Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του GIC Σιγκαπούρης στο Sani/Ikos από τις 4 ελληνικές τράπεζες

Πως θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις του GIC Σιγκαπούρης στο Sani/Ikos από τις 4 ελληνικές τράπεζες
Η επένδυση ύψους, άνω του 1 δις. ευρώ του GIC αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ευρώπη καθώς η συνολική αποτίμηση του Sani ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες επτά κοινοπρακτικά ομολογιακά δάνεια, ύψους 951,7 εκατ. ευρώ του ομίλου Sani/Ikos  για την εξαγορά του από το κρατικό fund GIC Σιγκαπούρης, την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού, τις επενδύσεις για 4 χρόνια με αγορές 2 νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τις ανακαινίσεις των υφιστάμενων μονάδων και τα έξοδα της συναλλαγής.

Η επένδυση ύψους, άνω του 1 δις. ευρώ του GIC αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ευρώπη καθώς η συνολική αποτίμηση του Sani ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ.

Συντονίστρια τράπεζα των κοινοπρακτικών δανείων, ανάδοχος και ΜLA ήταν η Eurobank με δέσμευση κεφαλαίων 435 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας μια συμμετοχή περί το 46%, ενώ το υπόλοιπο ποσό δεσμεύθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς 25% (238 εκατ.), την Alpha bank 19% (181 εκατ. ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα 10% (95,1 εκατ. ευρώ).
Ο όμιλος Sani/Ikos διαθέτει 10 ομώνυμα πολυτελή resort ξενοδοχεία σε Χαλκιδική, Κέρκυρα, Kω και ένα σε Ισπανία με συνολικά 2700 δωμάτια.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών εκτιμάται σε 320 εκατ. ευρώ με περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 154 εκατ ευρώ ( Ιούνιος 2022 )
Το 2021 οι πωλήσεις του Sani/ Ikos ανήλθαν σε 213 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ebidta σε 65 εκατ. ευρώ.
Το 2021 επίσης, η Sani/ ikos είχε προχωρήσει σε έκδοση διεθνούς ομολογιακού δανείου, senior bond 300 εκατ. ευρώ με κουπόνι 5,625%.
Με την εξαγορά, ο στρατηγικός επενδυτής, το Fund GIC της Σιγκαπούρης, κατέστη βασικός μέτοχος εξαγοράζοντας ποσοστό της Οικογένειας Ανδρεάδη, του αμερικανικού fund Οak Tree, της Goldman Asset Management, της Hermes, και των family offices florac και Moonstone, επενδυτές οι οποίοι κατέγραψαν σημαντικές υπεραξίες καθώς τοποθέτησαν κεφάλαια αναχρηματοδοτώντας τις νέες μονάδες και την δημιουργία του brand Sani/Ikos.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της, μετά την εξαγορά του GIC επεκτάθηκε σε 860 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 – ή το 50-70% των εσόδων σύμφωνα με τον πιστοληπτικό oίκο fitch ο οποίος χαρακτηρίζει τα ξενοδοχεία της Sani ως υψηλής κερδοφορίας. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται η κατασκευή άλλων δυο ξενοδοχεία στην Ελλάδα, και δυο στην Ιβηρική Χερσόνησο με στόχο να φθάσει τα 4500 δωμάτια μέχρι το 2026.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης