται με τις “ευλογίες” των τραπεζών εξαιτίας του υψηλού δανεισμού της ΓΕΚ - Τέρνα.
Βεβαίως, το Macquaire διαθέτει και εναλλακτική λύση σ ότι αφορά τόσο τις παραχωρήσεις, αλλά και τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, και λόγω της υψηλής ρευστότητας ενδέχεται να προχωρήσει και σε δυο προσφορές οι οποίες εφόσον γίνουν θα προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης