Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δέκα χρόνια εταιρικοί μετασχηματισμοί στην Inform Λύκος και ο μουτζούρης στην μειοψηφία

Δέκα χρόνια εταιρικοί μετασχηματισμοί στην Inform Λύκος και ο μουτζούρης στην μειοψηφία
H Austriacard θα απορροφήσει την ελληνική εισηγμένη και στη συνέχεια θα γίνει dual listing
Σχετικά Άρθρα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Inform Λύκος μετά τα κατορθώματα του 2014 επιστρέφει ακάθεκτη και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε διασυνοριακή συγχώνευση με την Austriacard τη μητρική της δηλαδή εταιρία.
Ειδικότερα η Austriacard θα απορροφήσει την ελληνική εισηγμένη και στη συνέχεια θα γίνει dual listing. Ωστόσο είναι σαφές πως ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την κίνηση είναι ο κ. Νίκος Λύκος ο οποίος ελέγχει το 96,185% της Austriacard και θα βρεθεί με συντριπτικό ποσοστό στη νέα εταιρία δεδομένου ότι στην Inform Λύκος κατέχει ποσοστό κοντά στο 9,5% η νέα εταιρία.
Το πόσες ακριβώς μετοχές θα έχουν μέτοχοι της ελληνικής εισηγμένης Inform Λύκος δεν είναι σαφές καθώς ναι μεν ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο η σχέση ανταλλαγής αλλά ξέχασαν;;; να ανακοινώσουν πόσες μετοχές έχει η Austriacard Holding AG.

Το γαϊτανάκι

Η ιστορία πάντως με την Austriacard ξεκινά το 2011 όταν η Inform Λύκος αποκτά το 100% της Αυστριακής εταιρίας ενώ σήμερα η τότε θυγατρική έχει γίνει μητρική. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στα τέλη του 2013 η LYKOS AG υποβάλει προαιρετική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 100% της Inform με αντάλλαγμα 1 μετοχή της εισηγμένης με 1 μετοχή της Αυστριακής θυγατρικής ή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Βάσει της προσφοράς σε μετρητά, το 100% της Inform Λύκος είχε αποτιμηθεί στα 30,8 εκατ. ευρώ. Η δημόσια πρόταση δεν πέτυχε, καθώς πολλοί μέτοχοι μειοψηφίας (αναμεσά τους και θεσμικοί επενδυτές) αξιολόγησαν ως χαμηλό το προσφερόμενο τίμημα, αλλά ο βασικός μέτοχος συγκέντρωσε ποσοστό λόγο από πάνω από 70% της Inform από 53% που είχε πριν τη δημόσια πρόταση.
Ο Νίκος Λύκος όμως δεν … ησύχασε και στα τέλη του 2014 επανήλθε με άλλη πρόταση η οποία προέβλεπε να εξαγοράσει (ξανά μέσω της αυστριακής Lykos AG, που ελεγχόταν από τον ίδιο) το σύνολο των μετοχών της AustriaCards, προσφέροντας 40 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή ομολογιακού δανείου και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους μετόχους (μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου).
Η Lykos AG για την καταβολή του προσφερόμενου τιμήματος θα προέβαινε σε έκδοση ομολογιακού δανείου 40 εκατ. ευρώ.
Η προσπάθειά του αυτή στέφθηκε από επιτυχία και απέκτησε τον έλεγχο της Austriacards.

Μερίσματα με ζημιές


Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Τα επόμενα χρόνια η εισηγμένη μοιράζει γενναία μερίσματα και μάλιστα χωρίς κέρδη τα οποία καρπούται η Austriacard
Για παράδειγμα το 2017 σε επίπεδο μητρικής εταιρίας η Λύκος εμφάνισε κύκλο εργασιών 29,925 εκ ευρώ από 30,814 και ζημίες προ φόρων 1,251 εκ ευρώ από ζημίες 1,08 εκ ευρώ το 2016.
Παρ όλα αυτά διένειμε μέρισμα 0,1 ευρώ ενώ το ίδιο είχε συμβεί και το 2016 όπου το μέρισμα ήταν 0,07 ευρώ που σημαίνει ότι στα δύο χρόνια αυτά καταβλήθηκε μέρισμα από την εισηγμένη 3,5 εκ ευρώ από τα οποία τα 2,5 εκ ευρώ πήγαν στο ταμείο της Austriacard της οποία μέτοχος ήταν ο κ. Λύκος.
Αυτό είναι το λιγότερο από καθώς μετά τη συναλλαγή του 2014 όπου ο κ. Λύκος απέκτησε τον έλεγχο της Austriacard tο συγκλονιστικό είναι ότι μέσα σε μια τριετία από επιστροφές κεφαλαίου και διανομές μερισμάτων χωρίς να υπάρχουν κέρδη η εισηγμένη έχει μοιράσει στους μετόχους της και κατά 70% στο Νίκο Λύκο τα ποσά 27,5 εκ ευρώ και 20 εκ ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή πήρε τα μισά από την αξία της συναλλαγής.

Η άγνωστου περιεχομένου σύμβαση


Πέραν αυτών στη Γενική Συνέλευση του 2018 αποφασίστηκε η σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών διοίκησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών της μητρικής εταιρείας ΑUSTRIACARD AG προς την Inform Λύκος. Η διάρκεια και το ποσό της σύμβαση είναι άγνωστα και κανένας δεν μπήκε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές στον «κόπο» να ρωτήσει τι ακριβώς συμβαίνει.
Τα παραπάνω στοιχεία πάντως έρχονται να καταδείξουν ότι στη Λύκος μεθοδικά γίνονται συνεχείς μετασχηματισμοί όπου δεν φαίνεται να είναι άλλος κερδισμένος πλην του βασικού μετόχου του ομίλου.
Το εξωφρενικό της υπόθεσης βέβαια είναι ότι λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε «Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Δωρεάν Διάθεσης μετοχών» που συνίσταται στη δωρεάν διάθεση μετοχών, οι οποίες θα αποκτηθούν στο μέλλον από την Εταιρεία «κατόπιν σχετικών αποφάσεων που θα λάβει η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ως ίδιες μετοχές, προς επιβράβευση της συνεισφοράς που θα έχουν οι δικαιούχοι στην τυχόν επίτευξη των κατωτέρω στόχων της Εταιρείας, που εξυπηρετεί και διασφαλίζει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και τη βιωσιμότητα της Εταιρείας ή/και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών». Δικαιούχοι είναι μόνο δύο και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας της Εταιρείας στη Ρουμανία, INFORM LYKOS S.A., κ. Εμμανουήλ Κόντος που μπορεί να λάβουν μέχρι το 10% των μετοχών. Το απίθανο της απόφασης αυτής όμως είναι πως αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση εταιρικών γεγονότων ή πράξεων που επηρεάζουν την εφαρμογή του Προγράμματος, οι όροι του Προγράμματος θα δύνανται ν' αναπροσαρμόζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας (κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια)» δηλαδή μπορεί να λάβουν και το 10% της νέας εταιρίας που θα προκύψει από τη διασυνοριακή συγχώνευση.
Φυσικά αναμένονται και τα στοιχεία της απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων μετά τη συγχώνευση για να διαπιστωθούν οι μαντικές ικανότητες αυτών που θέσπισαν το πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών. Σημειωτέον ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε λάβει δωρεάν άλλες 300.000 μετοχές που είχαν αποκτηθεί με αγορά ιδίων ως επιβράβευση των … άοκνων προσπαθειών και της επίτευξης των στόχων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης