Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η πτώση έφερε τοποθετήσεις σε ομόλογα Μυτιληναίου και ΔΕΗ με αποδόσεις 4,5%-6% και η περίπτωση Ελλάκτωρ

Η πτώση έφερε τοποθετήσεις σε ομόλογα Μυτιληναίου και ΔΕΗ με αποδόσεις 4,5%-6% και η περίπτωση Ελλάκτωρ
Η μετοχή - ομόλογο Ελλάκτωρ και η συμπεριφορά ενόψει εξελίξεων

Αν και οι αγορές ομολόγων δέχονται διεθνώς πιέσεις λόγω της αύξησης των επιτοκίων οι διαχειριστές κεφαλαίων αναλαμβάνουν “στοιχήματα’” αναζητώντας αποδόσεις- κέρδη και σε διεθνή ομόλογα ελληνικών εταιρειών, οι τιμές των οποίων είχαν σημειώσει ισχυρή πτώση το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, μεταξύ των τοποθετήσεων των επενδυτών συγκαταλέγονται και οι εκδόσεις των εισηγμένων εταιρειών (Μυτιληναίος, ΔΕΗ) οι οποίες ταλαιπωρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και οι αντίστοιχες εκδόσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων.
Ωστόσο, όπως θα δούμε, αυτές οι μακροχρόνιες εκδόσεις προσφέρουν αποδόσεις μεταξύ 4,5% και 6% στην λήξη τους και οι επενδυτές ποντάρουν στην ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και των δυο ενεργειακών εταιρειών προκειμένου να πραγματοποιήσουν κεφαλαιακά κέρδη.

Υψηλές αποδόσεις

Συγκεκριμένα, το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ της Μυτιληναίος, λήξεως 2026, με κουπόνι 2,25%, έκανε πράξεις χθές στο 89,42% της ονομαστικής αξίας δίνοντας μια απόδοση στην λήξη 5,10% η οποία είναι μικτή καθώς επιβάλλεται και ο φόρος.
Στο έτερο ομόλογο της ίδιας εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ λήξεως 2024, με κουπόνι 2,5% πραγματοποιούνταν συναλλαγές στα 95-96 προσφέροντας μια απόδοση στην λήξη σε 2,5 χρόνια 4,656%.
Αποδόσεις 5,5-6% δίνει στην λήξη και το ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ ευρώ, λήξεως 2028, με κουπόνι 3,375%.Η τιμή του ομολόγου χθες βρισκόταν στο 87 – 88% της ονομαστικής αξίας.
Το δεύτερο ομόλογο της ΔΕΗ, έκδοση 775 εκατ. ευρώ, λήξεως 2026 με κουπόνι 3,875% είχε τιμή στο 93,21% προσφέρει επίσης απόδοση 5-6% στην λήξη του.

Και η μετοχή – "ομόλογο" της Ελλάκτωρ παραμένει στα 1,68- 1,69 ευρώ (Reggeborgh)

Εκτός, όμως, από τις ομολογιακές εκδόσεις αίσθηση έχει προκαλέσει στο χρηματιστήριο η μετοχή της Ελλάκτωρ η οποία συμπεριφέρεται περίπου ως ...ομόλογο.
Αν και σ ένα διάστημα 40-50 ημέρων μέσω της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης υπάρχει μια απόδοση 3,5% η τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ απο την ημέρα ανακοίνωσης της συμφωνίας δεν έχει φθάσει ποτέ στην τιμή της προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή στα 1,75 ευρώ.
Αντίθετα, το ομόλογο της Ελλάκτωρ με το υψηλό κουπόνι (6,375%) με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Motor Oil στις 6 Μαϊου εκτοξεύθηκε ανοδικά από το 88,6% της ονομαστικής αξίας έως και το 97,7% της ονομαστικής αξίας στις 11 Μαϊου, προεξοφλώντας την αποπληρωμή του ομολόγου, μετά την πώληση του 75% της θυγατρικής εταιρείας Άνεμος.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης