Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΒSB: Οι συναλλαγές με επώνυμα ενδύματα... και τα φωτοβολταϊκά Γρηγόρη Δημητριάδη και πρώην στελεχών Libra

ΒSB: Οι συναλλαγές με επώνυμα ενδύματα... και τα φωτοβολταϊκά Γρηγόρη Δημητριάδη και πρώην στελεχών Libra
Η ΒSB, ανήκει κατά 80% στον κ. Βασίλη Μπιθαρά και την Σοφία Μπιθαρά ενώ ισοπόσα μερίδια κατέχουν τα παιδιά τους Γιώργος και Δήμήτρα – Αγάπη.
Τέσσερα χρόνια μετά την άντληση 25 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού δανείου στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ο όμιλος BSB, πέραν της παραγωγής ενδυμάτων και της συνεχούς επαναγοράς των ομολογιών της, εμφανίζει συναλλαγές οι οποίες δεν αφορούν μόνο την επέκταση των καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η προβεβλημένη εταιρεία – λόγω αγχιστείας - επώνυμων ενδυμάτων ακολουθεί την “μόδα” της εποχής και επεκτάθηκε, σε εξαγορές εταιρειών φωτοβολταϊκών ΙΚΕ ορισμένες εκ των οποίων απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.
Οι εξαγορές έγιναν είτε απευθείας από πρώην στελέχη του εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη είτε και μέσω εταιρείας του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γραμματέα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Η ΒSΒ εξαγοράζει, όμως, και επιχειρήσεις τις οποίες πωλεί μετά από μερικούς μήνες σε μέτοχο της καθώς... υιοθέτησε πρόσφατα τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της αγοράς εταιρικών ομολόγων, οι τίτλοι του ομολογιακού δανείου (2018) των 25 εκατ. ευρώ της BSB προξένησαν ζημιές στούς επενδυτές τα πρώτα χρόνια διαπραγμάτευσης τους.
Άλλωστε, η έκδοση του συγκεκριμένου δανείου είναι η μοναδική στην αγορά η οποία είχε καλυφθεί μόλις από 703 επενδυτές με ετήσιο επιτόκιο 4,95%.
Έκτοτε, η ίδια εταιρεία έχει επαναγοράσει σχεδόν το 20% των ομολογιών της, και η τιμή των ομολογιών κινείται κοντά στην ονομαστική τιμή.
Η ΒSB, ανήκει κατά 80% στον κ. Βασίλη Μπιθαρά και την Σοφία Μπιθαρά ενώ ισοπόσα μερίδια κατέχουν τα παιδιά τους Γιώργος και Δήμητρα – Αγάπη.
Το 2021 ο κύκλος εργασιών της BSB ανήλθε σε 77 εκατ. ευρώ έναντι 55,1, και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη σε 8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1 εκατ. ευρώ του 2020.
Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός ανήλθε σε 61 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός σε 71 εκατ. ευρώ.
Οι δε εμπορικές απαιτήσεις σε 5 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 18 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, εκτός από το ομολογιακό έλαβε και δάνειο 11 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα ενω έχει διανείμει στους μέτοχους της μέρισμα 0,30 ευρώ.

Οι εξαγορές των ενεργειακών ΙΚΕ από πρώην στελέχη Λογοθέτη και Δημητριάδη

Τον Δεκέμβριο του 2021, η ΒSB εξαγοράζει από τον Π. Μπίτζιο (αδελφός του Φέλιξ Μπίτζιου, πρώην στέλεχος της Libra) την Ventus Ενεργειακή καθώς συμμετέχει στην αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της εταιρείας «VENTUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» ύψους 809.382 ευρώ με έκδοση 809.382 νέων εταιρικών μεριδίων κεφαλαιακών εισφορών ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ έκαστο.
Η κάλυψη και εξόφληση από την Εταιρεία των 809.382 νέων εταιρικών μεριδίων κεφαλαιακών εισφορών ονομαστικής αξίας 1,00 ευρώ εκάστου, θα γίνει με συμψηφισμό ληξιπρόθεσμου χρέους εκ σύμβασης δανείου της «VENTUS ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» προς την εταιρεία.
Με την ίδια σχεδόν διαδικασία, δηλαδή συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων χρεών, η ΒSB εξαγοράζει την Κremb Energy Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, και την Αρετούσα Energy Μονοπρόωσωπη ΙΚΕ.
Τα τιμήματα για την εξαγορά των ΙΚΕ, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, ήταν 4000 ευρώ, 4000 ευρώ και 1000 ευρώ.

Προηγουμένως, τον Μαϊο του 2021, η BSB έχει εξαγοράσει από εταιρεία συμφερόντων (Εledyn) του κ. Γρηγ. Δημητριάδη την Canalis IKE, έναντι 166 χιλ ευρώ.
Η εταιρεία ανήκε στον Κ. Μπαζιώτη, πρώην στέλεχος του ομίλου Λογοθέτη και στην ιδιοκτησία της βρίσκονται δυο φωτοβολταϊκά ισχύος 0,50 Μw έκαστο.

Εξαγορά της Rivermill (Οκτώβριο) και πώληση σε μέτοχο της ΒSB… τον Δεκέμβριο

Τον Οκτώβριο του 2021, η BSB εξαγοράζει έναντι 835 χιλ ευρώ την RiverMill logistics ακίνητης περιουσίας ή Σπυρακόπουλου ΑΕ.
Mε ανακοίνωση της λίγους μήνες μετά η BSB πωλεί την εταιρεία σε μέτοχο της στα…. τέλη του έτουςέναντι 865 χιλ ευρώ.
Τα στοιχεία της Rivermill ή Σπυρακόπουλου στο Γενικό εμπορικό μητρώο (ΓΕΜΗ) λόγω της άψογης λειουργίας του δεν εμφανίζονται καν.
Η BSB, όπως αναφέρει, αποφάσισε την υιοθέτηση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά λόγω της πρόσφατης απόφασης δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης