Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις αυξήσεις επιτοκίων

Μονόδρομος για τις ελληνικές επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τις αυξήσεις επιτοκίων
Προβλέψεις για επιτόκιο ΕΚΤ 3,5% - Έως 1 δισ. ευρώ οι συμβάσεις μέχρι τον Δεκέμβριο.

Νομοτελειακή καθίσταται πλέον η προσφυγή των επιχειρήσεων στα δανειακά κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύστερα από τις δραματικές αλλαγές του κόστους χρήματος το τελευταίο δεκαήμερο.
Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων η οποία ανακόπηκε προσωρινά χθες από την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, αλλά, κυρίως, oι προβλέψεις της αγοράς ομολόγων για επιτόκιο της ΕΚΤ έως 3,5% στα τέλη του χρόνου καθιστούν ως μονόδρομο την προσφυγή των εταιρειών στα κεφάλαια του RRF, δεδομένου ότι, οι αγορές εταιρικών ομολόγων έχουν κλείσει για μια ομάδα εταιρειών.
Η τελευταία είναι όσες επιχειρήσεις υποδείκνυαν στις Τράπεζες τα “επιθυμητά” επιτόκια, όπως αναγνωρίζουν τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων.
Την σημερινή περίοδο που έχουν διευρυνθεί τα περιθώρια ( spreads ) των ομολόγων δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα προσφυγής στις αγορές, ούτε φυσικά “επιλογή” επιτοκίου για εγχώριους επενδυτές.
Όποιες επιχειρήσεις πρόλαβαν, ορθώς πρόλαβαν - σε βάρος της λιανικής των επενδυτών όταν τα επιτόκια των ομολογιακών ήταν υψηλότερα των επιτοκίων σε διεθνή δάνεια.
Ειναι, όμως τόσο δραματική η αλλαγή που έχει επέλθει , ώστε οι προβλέψεις για επιτόκια της ΕΚΤ έως 3,5% έως το τέλος του χρόνου μεταβλήθηκαν ουσιαστικά μέσα σε δέκα ημέρες όταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν επιτόκια έως 2,5%.
Μάλιστα, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος η ύφεση η οποία αναμένεται από τις αυξήσεις επιτοκίων εκτιμάται ότι, θα οδηγήσει την ΕΚΤ σε μειώσεις από το 2024 – εάν μέχρι τότε έχει καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.


Συμβάσεις δανείων RRF έως 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2022

Την πρόβλεψη ότι, τα δάνεια ( συμβάσεις ) του Ταμείου Ανάκαμψης θα φθάσουν έως 1 δισ. ευρώ έκανε προχθές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Kώστας Βασιλείου, και φυσικά η εκτίμηση αναμένεται να επιβεβαιωθεί καθώς μόνο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου είχαν συμβασιοποιηθεί δάνεια, ύψους 650 εκατ. ευρώ απο 20 επιχειρήσεις.
Για δε το 2023, η εκτίμηση της Eurobank για τις συμβάσεις φθάνει το 1,5 δις. ευρώ. Η σταθερή φύση των επιτοκίων των δανείων του προγράμματος του Ταμείου, ειδικά για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν υψηλότερες εξασφαλίσεις ευνοεί τις συμβάσεις ύστερα από την άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων.
Χθες, για παράδειγμα η Sunlight για έργο συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας υπέγραψε έργο συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 87,5 εκατ. ευρώ από κεφάλαια του Ταμείου, τα 52,5 εκατ. ευρώ από τις Τράπεζες Πειραιώς και Eurobank, και 35 εκατ. ευρώ από την εταιρεία που αποτελεί την ίδια συμμετοχή.
Όσες μάλιστα επιχειρήσεις είχαν προλάβει να συνάψουν τις συμβάσεις πριν από τα τέλη Αυγούστου κατάφεραν να “κλειδώσουν” για μια μεγάλη χρονική περίοδο ένα χαμηλότερο αρχικό επιτόκιο του δανείου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα επίσης με χθεσινή έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, σε 600 μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις το 50% εξ αυτών σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ταμείου Ανάκαμψης.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης