Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ενεργειακό κόστος και ακρίβεια «φρενάρουν» την υπεραισιοδοξία στην τουριστική αγορά

Ενεργειακό κόστος και ακρίβεια «φρενάρουν» την υπεραισιοδοξία στην τουριστική αγορά
Εφικτός ο στόχος του 80% του 2019 σύμφωνα με επιχειρηματίες που αγωνιούν ωστόσο για το ισοζύγιο εσόδων – εξόδων
Σχετικά Άρθρα

«Η φετινή θερινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη του 2021.
Το πόσο «καλύτερη» θα φανεί στο τέλος, αναλόγως διεθνών εξελίξεων και του μεγάλου ζητούμενου για φέτος:
Tι θα μείνει τελικά στο ταμείο στο τέλος της σεζόν, χωρίς να το «ροκανίσουν» η ακρίβεια και το τεράστιο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων;
Οι λογαριασμοί στην ενέργεια έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί και το food cost είναι τουλάχιστον 20% επάνω», τονίζει ξενοδόχος, απαντώντας στο ερώτημα:
«Πώς θα πάει φέτος ο τουρισμός»;
Οι προσδοκίες της αγοράς απέκτησαν αισιόδοξη νότα, βλέποντας την τουριστική κίνηση να «ξεθαρρεύει» μετά από ένα «πάγωμα» εβδομάδων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι πρώτες αφίξεις σε δημοφιλείς προορισμούς – όπως είναι η Κρήτη – μπήκαν σιγά σιγά σε καλοκαιρινούς ρυθμούς ήδη από την περασμένη εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών, ενώ ακολουθεί ένα ακόμα θετικό διάστημα μπροστά, αυτό του δικού μας ορθόδοξου Πάσχα που ενεργοποιεί τον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να επισκεφθούν περισσότεροι συγκεκριμένους προορισμούς.
«Το βλέπουμε ήδη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατά τον τελευταίο μήνα, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά που έχουν εισέλθει σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με το 2021, όμως δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι θα πιάσουμε τα νούμερα του 2019.
Αναμένουμε τις εξελίξεις από την Ευρώπη και εάν δεν υπάρξουν, τότε στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο εθνικό σχέδιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων που έχουν επιφέρει οι αυξήσεις στην ενέργεια, πλήττοντας νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον δικό μας κλάδο», τονίζει επιχειρηματίας της Κρήτης.
Ο ίδιος εκτιμά μεν, ότι ο στόχος του 80% των επιπέδων του 2019 για φέτος είναι εφικτός, αγωνιά δε για την επιχείρησή του που όπως λέει, έχει σημαντική εξάρτηση από t.o.’s και η σεζόν «τρέχει» με παλιές τιμές, ενώ η δωματιοδιανυκτέρευση έχει αυξηθεί κατά 25%.

«Φέρνουμε νωρίτερα την έναρξη της θερινής περιόδου»

Ευρώπη και Αμερική έχουν κρατήσεις περισσότερες θέσεις για ελληνικούς προορισμούς που ελπίζουν να ανακάμψουν τουλάχιστον στο κομμάτι της κίνησης.
Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων του τουρισμού, αν και παραμένουν επιφυλακτικές (για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή της τελευταίας στιγμής) κάνουν λόγο για ένα δυνατό τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου με βάση τις ενδείξεις που έχουν από τις κρατήσεις.
Ιδιαίτερα όσον αφορά τις πληρότητες σήμερα τα πανελλαδικά μέσα επίπεδα καλοκαιριού αγγίζουν το 50% του 2019, όταν αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2020, προ πανδημίας δηλαδή, η μέση πληρότητα πανελλαδικά έφτανε στο 65%.
Πολλοί θεωρούν ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό και αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ιδιαίτερα για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όπου η κίνηση δεν έχει προσεγγίσει ακόμη τα επιθυμητά επίπεδα.
«Έχουμε δουλέψει σκληρά το χειμώνα και η στρατηγική μας να φέρουμε νωρίτερα την έναρξη της τουριστικής περιόδου έχει αποτελέσματα», δήλωσε στον Σκαι ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η πληρότητα στα ανοικτά καταλύματα για την περίοδο του Πάσχα, δικαιώνουν τις προσπάθειες».
Άλλωστε οι εκτιμήσεις της Eurobank προβλέπουν για φέτος αφίξεις 20,7 εκατομμυρίων, σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα 14,7 εκατομμύρια του 2021, αλλά χαμηλότερες από τα 31,3 εκατομμύρια του 2019 και πάντως, άμεσα έσοδα 15 δις σε σύγκριση με τα 18,1 δις ευρώ εκείνης της χρονιάς, δηλαδή πάνω από το 80% του 2019, ενώ υπολογίζει υψηλότερη δαπάνη ανά επισκέπτη.
Την ίδια ώρα, θεσμικοί φορείς, μπροστά στο δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος και τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά που πλήττουν τα νοικοκυριά της Ευρώπης και όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν και δηλώνουν αισιόδοξοι, αποφεύγουν να συγκεκριμενοποιήσουν τις προβλέψεις τους.

«Κρατάμε ακόμα τις τιμές του 2019»

Ξενοδόχοι που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε οδικούς προορισμούς επιμένουν ωστόσο ότι «όσο και να έχει ανέβει η βενζίνη, παραμένει φθηνότερη η μετακίνηση με το αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή, από ό,τι με το αεροπλάνο ή το πλοίο. Σκεφτείτε απλά ότι μια τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί 800 ευρώ για να μεταβεί σε νησί με καράβι», δηλώνει επιχειρηματίας της Πιερίας.
«Φέτος εμείς οι ξενοδόχοι ακόμα κρατάμε τις τιμές του 2019, παρ’ όλο που το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί, μέσα σε όλη αυτή την «αναμπουμπούλα».
Η χρονιά φάνταζε καλύτερη από όλες τις άλλες στις αρχές του 2022, αλλά αυτή τη στιγμή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, στο ρεύμα κλπ. και τις ανατιμήσεις, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό, διότι μόλις και μετά βίας καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα – αν θα καταφέρουμε να τα καλύψουμε δηλαδή», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης.
Μιλώντας στον realfm ο κ. Πολλάλης έβαλε στο τραπέζι και μια άλλη παράμετρο:
Το ότι εποχικές επιχειρήσεις παραμένουν διστακτικές ως προς την επανεκκίνηση περισσότερο φέτος σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους, σε συνδυασμό με την «κοιλιά» στις πληρότητες μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
«Η σεζόν ξεκινά με προβλήματα και ενώ είθισται τα ξενοδοχεία να ανοίγουν παραδοσιακά το Πάσχα, η μικρή επισκεψιμότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή οδηγεί σε αναστολή του ανοίγματος. Υπολογίζουμε ότι θα επαναλειτουργήσει περίπου το 30% των ξενοδοχείων πανελλαδικά» προσθέτει και τονίζει:
«Οι περισσότεροι κρατάμε στάση αναμονής για να δούμε που θα μας οδηγήσουν οι εξελίξεις. Είναι λογικό όταν μια οικογένεια τα φέρνει δύσκολα «βόλτα» και ο προϋπολογισμός της έχει πληγεί από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις, το τελευταίο που θα σκεφτεί είναι να κάνει διακοπές», τονίζει και εκτιμά ότι και πάλι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα σώσουν την κατάσταση.

Βιωσιμότητα, υποδομές και πράσινη μετάβαση

«Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή και οφείλουμε να πάρουμε μέτρα για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες που σίγουρα θα έχουμε», τονίζει άλλος επιχειρηματίας από τη Μαγνησία. Χαρακτηρίζει το περιβάλλον αβέβαιο και επισημαίνει: «Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν τα βγάζουν εύκολα πέρα και είναι κυρίως δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Αυτές είχαν μεγαλύτερες απώλειες για τρεις συνεχόμενες χρονιές και αγωνιούν μπροστά στο ενδεχόμενο να αναγκαστούν να «αλλάξουν χέρια».
Θα είμαστε πραγματικά χαμένοι, εάν δεν προσέξουμε και χάσουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κερδίσουμε στον τουριστικό τομέα» υποστηρίζει και διαχωρίζει τις «ναυαρχίδες» του τουρισμού, δηλαδή Νότιο Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη κλπ. από άλλους προορισμούς στην ηπειρωτική κυρίως Ελλάδα.
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για εξοικονόμηση της ενέργειας και αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών της.
Μαζί με την πράσινη μετάβαση, ο ρόλος των υποδομών, της αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων όπως είναι η κλιματική αλλαγή και της αξιοποίησης ειδικών μορφών τουρισμού που θα επιμηκύνουν το ελληνικό καλοκαίρι, βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο πιο επιτακτικά από ποτέ.
Το ίδιο και τα θέματα της τουριστικής εκπαίδευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε η Ελλάδα να γίνει προορισμός για big spenders που έχουν όμως μεγαλύτερες απαιτήσεις για ένα προϊόν που ανταποκρίνεται σε υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες.
Άλλωστε το brand Ελλάδα έχει απήχηση σε αναζητήσεις τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και από άλλες δυνατές αγορές εισερχόμενου τουρισμού, όπως είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία. Για αυτό και οι επιχειρηματίες συμφωνούν ότι τώρα είναι το ιδανικό momentum για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όταν μάλιστα οι πόροι υπερβαίνουν τα 72 δις μέσα από το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης