Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εισηγμένη με τη μικρότερη διασπορά και τα σχέδια μετά τη δημόσια πρόταση

Η εισηγμένη με τη μικρότερη διασπορά και τα σχέδια μετά τη δημόσια πρόταση
Η Τράπεζα Πειραιώς αν χρειαστεί θα ενισχύει με κεφάλαια την εταιρεία
Σχετικά Άρθρα

Η Trastor μετά και τη συμφωνία από την Τράπεζα Πειραιώς να αγοράσει το 52% της WRED, καθώς αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα, είναι πλέον η εισηγμένη με τη μικρότερη διασπορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Μάλιστα το ποσοστό αναμένεται μετά τη δημόσια πρόταση να περιοριστεί περαιτέρω καθώς υπάρχουν κωδικοί που αγόρασαν μετοχές με σκοπό να πουλήσουν στη δημόσια πρόταση.
Η ελεύθερη διασπορά σήμερα είναι στο 3,25% και η Πειραιώς κατέχει το 96,75%.
Αν και έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει από το Χ.Α. όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο δε θα το κάνει με δεδομένη και την υποχρέωση που υπάρχει για τις ΑΕΕΑΠ να είναι στο χρηματιστήριο.
Σημειώνεται πως εταιρείες με ελάχιστη διασπορά είναι η Prodea, όπου ο βασικός μέτοχος έχει το 95,3% και η Alpha Αστικά Ακίνητα που ο βασικός μέτοχος ελέγχει το 91,5%.
Η δημόσια πρόταση γίνεται στα 1,25 ευρώ με τη μετοχή για αρκετό καιρό να βρίσκεται στα 1,21 ευρώ και με καλή εντολή αγοράς.

Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου

Η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει στο ενημερωτικό πως θέλει να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας μέσω απόκτησης ακινήτων και εταιρειών με χαρτοφυλάκιο ακινήτων.
Μάλιστα η Πειραιώς αν χρειαστεί θα ενισχύει με κεφάλαια την εταιρεία.
Η Εταιρεία επικεντρώνει την επενδυτική της στρατηγική στους κύριους άξονες της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μεγάλων αστικών περιοχών, όπου το απόθεμα των επενδυτικών ακινήτων με θεσμικά χαρακτηριστικά βρίσκεται σε έλλειψη, ενώ παράλληλα τη διαφοροποιεί προσαρμοζόμενη στη δυναμική εξέλιξη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνουν το περιβάλλον της κτηματαγοράς.
Η Εταιρεία θα συνεχίσει την επενδυτική της δραστηριότητα εστιάζοντας σε ακίνητα αποθηκών και διανομής (κέντρα logistics) και γραφείων υψηλής προβολής και σύγχρονων προδιαγραφών, ενώ παράλληλα θα εντατικοποιήσει τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της μέσω της δυναμικής διαχείρισης των υφιστάμενων ακινήτων της, συμπεριλαμβανομένων επιλεκτικών πωλήσεων.
Τέλος, σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς και της έντονης ζήτησης για ακίνητα βιώσιμης ανάπτυξης και εφαρμογής κριτηρίων ESG στην επενδυτική της στρατηγική, η Εταιρεία θα εισέλθει στην κατασκευή τέτοιων ακινήτων (κτήρια γραφείων/αποθηκών) είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με καταξιωμένους συνεργάτες/developers.
Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση της Συναλλαγής επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, είναι πρακτικά ουδέτερη.
Η Συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα από προμήθειες.
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Trastor στο τέλος του 2021 διέθετε 59 ακίνητα, εκ των οποίων 19 γραφεία, 17 εμπορικά καταστήματα, 9 ακίνητα μικτής χρήσης, 5 logistics, 3 πρατήρια υγρών καυσίμων, 1 σταθμό αυτοκινήτων και 5 οικόπεδα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης