Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέες πιέσεις στην Δέλτα Dairy μετά από 4 σπασμωδικές πωλήσεις - Επανέρχονται τα σενάρια πώλησης από το CVC

Νέες πιέσεις στην Δέλτα Dairy μετά από 4 σπασμωδικές πωλήσεις - Επανέρχονται τα σενάρια πώλησης από το CVC
Mέχρι τώρα, ο σχεδιασμός του Fund οδηγεί σε σπασμωδικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σε “αποψίλωση” - ακόμα και απο κερδοφόρες μονάδες - προκειμένου να μετριαστούν οι πιέσεις από τα υψηλά κόστη ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Αν ο αμυντικός κλάδος της υγείας έχει προσφέρει κέρδη στο CVC μέσω των μερισμάτων, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κλάδο των τροφίμων και ιδιαίτερα του γάλακτος (Δέλτα Dairy).
Mέχρι τώρα, ο σχεδιασμός του Fund οδηγεί σε σπασμωδικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και σε “αποψίλωση” - ακόμα και απο κερδοφόρες μονάδες - προκειμένου να μετριαστούν οι πιέσεις από τα υψηλά κόστη ενέργειας, τα μειούμενα περιθώρια κέρδους και την χαμηλότερη κατανάλωση λόγω πληθωρισμού.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει το CVC να αναζητεί αγοραστή προκειμένου να απαλλαγεί από το … βαρίδι που το ίδιο δημιούργησε.
Σήμερα, η άλλοτε Vivartia και Δέλτα τροφίμων οι οποίες αποτέλεσαν τα “μήλα” της έριδος για επιχειρηματίες των τροφίμων, σχεδόν διαλύονται
καθώς το CVC έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε τέσσερις πωλήσεις στο κλάδο γάλακτος και σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα ακολουθήσει κι άλλη προκειμένου να μετριαστούν οι ζημιές.
Άλλωστε, και στο CVC γνωρίζουν καλά ότι, στον κλάδο δεν βγαίνουν πάντα όλες οι επενδύσεις και προσδοκούν 2-3 κερδοφόρες.
Οι πωλήσεις, όμως, του CVC μοιάζουν όπως οι εξαγωγές σε “σάπια” ή πολυκαιρισμένα δόντια, αν και μερικά από αυτά ήταν “χρυσά.
Συγκεκριμένα, πωλήθηκε η συμμετοχή στην Μεβγάλ με κέρδος 8,5 εκατ. ευρώ, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ταύρο, Πλάτυ Ημαθίας (1 εκατ. προκαταβολές) ενω πωλήθηκε στους ανταγωνιστές Αφοι Σαράντη, η United Μilk (Bουλγαρία).
Η τελευταία πώληση προκάλεσε μάλιστα ανησυχία σε τραπεζικά επιτελεία δεδομένου ότι, δόθηκε ένα κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο, μετά από την πρόσφατη αναδιάρθρωση του δανεισμού.
Aπό την άλλη πλευρά έχει αποκτηθεί το 70% σε Δωδώνη και Κουρέλλας (τυροκομείο).
Ανάλογα με την έκβαση του ισολογισμού του 2022, λοιπόν, θα έλθει το νέο “ξεκαθάρισμα” - εκτός κι αν μεταφερθούν κεφάλαια μεταξύ των εταιρειών ή αναληφθεί νέος δανεισμός αναμένοντας γύρισμα της αγοράς.

Πιέσεις στην Δέλτα Dairy με μείωση Ebidta 31,8% το 2021

Οι πωλήσεις των δυο παραγωγικών εγκαταστάσεων, αλλά και η United αναμένεται να καλύψουν μέρος της μείωσης περιθωρίου κέρδους για το 2022.
Δεν είναι όμως, ξεκάθαρο αν αρκούν να αντισταθμίσουν τις πιέσεις λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας, των υψηλότερων τιμών από τους παραγωγούς, την χαμηλή κατανάλωση και την όξυνση του εγχώριου ανταγωνισμού.
Όταν ο επικεφαλής του CVC κ. Άλεξ Φωτακίδης ερωτήθηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη για τις πιέσεις λόγω ενέργειας και πληθωρισμού σίγουρα δεν θα φανταζόταν πως η κατάσταση θα γινόταν ακόμα χειρότερη μετά την εισβολή της Ρωσίας.
Τα πρώτα “καμπανάκια” είχαν κτυπήσει από την πορεία του 2021.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό της Δέλτα dairy για το 2021, οι πωλήσεις αυξήθηκαν οριακά κατά 1,6% σε 279,6 εκατ. ευρώ.
Τα μικτα κέρδη μειώθηκαν σε 79,8 εκατ. ευρώ έναντι 86,15 εκατ. ευρώ ενω το μεικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 28,5%. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 31, 8% σε 16,7 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. ευρώ. Tα δε καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ από ζημιές 800 χιλ. το 2020.
Ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 146,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 124,9 εκατ. ευρω μακροπρόθεσμες και 21,2 βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Ανοδική πορεία για Mπάρμπα Στάθης

Αντίθετη πορεία, ακολουθεί η Frozen holdings (Μπάρμπα Στάθης – ζύμες Αραμπατζής – Αλεσις ) δικαιώνει την επέκταση και τις εξαγορές καθώς το τελικό αποτέλεσμα το 2021 λόγω και αυξημένων μερισμάτων είναι καθαρά κέρδη μετά φόρων 20,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,4 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,8% καθώς ανήλθαν σε 171,3 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 50,3 εκατ. ευρώ ενω διατηρήθηκε το μικρό περιθώριο κέρδους αυξημένο στο 28%. Τα δε λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ απο 12,4 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση της εταιρείας είναι η καλύτερη στον όμιλο και πιθανότατα να επιλεγεί για είσοδο στο χρηματιστήριο καθώς σε ανύποπτο χρόνο το CVC είχε σχέδια για εισαγωγη εταιρειών από τις συμμετοχές στο χρηματιστήριο.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης