Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

MORE: Με επενδύσεις 1,6 δισ ευρώ 130 ebidta και στόχο τις εξαγορές ώριμων έργων

tags :
MORE: Με επενδύσεις 1,6 δισ ευρώ 130 ebidta και στόχο τις εξαγορές ώριμων έργων
Η δίοικηση της Motor Oil παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταυρος Νιαρχος τη νέα εταιρεία που θα βάλει υπό την ομπρέλα της τα έργα ΑΠΕ

Από τα τέλη του χρόνου, ο ενεργειακός όμιλος της Μotor Oil στις Ανανεώσσιμες Πηγές Ενέργειας θα κατέχει εγκατεστημένη ισχύ 1GW, επενδυδυμένα κεφάλαια 1,6 δις. ευρω και λειτουργικά κέρδη άνω των 130 εκατ. ευρώ, μέσω της νέας θυγατρικής, της MORE.
Συμπληρώνοντας 50 χρόνια από την ίδρυση της, και το πρώτο διυλιστήριο το 1972, η δίοικηση της Motor Oil παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταυρος Νιαρχος τη νέα εταιρεία που θα βάλει υπό την ομπρέλα της τα έργα ΑΠΕ.
Η Μore, η οποία προκύπτει από την εξαγορά του 75% της Άνεμος ( 493 ΜWΕλλάκτωρ ) και του κλάδου των ΑΠΕ της Μotor Oil (280ΜW) έχει ως στόχο να αναπτύξει το υπό κατασκεύη χαρτοφυλάκιο των 2GW, προσθέτοντας ώριμα έργα από Ελλάδα και εξωτερικό ενω θα συνεχίσει την εμπορική δραστηριότητα ( trading ) καθώς και την ενεργειακή διαχείριση.

Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και αξιοπιστία

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης στην ομιλία του υπενθύμισε τις αξίες που διέπουν διαχρονικά τις δραστηριότητες του ομίλου: «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα και αξιοπιστία. Με αυτές τις αξίες δημιουργούμε έναν βιώσιμο όμιλο» είπε χαρακτηριστικά για να περιγράψει του πυλώνες της καθετοποίησης της Motor Oil: Διυλιστήρια με ενεργειακή απόδοση και δέσμευση άνθρακα, επένδυση στην ηλεκτροκίνηση, αύξηση των ΑΠΕ, ανάπτυξη της Διώρυγα Gas για την αποθήκευση LNG και παραγωγή ενέργειας από απόβλητα». Παράλληλα, ο κ. Τζαννετάκης υπένθυμισε ότι, ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό του ομίλου στις δραστηριότητες του είναι το μέτρο.
Στην παρουσίαση του, ο γενικός διευθυντής της More Energy Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τη νέα εταιρεία του ομίλου και τα οικονομικά της μεγέθη: « Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακιου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ η More Energy θα αγγίξει το 1 GW σε εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ, ικανά να δώσουν πρασινη ενεργεια σε 500.000 νοικοκυριά, το επενδεδυμενο κεφάλαιο ανέρχεται στα 1,6 δις ευρώ, τα EBITDA φτάνουν στα 130 εκ ευρώ, ενώ η εταιρεία είναι και Φορέας Σωρευτικής εκπροσώπησης Σταθμών ΑΠΕ πελατών ισχύος 500 Μεγαβατ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε επίσης τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στα υπεράκτια αιολικά, την αποθήκευση ενέργειας αλλά και στην ανάπτυξη της εκτός συνόρων. Εξάλλου, η διοίκηση του ομίλου έδωσε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ η ομάδα στελεχών της More Energy θα ενισχυθεί με την αντίστοιχη της Ελλάκτωρ.

Προβληματισμός με τον φόρο στα διυλιστήρια

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κ. Ι. Κοσμαδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό της εταιρείας για τον επικείμενο ευρωπαϊκό φόρο 33% στα διυλιστήρια, ο οποίος περιλαμβάνει ασάφειες ως πρός την εφαρμογή του. Όπως είπε, ο φόρος δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα επιβληθει και στις εταιρείες εμπορίας, ενω aφορά τις δραστηριότητες εντός Ε.Ε, όταν η Motor Oil εξάγει σχεδόν το 70% των τελικών προϊόντων μετα την διύλιση. Εξέφρασε επίσης την άποψη για το αν είναι δίκαιο να φορολογηθούν τα λογιστικά κέρδη από την αποτίμηση των αποθέματων ασφαλείας του διυλιστηρίου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης