Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ώρα της Motor Oil να ανακοινώσει εκπληκτικά κέρδη – Πως θα αντιδράσει η μετοχή με τέτοιο περιβάλλον;

tags :
Η ώρα της Motor Oil να ανακοινώσει εκπληκτικά κέρδη – Πως θα αντιδράσει η μετοχή με τέτοιο περιβάλλον;
Οι αναλυτές αναμένεται να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις τους βάζοντας τον πήχη για τα EBITDA πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ για το 2022.
Μετά τα εξαιρετικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, μία ακόμα εταιρεία του κλάδου αναμένεται να ανακοινώσει υπερκέρδη και να δικαιολογήσει τη μέχρι σήμερα πορεία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Motor Oil με άνοδο άνω του 35% από την αρχή του έτους, αναμένεται να καταγράψει κέρδη ρεκόρ λόγω των ιστορικά υψηλών περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο δεύτερο τρίμηνο και της ανάκαμψης του τουρισμού που στήριξε την εγχώρια ζήτηση.
Παράλληλα οι αναλυτές περιμένουν την τηλεδιάσκεψη που θα γίνει στις 31 Αυγούστου για να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις, ήτοι την πορεία στο τρίτο τρίμηνο και την πρόσφατη εξαγορά του ενεργειακού κλάδου της Ελλάκτωρ.
Η μετοχή της Motor Oil για μεγάλο διάστημα είχε βρεθεί στο περιθώριο καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν πως είχε καθυστερήσει η ενεργειακή μετάβαση του ομίλου.
Φέτος όμως φαίνεται πως είναι η χρονιά της και σύμφωνα με αναλυτές το τρίτο τρίμηνο θα είναι και αυτό καλό παρά την υποχώρηση των περιθωρίων διύλισης, λόγω και της τουριστικής κίνησης.
Πρόσφατα η μετοχή βρέθηκε σε υψηλά 30 μηνών, μηδενίζοντας σχεδόν τις απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε βρεθεί σε προ πανδημίας επίπεδα αρκετούς μήνες νωρίτερα.
Αν ξεπεραστούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών η μετοχή θα μπορούσε να δει υψηλότερα επίπεδα.

Προς αναθεωρήσεις εκτιμήσεων από τους αναλυτές

Η Piraeus Securities είναι από τις λίγες χρηματιστηριακές που εδώ και καιρό συστήνουν αγορά για τη μετοχή, λόγω των υψηλών περιθωρίων και της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης. Η χρηματιστηριακή περιμένει στο δεύτερο τρίμηνο προσαρμοσμένα EBITDA 470 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ πέρυσι και 93 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 325 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ στο περσινό τρίμηνο και 32 εκατ. ευρώ στο φετινό πρώτο.
Τα κέρδη από την αποτίμηση των αποθεμάτων αναμένονται στα 60 εκατ. ευρώ και έτσι τα δημοσιευμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να ανέλθουν στα 530 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο τα δημοσιευμένα EBITDA θα είναι στα 848 εκατ. ευρώ και τα καθαρά στα 570 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη χρηματιστηριακή στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, ήταν από τις πιο αισιόδοξες και πάλι τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις.
Αν επαναληφθεί θα πρέπει να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για φέτος. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις περιμένει ετήσια προσαρμοσμένα EBITDA 1,166 δισ. ευρώ και σημειώνει πως αν και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπήρξε μία υποχώρηση στα περιθώρια, τώρα έχουν ανέβει και πάλι και ειδικά στο πετρέλαιο.
Η Eurobank Equities αναμένει EBITDA σε προσαρμοσμένο επίπεδο 400 εκατ. ευρώ και περιμένει πως οι αναλυτές θα αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους για το 2022 βάζοντας την εκτίμηση για τα EBITDA πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ.
Η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 412 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και καθαρά 275 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι θα αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, γι’ αυτό και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης