Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εταιρική διακυβέρνηση πέρασε τις γραπτές εξετάσεις αλλά έμεινε μετεξεταστέα στα …προφορικά των γενικών συνελεύσεων των μετόχων

Η εταιρική διακυβέρνηση  πέρασε τις γραπτές εξετάσεις  αλλά  έμεινε μετεξεταστέα  στα …προφορικά των γενικών  συνελεύσεων των μετόχων
Η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων, ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε μη και εκτελεστικά μέλη αλλά και οι νέες επιτροπές αποδοχών και υποψηφιοτήτων σχεδόν πέρασαν απαρατήρητες από τους μετόχους που έδωσαν το παρόν στις γενικές συνελεύσεις
Σχετικά Άρθρα

«Παλιός» και σε …σκονισμένο φάκελο που "καταχωνιάστηκε" σε κάποιο συρτάρι μοιάζει ο νέος νόμος 4706/2020 που αναφέρεται στην εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών.
Η …πλατφόρμα υλοποίησης του νομοθετικού πλαισίου ήταν οι φετινές γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών που δεν έδωσαν αέρα ανανέωσης αφού οι διοικήσεις των εταιρειών μετέφρασαν τυπολατρικά και κατά το δοκούν το γράμμα του νομοθέτη.
Η σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων, ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων σε μη και εκτελεστικά μέλη αλλά και οι νέες επιτροπές αποδοχών και υποψηφιοτήτων σχεδόν πέρασαν απαρατήρητες από τους μετόχους που έδωσαν το παρόν στις γενικές συνελεύσεις.

Οι αμοιβές ανακοινώνονται στις Γενικές Συνελεύσεις των Μετόχων;


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα όταν ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης που ανακοίνωνε τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου όπως και των μελών του ΔΣ ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις προέδρων των γενικών συνελεύσεων που επέλεξαν να μην κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις προς τους μετόχους, επισημαίνοντας ότι ο πίνακας αμοιβών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας για όσους επιζητούν μία πληρέστερη ενημέρωση.
Η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος αμοιβών κατά τη διάρκεια των ετήσιων τακτικών γενικών συνελεύσεων είναι οι αποδείξεις για το πώς αντιλήφθηκαν αρκετές εισηγμένες την υλοποίηση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις στελεχών με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου που αμφισβήτησαν το ύψος των αποδοχών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΓΣ , μετά τη λήξη της διαδικασίας αφήνοντας πολλά ερωτηματικά, όταν τα ανώτατα στελέχη, ανέφεραν έστω και προφορικά ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα(!).

Οι Επιτροπές Ελέγχου των εταιρειών

Οι διοικήσεις έδωσαν τα ….ρέστα του όταν ήρθε η ώρα της Επιτροπής Ελέγχου να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της επιτροπής.
Για τις επτά στις δέκα γενικές συνελεύσεις ήταν μια κουραστική διαδικασία που τις περισσότερες φορές με τη βοήθεια του προέδρου της Γ.Σ η παρουσίαση διεκόπη διότι το ακροατήριο – μέτοχοι δεν ήθελαν να χάσουν χρόνο αφού οι πληροφορίες ανταποκρίνονταν στο αυστηρό και στο τυπικό της υπόθεσης.
Αντίθετα μετρημένες στα δάχτυλα ήταν οι εταιρείες που έδωσαν βαρύνουσα σημασία στην Επιτροπή Ελέγχου που σκοπό έχει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, δίνοντας βασικές πληροφορίες στους μετόχους για όσα απασχόλησαν τη διοίκηση τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τους κινδύνους που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.
Βέβαια η Επιτροπή Ελέγχου θεωρείται η …διαμαντόπετρα της εταιρικής διακυβέρνησης παρότι είναι νομικό «τέκνο» του 2017, μέσα από την εφαρμογή του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης …άνοιξε τα φτερά της στις γενικές συνελεύσεις αλλά σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
Οι συμμαχίες των γενικών συνελεύσεων.
Πάντως ο καλύτερος σύμμαχος των διοικήσεων που δεν βλέπουν με … καλό μάτι την εταιρική διακυβέρνηση ήταν οι ίδιοι οι μέτοχοι που ζήτησαν να θέσουν ερωτήματα προς τις διοικήσεις, οι οποίες αρχικά έκαναν θετικά σχόλια για τη διακυβέρνηση της εταιρείας , ενώ απέφυγαν να αξιολογήσουν την εταιρεία με το νέο καθεστώς διαφάνειας.
Η πολιτική μερισμάτων ήταν το βασικό θέμα που απασχολούσε τους μετόχους που να σημειωθεί είναι δικαιολογημένη αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή διάθεση η διατύπωση ερωτημάτων που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τις διοικήσεις εταιρειών εκτος κάποιων εξαιρέσεων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…

Τον δικό της χάρτη διαμορφώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς τη συμμόρφωση των εισηγμένων στο νέο καθεστώς της εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες είναι στο στάδιο της αξιολόγησης των εισηγμένων και ο βαθμός υλοποίησής του.
Το αρχικό στάδιο συμμόρφωσης έχει υλοποιηθεί αλλά οι αρμόδιοι κατανοούν ότι απαιτείται ένα εγχειρίδιο επιβίωσης του νέου νομοθετικού πλαισίου ώστε οι μέτοχοι να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις γενικές συνελεύσεις. Τέλος να σημειωθεί ότι οι γενικές συνελεύσεις ως διαδικασία εποπτεύονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το νόμο 4558 του 2018.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης