Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Η διοίκηση Πολίτη προσκαλεί και χρεωκοπημένους σε διαγωνισμούς του Ταμείου

ΤΑΙΠΕΔ:  Η διοίκηση  Πολίτη προσκαλεί και χρεωκοπημένους σε διαγωνισμούς του Ταμείου

Η Αλεξανδρούπολη έγινε εθνικό θέμα μετά από δύο χρόνια

Σχετικά Άρθρα

«Σουρωτήρι» οι διαδικασίες αξιολόγησης του ΤΑΙΠΕΔ των υποψηφίων αγοραστών των περιουσιακών στοιχείων της χώρας .
Η ματαίωση του διαγωνισμού παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για εθνικούς λόγους όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη Δευτέρα, κλείνει ουσιαστικά το ζήτημα των αδυναμιών του ΤΑΙΠΕΔ να διασφαλίζει την οικονομική φερεγγυότητα των ενδιαφερομένων όπως και την ολοκλήρωση των επενδύσεων με βάση του όρους που έχει θέσει το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.
Το BN έχει γίνει αποδέκτης πληροφορίας για την ύπαρξη ενός email που έφθασε στο VDR του Ταμείου που αποκάλυπτε την αδυναμία μίας εκ των δύο κοινοπραξιών να παραμείνει στη διαγωνιστική διαδικασία.
Πρόκειται για ένα δισέλιδο έγγραφο το οποίο παρείχε κρίσιμες πληροφορίες για την οικονομική οντότητα και τον βασικό πυλώνα της κοινοπραξίας.
Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία
απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFA
GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποδείχθηκε εύθραυστη, διότι η Euroports αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την δυσμενή οικονομική κατάσταση της κοινοπραξίας με ακρογωνιαίο λίθο την Europort είχε προαναγγείλει με δημοσίευμά του στο inside story ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, πριν προκύψει η ματαίωση της διαδικασίας για εθνικούς λόγους.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και προσωπικά ο κ. Δημήτρης Πολίτης σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου δεν κινητοποιήθηκε από την εξέλιξη στην υπόθεση του Καζίνο του Ελληνικού με την Mohegan παρότι είχε κερδίσει το διαγωνισμό στη συνέχεια εγκατέλειψε και τη θέση του ανέλαβε η εταιρεία που είχε αποκλειστεί η Hard Rock.
Οκ Δημήτρης Πολίτης ως επικεφαλής του Ταμείου αντί να θωρακίσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες αφήνει τις πόρτες ορθάνοικτες για την συμμετοχή ενδιαφερομένων που στη συνέχεια αποδεικνύονται ότι τα οικονομικά τους δεν επαρκούν για τη συμμετοχή του.
Ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης η διαδικασία εκκίνησε τον Ιούλιο του 2020 ενώ το εθνικό θέμα προέκυψε μετά την παρέλευση δύο ετών δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην προκήρυξη υπήρχε πρόβλεψη , ότι ο Ενδιαφερόμενος τελεί υπό πτώχευση ή έχει υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή ειδικής εκκαθάρισης ή τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση από εκκαθαριστή ή από το δικαστήριο ή έχει υπαχθεί σε διαδικασία πτωχευτικού συμβιβασμού ή έχει αναστείλει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του ή βρίσκεται σε οποιαδήποτε ανάλογη κατάσταση που προκύπτει από παρόμοια διαδικασία προβλεπόμενη στις εθνικές και κανονιστικές διατάξεις της χώρας καταγωγής / σύστασης / εγκατάστασης (κατά περίπτωση).
Η διοίκηση του κ Πολίτη αφήνει και τους χρεωκοπημένους να συμμετέχουν σε αντίστοιχες διαδικασίες παραχώρησης.
Η προκήρυξη αναφέρει ρητώς ότι το Ταμείο δύναται, ωστόσο, να αποφασίσει να μην αποκλείσει Ενδιαφερόμενο ο οποίος βρίσκεται σε μία από τις ανωτέρω καταστάσεις, όταν έχει διαπιστωθεί ότι ο εν λόγω Ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη Συναλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τους εφαρμοστέους κανόνες και μέτρα αναφορικά με τη συνέχεια των δραστηριοτήτων στις ανωτέρω καταστάσεις
Τα αξιοπερίεργα με τη διοίκηση του κ Πολίτη είναι ότι σε κάθε διαγωνιστική διαδικασία συμμετέχουν σύμβουλοι για την αξιολόγηση των υποψηφίων για να διαφυλαχτεί το κύρος του Ταμείου.
Στην περίπτωση της διαδικασίας παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολής το Ταμείο έχει ορίσει την «Deloitte Business Solutions Α.Ε.» και την «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικούς του συμβούλους, τη «Your Legal Partners», τη «Δρακόπουλος & Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρία» και την «Αλεξίου Κοσμόπουλος Εταιρία Δικηγόρων» (από κοινού) ως νομικούς του συμβούλους, τη «Doxiadis Associates» ως τεχνικό του σύμβουλο και την «Port Consultants Rotterdam BV» ως εμπορικό του σύμβουλο (από κοινού οι «Σύμβουλοι») αναφορικά με τη Διαγωνιστική Διαδικασία και τη Συναλλαγή.
Οι αρμόδιοι και τα εξειδικευμένα γραφεία πόσο χρήσιμα είναι στην διοίκηση του κ Πολίτη όταν η προκήρυξη καλοδέχεται και τους χρεωκοπημένους στην …παρέα του το ΤΑΙΠΕΔ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης