Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μειώνεται στα 2,5 ευρώ η τιμή των διοδίων στην Αττική Οδό

Μειώνεται στα 2,5 ευρώ η τιμή των διοδίων στην Αττική Οδό
Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση

Μικρότερο αντίτιμο από εκείνο που πληρώνουν σήμερα οι οδηγοί της Αττικής Οδού προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου.
Μετά την σχετική έγκριση από το υπουργείο Υποδομών για το αντίτιμο των διοδίων (2,5 ευρώ) στην Αττική Οδό, σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».
Αναλυτικά η δήλωση του Κ. Αχ. Καραμανλή:
«Από σήμερα ο διαγωνισμός για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μπήκε στη δεύτερη φάση του.
Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ.
Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

Tι προβλέπει η σύμβαση

Η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024 που λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχωρήσης και θα λήξει το 2049. Τα οκτώ σχήματα που έδωσαν το παρών στην αρχική φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές είναι τα εξής:
• ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A
• GRUPPO FININC – INC SpA
• Ένωση προσώπων αποτελούμενη από τις εταιρείες «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» και «FS ARK HOLDCO S.a.r.l.»
• Ένωση προσώπων «VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITYPARTNER S.A.S.»
• Ένωση προσώπων «ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE»
• Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A.» και «RUBICONE BIDCO S.A.»
• Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.AR.L.» και «FINCOP INFRASTRUCTURE LTD»
• Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες «VAUBAN» – «DIF» – «EGIS».
Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν αποσταλεί στους υποψήφιους επενδυτές η σύμβαση και οι διαδικασίες επιταχύνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης