Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάκτωρ; - Πανικός στο επιτελείο όσων συνεργάστηκαν με τον τυχοδιώκτη Holterman

Ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάκτωρ; - Πανικός στο επιτελείο όσων συνεργάστηκαν με τον τυχοδιώκτη Holterman
Η Reggeborgh συστηματικά παραπλανούσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνοντας ευρύτατο δικαίωμα αποζημιώσεων σε όλους τους άλλους μετόχους της Ελλάκτωρ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ποινικής διαδικασίας....
Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση πλήρους ταραχής έχει περιέλθει το επιτελείο προθύμων της Ελλάκτωρ που συνεργάζεται με τον ολλανδό «επενδυτή» δηλαδή τον Holterman της Reggeborgh.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της αλαζονείας που τους χαρακτηρίζει δεν πίστευαν ότι η εποπτική αρχή θα τολμούσε ποτέ να τους «ενοχλήσει» κάνοντας δύσκολες ερωτήσεις, απευθύνοντας κατηγορίες με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν από ξένους επόπτες και τράπεζες.
Στην προσπάθειά τους μάλιστα να αποκρούσουν τις κατηγορίες, απαντούν μέσω φιλικών δημοσιευμάτων, πιστεύοντας ότι αυτό επηρεάζει την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ωστόσο τα βασικά επιχειρήματα που αποκαλύπτονται είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, με την έννοια ότι αναδεικνύουν το πρόβλημά τους!

Υποστηρίζουν για παράδειγμα ότι στην επίμαχη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Reggeborgh και του αχυράνθρωπου Ηλία Λιανού της Αρχιρόδον που αγόραζε κρυφά μετοχές, δεν αναφερόταν πουθενά ως στόχος η απόκτηση μετοχών της Ελλάκτωρ.

Με άλλα λόγια ο ολλανδός παίκτης ισχυρίζεται ότι έδωσε όντως λεφτά στο Λιανό αλλά δεν του είπε να αγοράσει Ελλάκτωρ!
Ο ισχυρισμός αυτός πάσχει σε πολλά σημεία.
Πρώτον δύσκολα γίνεται πιστευτός επειδή διακινήθηκαν ποσά της τάξης 20-30 εκατ. ευρώ χωρίς αυτός που αποδεδειγμένα τα έδωσε, να γνωρίζει το λόγο.
Δηλαδή ο Holterman της Reggeborgh έδινε 20-30 εκατ ευρώ και δεν ήξερε που επενδύονται;
Εσείς θα δύναται 20 με 30 εκατ ευρώ κάπου και δεν θα γνωρίζατε που θα επενδυθούν;

Δεύτερο ζήτημα είναι γιατί απέκρυψε το «αθώο» υποτίθεται γεγονός, ο ίδιος ο Ηλίας Λιανός της Αρχιρόδον;
Ακόμα κι αν αρχικά δεν γνώριζε ο ολλανδός πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματά του, όταν έμαθε ότι τελικά ο Λιανός αγόρασε μετοχές Ελλάκτωρ γιατί εξακολούθησε να το κρύβει.

Και ακόμα περισσότερο γιατί στο τέλος υποχρέωσε τον Λιανό στα πλαίσια του μεταξύ τους δανείου να πουλήσει στην Atlas που είναι μια εταιρεία που μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο ίδιος (Atlas upstream) ως συνέταιρος;

Βέβαια επίσης σημαντικό είναι το γαϊτανάκι μετακίνησης των ευθυνών: Δεν φταίω εγώ, ο Λιανός έκανε κάτι που δεν γνώριζα. Δεν έχω ευθύνες φταίει ο Μπουλούτας, ο Μυλωνογιάννης, φταίει ο Δένδιας ο υπουργός Εξωτερικών και φίλος του Holterman που μας έλεγε τι να κάνουμε…

Ένας δεύτερος ισχυρισμός αναφέρει ότι τη χρονική στιγμή που συνάφθηκε ο δανεισμός, η Reggeborgh κατείχε ποσοστό μικρότερο του 5% στην εισηγμένη.
Μάλλον επιβαρύνεται η θέση του κατηγορούμενου με το επιχείρημα αυτό.
Ισχυρίζονται ότι έδωσαν κρυφά χρήματα για αγορά μετοχών Ελλάκτωρ ενώ ήδη είχε αγοράσει κρυφά μετοχές με την εταιρεία Kedra που αργότερα αποκάλυψε ότι του ανήκει.
Οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες.

Ένας άλλος ισχυρισμός αναφέρει ότι όταν αποπληρώθηκε το δάνειο προς Λιανό, το ποσοστό της Reggeborgh και των άλλων δύο εταιρειών στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν υπερέβαινε το 33,34%.
Άρα δεν χρειάζονταν να κάνει δημόσια προσφορά.

Με άλλα λόγια υποστηρίζουν ότι αν αθροίσουν τα ποσοστά του Ολλανδού με αυτά του Λιανού ο Ολλανδός δεν είχε υποχρέωση δημόσιας πρότασης.
Ξεχνούν όμως την κρυφή συμφωνία με τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Υποθέτουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να ξαναδεί το χαρτί Μπόμπολα υπό το φως των νέων στοιχείων που έχει στη διάθεση της.

Στην πραγματικότητα το όριο του 33,4% έχει υπερκεραστεί από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Αλλά και αν αυτό δεν ισχύει, το όριο του 33,4% το έχει σίγουρα υπερβεί τον Μάιο του 2021 όταν αγόρασε μέρος των μετόχων Μπόμπολα και δημοσίευσε call με τον εφοπλιστή Διαμαντίδη με δικαίωμα ψήφου του Ολλανδού επί των μετόχων του γνωστού εφοπλιστή.

Σε κάθε περίπτωση υπέρβαση του ορίου του 33,4% έχει υπάρξει και όταν αγόρασε η Atlas τις μετοχές του Λιανού.
Αλλά το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο αν ο Ολλανδός είχε ή όχι και πότε υποχρέωση δημόσιας πρότασης.
Αυτά έχουν ήδη λυθεί με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Νοέμβριο του 2021.

Το ζήτημα είναι πλέον ότι περισσότερα από δυο χρόνια όλες οι δηλώσεις του ολλανδικού family office Reggeborgh στην εποπτική αρχή είναι ψευδείς – συστηματικά ψευδείς - με σκοπό την απόκρυψη της πραγματικής του θέσης στην εισηγμένη εταιρία Ελλάκτωρ, γεγονός που περιγράφει το αδίκημα της χειραγώγησης και παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού.
Η διαπίστωση αυτή δίνει ποινικό χαρακτήρα στο θέμα και αφορά όχι μόνο τον Ολλανδό αλλά όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δίνοντας ευρύτατο δικαίωμα αποζημιώσεων σε όλους τους άλλους μετόχους της Ελλάκτωρ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ποινικής διαδικασίας.

Επιπροσθέτως θέτει σε αμφισβήτηση την νομιμότητα των αποφάσεων όλων των συνελεύσεων από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα με άγνωστες συνέπειες τόσο για τα πρόσωπα που ασκούν την διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας Ελλάκτωρ όσο και για την τύχη της ίδιας της εταιρείας Ελλάκτωρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης