Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Elvalhalcor : Κέρδη 120 εκατ. ευρώ και ιστορικός τζίρος στο εξάμηνο παρά το κόστος ενέργειας και κεφαλαίων κίνησης

Elvalhalcor : Κέρδη 120 εκατ. ευρώ και ιστορικός τζίρος στο εξάμηνο παρά το κόστος ενέργειας και κεφαλαίων κίνησης
Κύκλο εργασιών ο οποίος αντιστοιχεί σε ιστορικό ετήσιο τζίρο ( 1,9 δισ. ευρώ ) και οργανικά κέρδη 159,6 αυξημένα κατά 87,2% εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο η ElvalHalcor.

Ο όμιλος για να ικανοποιήσει τους αυξημένους όγκους πωλήσεων ( συσκευασία ) χρειάστηκε περισσότερο κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο τα τελικά αποτελέσματα είναι κερδοφόρα ( 120 εκατ. ευρώ - άνοδος 41% ) παρά το υψηλό κόστος της ενέργειας το οποίο στο εξάμηνο, που σύμφωνα με στελέχη ήταν αυξημένο κατά 27 εκατ. ευρω λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.
Η εταιρεία λειτουργεί στην μέση τάση και διαθέτει συμβόλαιο με την ΔΕΗ στην υψηλή τάση το οποίο λήγει στα τέλη του 2022.Η Elvalhalcor, όμως, πέρασε τα κόστη στους πελάτες με αυξημένες τιμές στα συμβόλαια της ενώ αναζητά και νέες λύσεις, όπως συμβόλαια PPA για την ενέργεια.
Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι 85,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021 σημειώνοντας άνοδο 41%. Τα οργανικά κέρδη – δίχως την επίδραση των μετάλλων αυξήθηκαν κατά 87,2% στα 159,6 εκατ. ευρώ
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,5 εκατ. ευρώ έναντι 130,7 εκατ. ευρώ ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 206,2 εκ. ευρώ έναντι 122,8 εκ. ευρώ του 2021. Οι επενδύσεις στο εξάμηνο στην Elval ανήλθαν στα 92 εκατ. ευρω και από τον Ιούνιο τέθηκε δοκιμαστικά το νέο ψυχρό έλαστρο το οποίο θα προσθέσει άλλους 150 χιλ τόνους δυναμικότητα στην παραγωγή.
Σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος – άρα και της παραγωγής – η Elval αναμένει τι θα συμβεί στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη ήταν μια από τις εταιρείες που κλήθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να καταρτιστούν σχέδια μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% εφόσον το ζητήσει η Commission.

Yψηλή ζήτηση – Αρνητικές ταμειακές ροές λόγω των υψηλότερων κεφαλαίων κίνησης και αυξημένων όγκων πώλησης

Η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού διατηρήθηκε ιδιαίτερα έντονη στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, λόγω της αναθέρμανσης των αγορών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι καθαρές ταμειακές ροές στο εξάμηνο ήταν αρνητικές καθώς ανήλθαν στα 146,2 εκατ. ευρώ έναντι θετικών ταμειακών ροών 32,3 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2021 – κυρίως λόγω του αυξημένου κεφαλαίου κίνησης ( πρώτες ύλες κυρίως αλουμίνιο ), του σημαντικού όγκου πωλήσεων , των αποθεμάτων λόγω της αναταραχής με την Ρωσία.
H αυξημένη τιμή του αλουμίνιου (3700 δολάρια έναντι 2300 σήμερα ), οι όγκοι παραγωγής, τα αποθέματα ημιέτοιμων ύψους 40 εκατ. ευρώ σε αύξησαν το κεφάλαιο κίνησης και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις αυξησαν τον καθαρο δανεισμό σε 1 δις. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο.
Ας να σημειωθεί ότι εντός του πρώτου εξαμήνου η Εταιρεία ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης ταμειακών ροών επιτοκίων (interest rate swaps) για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ανοδικής πορείας των επιτοκίων και την εξομάλυνση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης