Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πιο κοντά το deal Macquarie – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,80 ή 20,20 ευρώ – Επόμενο επεισόδιο η αποχώρηση Λάτση από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πιο κοντά το deal Macquarie – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,80 ή 20,20 ευρώ – Επόμενο επεισόδιο η αποχώρηση Λάτση από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η μεγάλη αλλαγή φαίνεται ότι αφορά το τίμημα αφού τα 25 ευρώ είναι ανύπαρκτα και πλέον με βάση ορισμένες πηγές εξετάζεται το σενάριο το τίμημα να κινηθεί σε ένα εύρος 19,80 με 20,20 ευρώ….

Οι μεγάλες διαφορές που είχαν προκύψει μεταξύ της Macquarie και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής φαίνεται ότι έχουν γεφυρωθεί και είναι πλέον θέμα ημερών – ίσως και ελάχιστων ημερών – να ανακοινωθεί η συμφωνία του Γιώργου Περιστέρη του βασικού μετόχου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία Macquarie…
Ωστόσο η μεγάλη αλλαγή φαίνεται ότι αφορά το τίμημα αφού τα 25 ευρώ είναι ανύπαρκτα και πλέον με βάση ορισμένες πηγές εξετάζεται το σενάριο το τίμημα να κινηθεί σε ένα εύρος 19,80 με 20,20 ευρώ….

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον έχουν επιδείξει τρία funds η Macquarie, η First Sentier και η KKR.

Τι συμβαίνει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει έως το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα 19,80 με 20,20 ευρώ ανά μετοχή ή premium 22% από τις τρέχουσες τιμές στα 16,33 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,89 δισεκ. ευρώ.

Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ο Γιώργος Περιστέρης βασικός μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… αλλά τελικά θα πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό αλλά θα διατηρήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Ωστόσο φαίνεται ότι στην Macquarie θα πωληθεί μικρότερο ποσοστό…

Οι συνολικές αποτιμήσεις…

Εάν δεχθούμε ότι η Macquarie από την Αυστραλία θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει στα 19,80 με 20,20 ευρώ σε σύνολο 115,8 εκατ μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σημαίνει 62,8 εκατ μετοχές που αναλογούν έως το 54,34% ή 1,25 δισεκ. ευρώ.
Εκ των οποίων 43,2 εκατ μετοχές αναλογούν στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή 37,30% ή τίμημα 864 εκατ. ευρώ.
Το 11,06% των μετοχών που κατέχει ο Περιστέρης αναλογεί σε 12,7 εκατ μετοχές ή τίμημα 254 εκατ ευρώ.
Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 138 εκατ ευρώ.

Οπότε σε ένα σενάριο όπου ο υποψήφιος επενδυτής προσέφερε 19,80 με 20,2 ευρώ ανά μετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ελάμβανε τίμημα περίπου 864 εκατ. ευρώ
ο Γιώργος Περιστέρης 254 εκατ ευρώ
ο Βαγγέλης Μαρινάκης 138 εκατ ευρώ
Συνολικό άθροισμα 1,25 δισεκ. ευρώ...όμως προσοχή όπως έχουμε αναφέρει δεν θα πουληθεί το 54,34% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αλλά μικρότερο ποσοστό...

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.

Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα μπορούσε να πάρει 864 εκατ. ευρώ και να μειώσει τον δανεισμό της 45% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα έπαιρνε 254 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις του αλλά όπως αναφέραμε δεν θα πουληθεί τελικά το 54,34% των μετοχών.
Ο Μαρινάκης πίεζε να αποχωρήσει με ένα εντυπωσιακό υπερκέρδος από την επένδυση του αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 8,83 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 με 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 913 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

Σοβαρή υποσημείωση

Στο επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα συμβεί και κάτι άλλο…
Όταν ανακάμψει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και προσεγγίσει π.χ. τα 11,50 ευρώ σε βάθος χρόνου η Λάτση μέσω της Latsco Hellenic που κατέχει το 7,60% των μετοχών θα πουλούσε τις μετοχές…
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι τόσο ο Μαρινάκης όσο και η Λάτση είναι δυνητικοί πωλητές, δηλαδή πουλάνε είναι προσωρινοί μέτοχοι στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης