Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι μέτοχοι τα… έψαλαν στον Στάσση - Η ΔΕΗ καταργεί τις εκπτώσεις, αλλά ανανέωσε τη θητεία του για 3 χρόνια

Οι μέτοχοι τα… έψαλαν στον Στάσση - Η ΔΕΗ καταργεί τις εκπτώσεις, αλλά ανανέωσε τη θητεία του για 3 χρόνια
Η ασκούμενη πίεση μέσω των ερωτημάτων απέδωσε εν μέρει όταν ο κ. Γιώργος Στάσσης παραδέχθηκε ότι θα καταργηθούν οι προσφερόμενες εκπτώσεις στα επίπεδα του 30% που δίνει σήμερα στους καταναλωτές
Σχετικά Άρθρα

Μόνο παράπονα εισέπραξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από τους μετόχους που παραβρέθηκαν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση αφού έθεσαν ερωτήματα που αποκάλυψαν τη «γύμνια» της διοίκησης, ενώ οι απαντήσεις ήταν κατώτερες των περιστάσεων, σε περιεχόμενο από την πλευρά της διοίκησης.
Η πίεση των μετόχων οδήγησε το προεδρείο της γενικής συνέλευσης να μην ανακοινώσει τις αμοιβές του 2021 όπως και ποια θα είναι η πολιτική του 2002. Ο κ. Στάσσης αρκέστηκε μόνο να πει ότι έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και το θέμα έκλεισε. Οι αμοιβές με βάση την έκθεση αποδοχών ανήλθαν σε 339.900 ευρώ εκ των οποίων το 65,28% προήλθε από σταθερές αμοιβές και το υπόλοιπο 29,42% από μεταβλητές συνολικού ύψους 100.000 ευρώ.
Ωστόσο το επόμενο θέμα συζήτησης ήταν η ανανέωση της θητείας στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου κατά τρία χρόνια. Η νέα του θητεία αρχίζει τον Αύγουστο του 2022 και λήγει τον Αύγουστο του 2025.

Η ΔΕΗ καταργεί τις εκπτώσεις στα τιμολόγια

Η ασκούμενη πίεση μέσω των ερωτημάτων απέδωσε εν μέρει όταν ο κ. Γιώργος Στάσσης παραδέχθηκε ότι θα καταργηθούν οι προσφερόμενες εκπτώσεις στα επίπεδα του 30% που δίνει σήμερα στους καταναλωτές. Τα υπερ-κέρδη ήρθαν από την παραγωγή ενέργειας μέρος των οποίων μεταφέρθηκαν στους καταναλωτές καθώς η ΔΕΗ είναι καθετοποιημένη επιχείρηση, συμπληρώνοντας ότι η επιχείρηση έβγαλε ζημιές και την ίδια στιγμή υπερασπίστηκε ότι το EBITDA της εταιρείας θα κινηθεί φέτος με βάση τον αρχικό στόχο δηλαδή των 800 εκατ. ευρώ.

Σχεδιάζει επαναγορά μετοχών

Στα ερωτήματα για την ρευστότητα της εταιρείας την πρωτοφανή πτώση της μετοχής όπως και η μη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους αποδείχτηκαν βασανιστικά για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Αναφερόμενος στη ρευστότητα είπε  ότι στο πρώτο τρίμηνο πλήρωσε το κόστος των ρύπων που αφορούσαν το 2021 ενώ απέφυγε να προσδιορίσει ποιο θα είναι το κόστος του 2022 όταν μάλιστα οι λιγιντικές μονάδες συμμετέχουν πιο εντατικά στην παραγωγή ενέργειας.
Για την πτώση της μετοχής τη χαρακτήρισε ως συγκυριακό φαινόμενο και πρότεινε υπομονή ανακοινώνοντας παράλληλα ότι σε ένα μήνα θα έχει εκπονήσει σχέδιο επαναγοράς μετοχών, χωρίς να προβεί σε άλλες αποκαλύψεις. Η μερισματική πολιτική της ΔΕΗ, θα ξεδιπλωθεί μετά το 2023 ενώ η απάντηση δεν ήταν σαφής όσο αφορά τη χρήση του 2022.
Πάντως από τους μετόχους διέφυγε η χθεσινή απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου για πιλοτική δίκη όπως και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την επιχείρηση η εκδίκαση των συλλογικών αγωγών στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Μέτοχος: Μοιράζετε παντού λεφτά

Μέτοχος και πρώην υπάλληλος της ΔΕΗ παίρνοντας το λόγο στη ΓΣ των μετόχων έθεσε ζητήματα διαχείρισης των χρημάτων της εταιρείας προς συνεργαζόμενες εταιρείες αλλά και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με διαφημιστικά σποτ που σκοπό έχουν να εξαγοράζουν τη σιωπή τους. Τα έβαλε με την χρήση αγγλικών λέξεων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στα εμπορικά της προγράμματα όπως είναι το My Home ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ για την πλειοψηφία των καταναλωτών επέβαλε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ θα μπορούσε να τους εντάξει όλους σε ένα σταθερό τιμολόγιο.

Γρατζουνιές στα πόδια για τη ΔΕΗ η ενεργειακή κρίση

Ο κ Στάσσης αρκέστηκε σε γενικές απαντήσεις χρησιμοποιώντας την φράσεις όπως η αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ, η οποία στάθηκε στα πόδια της επι της δική του διοίκησης ενώ δεν ανέφερε το παραμικρό για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς και τις διακοπές ρεύματος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κάνει λόγο για γρατζουνιές στα πόδια για την επιχείρηση από την ενεργειακή κρίση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης