Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στυλιανίδης στο Green Deal Greece: Ετοιμάζουμε ένα από τα καλύτερα Συντονιστικά Κέντρα της Ευρώπης

Στυλιανίδης στο Green Deal Greece: Ετοιμάζουμε ένα από τα καλύτερα Συντονιστικά Κέντρα της Ευρώπης
Άρχισε σήμερα 29/6 και ολοκληρώνεται αύριο 30/6, το Green Deal Greece 2022, διήμερο συνέδριο του ΤΕΕ με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό»
Σχετικά Άρθρα

Στη σημασία των συνεργιών/ συνεργασιών του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με video-ομιλία που απηύθυνε στο συνέδριο «Green Deal Greee 2022», που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
«Η κλιματική κρίση είναι μία σκληρή πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης ανοίγοντας την τοποθέτησή του. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 300 πυρκαγιές στην χώρα μας, που σημαίνει ότι έχουμε περίπου 45-50 πυρκαγιές την ημέρα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης φαίνονται όχι μόνο στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον, αλλά επίσης στην οικονομία και την κοινωνία αλλά επίσης στην υγεία και στην ευημερία μας. Ροκανίζεται το μέλλον μας. Ας το αποδεχθούμε και ας φύγουμε από τη λογική ότι η κλιματική κρίση είναι fake news. H περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται περισσότερο από το μέσο όρο. Η γειτονιά μας αποτελεί ένα από τα hotspot της κλιματικής κρίσης. Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και νέους κινδύνους» σημείωσε.
Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργιών.
«Για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία ενιαία, μία ολιστική προσέγγιση» τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης «Αυτή η προσέγγιση πρέπει να δίνει έμφαση στο τρίπτυχο: πρόληψη, προετοιμασία/ ετοιμότητα, ανθεκτικότητα.
Αυτοί οι τρεις πυλώνες βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε δράσης μας. Πέρα από τη συντονιστική μας δράση, χρειαζόμαστε συνέργειες και συνεργασίες. Οι συνέργειες παίζουν κομβικό ρόλο σε αυτή την ολιστική προσέγγιση. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από μεμονωμένους φορείς. Η συνεργασία και οι συνέργειες είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Μία από αυτές είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε κάθε σύγχρονη χώρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός βραχίονας τοπικά, επί του πεδίου. Ένα παράδειγμα είναι η προσπάθεια που γίνεται για την αντιπυρική περίοδο και την πρόληψη/ προετοιμασία/ ετοιμότητα. Το υπουργείο δεν μπορεί να καθαρίζει οικόπεδα. Αυτό πρέπει να το κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση και κατά την άποψή μου έχουν δοθεί ικανοποιητικά κονδύλια για αυτό το λόγο. Το λέω για να διασκεδάσω τις εντυπώσεις ότι το υπουργείο μπορεί να τα κάνει όλα.
Εξίσου κομβικό σημείο είναι η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Επίσης η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους εθελοντές και κάθε πολίτη. Όλοι πρέπει να δράσουμε με ατομική ευθύνη. Μόνο μέσα από την κοινή δράση θα μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.»
Όπως εξήγησε ο υπουργός, η συνεργασία πρέπει να επεκτείνεται και στην πρόληψη και στην προετοιμασία, όπου θα παίξει κομβικό ρόλο το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και η ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων.
«Αυτή η αντίληψη αποτυπώνεται στο νέο μεγάλο σχέδιο για να δημιουργηθεί ένα νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, που θα λειτουργεί με πυξίδα μια ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων. Είναι κάτι που λείπει από την χώρα» ανέφερε ο Χρ. Στυλιανίδης . «Η εθνική βάση δεδομένων θα αναφέρεται σε όλους τους φυσικούς κινδύνους, σε όλες τις φυσικές καταστροφές.
Σε αυτό το συντονιστικό κέντρο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πυροπροστασίας αλλά και η επιστημονική κοινότητα .
Η επιστήμη αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε για να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις.
Η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απουσιάσει από το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Δεν υπάρχει κανείς επιχειρησιακός που θα πάρει αποφάσεις χωρίς να έχει επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να έχει αξιολόγηση σεναρίου.
Για αυτό τρέχουμε όσο μπορούμε για να προλάβουμε να στήσουμε αυτό το Συντονιστικό Κέντρο. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πετύχουμε να είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.
Επιμένω πολύ στην εθνική βάση δεδομένων γιατί ξέρω ότι υπάρχουν έρευνες, στοιχεία σε πολλά ερευνητικά κέντρα αλλά δεν υπάρχει επαφή και ανταλλαγή.» κατέληξε ο Υπουργός.
Το Συνέδριο «Green Deal Greece 2022», με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό» διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr. Τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
Το διήμερο συνέδριο διοργανώνεται σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία μόνο των ομιλητών και των προσκεκλημένων και με ελεύθερη διαδικτυακή μετάδοση και παρακολούθηση από τα κανάλια του ΤΕΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο youtube και στις ιστοσελίδες των διοργανωτών.
Platinum χορηγοί του συνεδρίου είναι οι εταιρείες: ΔΕΗ, ΑΚΤΩΡ, AVAX, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, INTRAKAT, ΜΥΤΙLINEOS.
Το συνέδριο υποστηρίζει πληθώρα εταιρειών και φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν στις εργασίες του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης