Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Σε οριακό σημείο ισορροπίας η ενέργεια - Προβλέπει άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο

Μυτιληναίος: Σε οριακό σημείο ισορροπίας η ενέργεια - Προβλέπει άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο
Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι μία εταιρεία που πηγαίνει καλά και όταν πρόκειται για μεγάλο όμιλο , θα πρέπει να προετοιμάζει την επόμενη γενιά που θα αναλάβει
Σχετικά Άρθρα

Ως δήμευση χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Ε. Μυτιληναίος την κυβερνητική απόφαση φορολόγησης των εσόδων - κερδών των προμηθευτών ενέργειας τα οποία για τον όμιλο Mytilineos θα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το 2022, αφήνοντας να διαφανεί μια έντονη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, μιλώντας χθες 23/11 με δημοσιογράφους μετά το πέρας της εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια της Παραλίας Διστόμου, για τη δημιουργία της πρώτης έξυπνης πόλη της Ελλάδας.
Η φορολόγηση των εταιρειών ενεργείας, είναι δήμευση, επανέλαβε, ο κ Μυτιληναίος σημειώνοντας σε απλά ελληνικά «φέρτε τα λεφτά» διότι κάποιος υπολογίζει ότι ο συντελεστής 10% σε μία αξία 500 ευρώ είναι 50 ευρώ και σε 50 ευρώ είναι στα 5 ευρώ, αλλάζοντας το τοπίο, άρα έχει την ευχέρεια να κάνει την επόμενη σκέψη.
Το ΒΝ ζήτησε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο να διατυπώσει την πορεία των τιμών της ενέργειας μέσα σε ένα ήπιο χειμώνα.
Ο κ Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν είμαι μετεωρολόγος, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι οι μεγάλοι και ισχυροί διεθνείς οίκοι έχουν θέσει τις καιρικές συνθήκες σε πρώτη προτεραιότητα για την πορεία των τιμών της ενέργειας.
Σημειώνοντας ότι οι καιρικές συνθήκες θα διαμορφώσουν το τοπίο αλλά τα γεγονότα στην αγορά ενεργείας κινούνται σε ένα οριακό σημείο ισορροπίας το οποίο μπορεί να διαταραχθεί. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα κινηθούν ανοδικά από τον Απρίλιο διότι μέχρι τότε η αποθήκευση έχει διασφαλίσει εν μέρει τις τιμές όπως και η έντονη παρουσία πλοίων LNG τα οποία αναζητούν αγοραστές στα λιμάνια της Ευρώπης.
Ωστόσο η τιμή των 100 ευρώ ανά MWh θεωρεί ότι έχει φύγει από το τραπέζι. Εκτίμησε ότι η τιμή θα κινείται ανοδικά από ένα μικρό γεγονός ενώ ένα πιο ισχυρό μπορεί να την πάει ψηλότερα.
«Αποδόμησε» την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον πλαφόν που επέβαλε προσδιορίζοντας τιμή τα 275 ευρώ ανά Mwh.
Αναζήτησε μια λέξη που θα προσδιόριζε την αξία του πλαφόν αλλά δεν διατυπώθηκε και πέρασε στην επόμενη ερώτηση που αφορούσε τον μετασχηματισμό του ομίλου.

«Δεν θέλω κανένας να πει ότι ήταν διάττοντας αστέρας»

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι μία εταιρεία που πηγαίνει καλά και όταν πρόκειται για μεγάλο όμιλο, θα πρέπει να προετοιμάζει την επόμενη γενιά που θα αναλάβει, σημειώνοντας ότι τα διοικητικά στελέχη πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 50 χρόνια και οι συνεργάτες να βρίσκονται μερικά σκαλοπάτια πιο κάτω, για να έχουν το χρόνο να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό με την προοπτική η εταιρεία να πάει ακόμη πιο ψηλά.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε χρόνο πιο κατάλληλο και τον προσδιόρισε τους επόμενους μήνες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης