Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Cenergy: Eπένδυση 250 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, τι περιλαμβάνει η συνεργασία με την Δανέζικη Orsted

Cenergy: Eπένδυση 250 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, τι περιλαμβάνει η συνεργασία με την Δανέζικη Orsted
Σύμφωνα με πηγές του bankingnews, το κόστος κατασκευής της νέας μονάδας πρόκειται να ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σε 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθει τελικώς η επένδυση της μονάδας υποθαλάσσιων καλωδίων της Cenergy στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, ύστερα από την στρατηγική συμφωνία με την Δανέζικη Orsted.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμπραξη με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανεμογεννητριών παγκοσμίως αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Ιουλίου.
Η συμφωνία, όπως θα δούμε, αλλάζει “επίπεδο” στην ελληνική εταιρεία από κάθε πλευρά:
Η Cenergy καθίσταται ως αξιόπιστος προμηθευτής υλικών της Δανέζικης Orsted σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στις ΗΠA, δηλαδή της ενεργειακής μετάβασης των τοπικών πολιτειών, μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ποιά είναι η συμφωνία

Σύμφωνα με πηγές του bankingnews, το κόστος κατασκευής της νέας μονάδας πρόκειται να ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Orsted σε έκταση 520.000 τετραγωνικών ποδιών και θα απασχολεί 300 εργαζόμενους, κυρίως από την τοπική κοινότητα. Το πρώτο συμβόλαιο παραγωγής υποθαλάσσιων καλωδίων της Cenergy USA ( θυγατρικής 100% της ελληνικής Cenergy ) θα αφορά παραγγελίες της Orsted, για το έργο ανεμογεννητριών που έχει αναλάβει στην αμερικανική πολιτεία. Ωστόσο, η μονάδα πρόκειται να κατασκευάζει καλώδια για ανεμογεννήτριες και για άλλες εταιρείες ΑΠΕ καθώς η συγκεκριμένη αγορά ευνοείται από την πολιτική της ενεργειακής μετάβασης που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η Οrsted δεν θα αποκτήσει μετοχική σχέση με την Cenergy
και η χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας ουσιαστικά θα αποτελεί επιδότηση η οποία πρόκειται να αποσβεστεί λόγω των υψηλών παραγγελιών σε 2 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Βιοχάλκο.
Στους όρους της συμφωνίας μένει να διευκρινιστεί εαν η χρηματοδότηση περάσει ως υποχρέωση της Cenergy πρός την Orsted. Με την μονάδα των ΗΠΑ, όμως, ουσιαστικά η ελληνική εταιρεία δημιουργεί μια ακόμα Cenergy, ως προμηθευτή σε μια ανεπτυγμένη αγορά τα μεγέθη της οποίας θα βαίνουν γεωμετρικά αυξανόμενα λόγω της μεταβάσης των οικονομιών πρός την καθαρή ενέργεια.

Παρουσιάσεις της Goldman σε επενδυτές

Μετά την οριστικοποίηση των όρων της στρατηγικής συμφωνίας με την Orsted, και προσθήκης των νέων εσόδων από την μονάδα της Cenergy USA
ο σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας, η Goldman Sachs, θα παρουσιάσει αναλυτικά σε επενδυτές το ερχόμενο φθινόπωρο το project των ΗΠΑ και τις προοπτικές της Cenergy καθώς η εισηγμένη εδραιώνεται πλέον με σημαντικά μερίδια αγοράς στο χώρο των καλωδίων. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα έσοδα της Cenergy ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, 30% υψηλότερα από το 2021, ενώ το αναπροσαρμοσμένο ebidta σε 22,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,6 εκατ. ευρώ του 2021. Το ανεκτέλεστο παραγγελιών ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ, εκ των οποίων αρκετά έργα αφορούν σωλήνες χάλυβα

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης