Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass - Πίεση στην ΔΕΗ με το νέο τρόπο τιμολόγησης της Mwh

Πάνω από 2 εκατομμύρια οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass - Πίεση στην ΔΕΗ με το νέο τρόπο τιμολόγησης της Mwh
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022» είπε ότι «από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».
Σχετικά Άρθρα

Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι αιτήσεις στην πλατφόρμα Power Pass με τον ημερήσιο αριθμό των αιτήσεων να φτάνει τις 200.000 με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να δώσει παράταση λίγων ημερών μέχρι τις 5 Ιουλίου για τα νοικοκυριά για ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.500.000 καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την κατανομή των 280 εκατ ευρώ και ειδικότερα στην κατηγορία των έως 600 ευρώ στην περίπτωση που οι αιτήσεις δικαιολογούν αντίστοιχη πίστωση θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα φτάνουν τα χρήματα.
Να σημειωθεί ότι με μόλις 200.000 δικαιούχους που θα δικαιολογείται η πίστωση των 599 ευρώ , οι υπόλοιπες κατηγορίες θα μοιραστούν ψίχουλα αφού θα έχουν εξαντληθεί το πακέτο βοήθειας προς τα νοικοκυρά.
Την ίδια στιγμή στην πλατφόρμα «Αλλάζω Συσκευή» ο αριθμός των αιτήσεων έχει φτάσει τις 550.000 αιτήσεις και μέχρι τη λήξη το προγράμματος μέχρι τις 5 Ιουλίου , ο αριθμός των αιτήσεων αναμενεται στις 800.000.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2022» είπε ότι «από την 1η Ιουλίου μειώνεται μόνιμα η αύξηση των τιμών ρεύματος κατά 80% σε όλα τα νοικοκυριά».
Πρόσθεσε ότι ειδικά για τις ΜμΕ μέχρι 35kVA επίσης κατά 80% , ενώ η μείωση θα είναι μέχρι και 100% στα ευάλωτα νοικοκυριά», προσθέτοντας ότι «και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες θα ληφθούν ειδικά μέτρα».
Ο κ Σκρέκας τόνισε « ίναι η λύση η στήριξη με τα επιδόματα;» αναρωτήθηκε ο κ. υπουργός. , είπε, ΟΧΙ , επισημαίνοντας ότι η λύση είναι οι ΑΠΕ, αναφέροντας ότι ήδη το 40% της κατανάλωσης καλύπτεται από ΑΠΕ, 42% από φωτοβολταϊκά και αιολικά και 8% από υδροηλεκτρικά.

Το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh

Σήμερα 1η Ιούλιου εφαρμόζεται το νέο σύστημα τιμολόγησης της Mwh για τις μονάδες παραγωγής ενέργειας ενώ για τους καταναλωτές η ουσιαστική νέα τιμολόγηση θα αρχίσει από την 1η Αυγούστου.
Η κυβέρνηση με το καλημέρα της δικής της εξαγγελίας « έφαγε» έναν μήνα ενώ είχε υποσχεθεί φθηνό ρεύμα από αρχές Ιουλίου. Η προεκλογική περίοδος για τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο οδηγός την ενεργειακής πολιτικής όμως με αμφίβολο αποτέλεσμα, διότι οι τιμές της ενέργειας κινούνται υψηλότερα λόγω ανόδου του φυσικού αερίου. Οι προμηθευτές ενέργειας στις 10 Ιουλίου θα πρέπει να πουν δημόσια στο καταναλωτικό κοινό με ποια τιμή θα τους τιμολογούν.
Ο ανταγωνισμός θα προκαλέσει την άνοδο της τιμής με συνέπεια το βάρος των τιμολογίων να πέσει στις πλάτες του κρατικού προϋπολογισμού καθώς ανέλαβε να συνδράμει τα νοικοκυριά λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.

H ΔΕΗ η μεγάλη χαμένη από τις αλλαγές

Από σήμερα ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο όμιλος της ΔΕΗ καθώς η χονδρεμπορική τιμή των 300 και των 350 ευρώ δεν θα την αφορά πλέον διότι οι λιγιντικές όπως και οι υδροηλεκτρικές μονάδες θα αμείβονται με σταθερές τιμές. Η διαφορά που θα υπάρχει μεταξύ της χονδρεμπορικής τιμής σε σχέση με την καθορισμένη τιμή θα είναι προϊόν για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης .
Η ΔΕΗ θα απολέσει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ είναι άγνωστο ακόμη εάν η τρέχουσα τιμή ανταποκρίνεται στα δυσμενή οικονομικά γεγονότα που την περιστοιχίζουν και θα αντιμετωπίσει τους επόμενους δώδεκα μήνες.
Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή της Mwh ανήλθε σε 351 ευρώ για τις καταναλώσεις ενέργειας της 1 Ιουλιου. Με το παλιό μοντέλο οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ πληρώθηκαν προς 351 ευρώ ενώ με το σημερινό μοντέλο θα πληρώνεται προς 115 ευρώ ανά Mwh. Πρόκειται για ημερήσιες ποσοστιαίες απώλειες ύψους 67% στα έσοδα. Χθες τα έσοδα της ήταν 4.313.439 ευρώ και με το νέο μοντέλο τα έσοδα της θα είναι μόλις 1.413.235.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingenws.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης