Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με διαφορετικές ταχύτητες η πασχαλινή κίνηση στους τουριστικούς προορισμούς, αλλού υψηλή και αλλού «χλιαρή»

Με διαφορετικές ταχύτητες η πασχαλινή κίνηση στους τουριστικούς προορισμούς, αλλού υψηλή και αλλού «χλιαρή»

Νησιά, κοντινές αποστάσεις και last minute στο κύριο «μενού» του Έλληνα που, λόγω ακρίβειας, προσπαθεί να «χωρέσει» τις διακοπές στον προϋπολογισμό του

Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η κίνηση για τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα παρουσιάζει διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, με άλλους προορισμούς να καταγράφουν καλύτερες πληρότητες και άλλους, όπως είναι για παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα, να έχουν χαμηλότερη κινητικότητα και να ελπίζουν στις κρατήσεις last second. «Η μέση πληρότητα στην Καβάλα είναι σήμερα στο 50% - 60% και δεδομένων των συνθηκών, θεωρούμε ότι πρόκειται για μια θετική κινητικότητα και δείχνει ότι και ο Μάιος για την περιοχή θα κυλήσει καλά. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι, εφόσον δεν έχουμε κάποια ανατροπή ή δυσάρεστη εξέλιξη, θα είναι η αρχή της ανάκαμψης για τους καλοκαιρινούς προορισμούς. Βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αν και παρατηρούμε ότι η ακρίβεια έχει φρενάρει πολλές οργανωμένες διακοπές Ελλήνων που παραδοσιακά έφταναν αυτές τις μέρες στην περιοχή μας», σημειώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Μιτζάλης.

Ελάχιστοι προορισμοί με πολύ υψηλές πληρότητες

Ενεργειακό κόστος και ακρίβεια κάνουν σχεδόν απαγορευτικές τις πασχαλινές διακοπές σε μακρινούς προορισμούς για μια μέση ελληνική οικογένεια που αγωνιά κατά κύριο λόγο να πληρώσει τους λογαριασμούς στην ενέργεια που εξανεμίζουν το δώρο Πάσχα για τους περισσότερους εργαζόμενους. Πιο ευνοημένες φαίνεται πως είναι περιοχές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το μεγάλο αστικό κέντρο των Αθηνών, όπως είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί όπως είναι η Κέρκυρα. Τάση η οποία παρατηρείται, είναι το εν δυνάμει ταξιδιωτικό κοινό να προτιμά περισσότερο περιοχές κοντά στη θάλασσα και νησιά, σε αντίθεση με τον ορεινό όγκο. Επιχειρηματίες σημειώνουν ωστόσο ότι δεν έχουν ανοίξει όλα τα εποχικά ξενοδοχεία παρά ένα ποσοστό που κυμαίνεται κοντά στο 30% πανελλαδικά και περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει ο Μάιος για να κάνουν τις πρώτες τους εκτιμήσεις για τη σεζόν, αλλά και για τις πληρότητες στο σύνολο των καταλυμάτων. Πρωταθλήτρια η Κέρκυρα με πληρότητες που αγγίζουν έως και το 100%, οι οποίες πέφτουν στο 70% - 80% έξω από την πόλη. Ακολουθεί ο νομός Ιωαννίνων όπου οι πληρότητες σκαρφαλώνουν έως και το 85%, αλλά και η Μύκονος, όπου οι εννέα στους δέκα τουρίστες είναι ξένοι και πλησιάζουν το ίδιο ποσοστό σε περίπου τέσσερα στα δέκα στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει.

Χαμηλές πληρότητες στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίθετα, στη Βόρεια Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο «ελεύθερο» Πάσχα χωρίς τους περιορισμούς της πανδημίας στις μετακινήσεις, υπάρχουν προορισμοί που η πληρότητά τους δεν ξεπερνά ούτε το 30% - 40% ενώ σε άλλους, όπως η Πιερία και τα Λουτρά Πόζαρ, τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη χαμηλότερα. «Στην Κεφαλονιά η πληρότητα πόλης είναι γύρω στο 65% - 70% αυτή τη στιγμή, ενώ έχει αρχίσει να κινείται δυναμικά και η αγγλική αγορά. Ιδιαίτερα μετά την Πρωτομαγιά βλέπουμε ένα αισιόδοξο ξεκίνημα για τη σεζόν, αφού ενισχύονται οι πτήσεις και σιγά σιγά θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία» λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος. Πολύ καλό επίσης, φαίνεται να είναι το ξεκίνημα για την Ύδρα, όπου η πληρότητα του Πάσχα ξεπερνά το 90%. Αντίθετα στη Ρόδο, που δεν είναι έτσι κι αλλιώς πασχαλινός προορισμός, στα μισά ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει εν όψει σεζόν, η μέση πληρότητα δεν ξεπερνά αυτή τη στιγμή το 30%. Μικρός αριθμός ξενοδοχείων θα ανοίξει στη Χαλκιδική, με τους περισσότερους εκδρομείς να κατευθύνονται στις εξοχικές τους κατοικίες για τις άγιες μέρες. Οι περισσότεροι που δεν αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος μετακίνησης, φαίνεται ότι θα επιλέξουν το Πάσχα στο χωριό, που έτσι κι αλλιώς το είχαν στερηθεί κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές. Απογοητευμένοι από την κίνηση του Πάσχα δηλώνουν επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ και στην Αθήνα η κίνηση αναμένεται υποτονική, σε αντίθεση με το Πάσχα των Καθολικών όπου καταγράφηκε κινητικότητα από ξένους επισκέπτες.

Ανεβαίνουν οι στροφές για το καλοκαίρι, με αντίπαλο την ακρίβεια

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής ελπίζουν κυρίως οι περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως είναι το Πήλιο, ενώ για τα νησιά η εορταστική περίοδος λογίζεται ως πρόβα τζενεράλε για τη σεζόν που παραδοσιακά ξεκινάει το Μάιο. Σε αρκετούς προορισμούς ο επόμενος μήνας εμφανίζει «κοιλιά» στις προκρατήσεις και πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 40%, με το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου να είναι και το πιο δυνατό από άποψη προκρατήσεων. Στην Κρήτη, επιχειρηματίες θεωρούν ότι η τουριστική κίνηση στο Ηράκλειο έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ στο Ρέθυμνο και στα Χανιά η κινητικότητα για την ώρα θα κινείται με πιο μικρές ταχύτητες, έως ότου το νησί μπει σε ρυθμούς κανονικότητας.
Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι της αγοράς κρατούν στάση αναμονής και παρακολουθούν στενά την έκρηξη του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους που έφεραν ανατιμήσεις, εκφράζοντας ανησυχία για το εάν και κατά πόσο θα επηρεαστούν τα ταξίδια του μέσου Ευρωπαίου. Ο παράγοντας ακρίβεια αποκτά ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που ο στρατηγικός στόχος του υπουργείου Τουρισμού επικεντρώνεται σε επισκέπτες με υψηλές δαπάνες από όλες τις αγορές, με έμφαση στις ΗΠΑ. “Η προβολή των λιγότερο δημοφιλών προορισμών γίνεται και θα ενταθεί” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον RealFm 97,8, φέρνοντας ως παραδείγματα τη Λήμνο και τα Σύβοτα, όπου θα εγκαινιαστούν τις επόμενες ημέρες ξενοδοχεία αθλητικού τουρισμού, την Σκιάθο, η οποία συνδέεται απευθείας με γαλλικές αερογραμμές ενώ σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο». Εκτίμησε δε, ότι ο τουρισμός στην Αθήνα επιστρέφει, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και παράλληλα σημείωσε ότι αντίστοιχη εικόνα αυξημένης τουριστικής κίνησης, αποτυπώνεται και στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσμα και της πετυχημένης καμπάνιας #greekend που έγινε από το υπουργείο τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης