Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

HELLENiQ Energy: Σχεδιάζει τη λειτουργία διυλιστηρίου ανανεώσιμου diesel στη Θεσσαλονίκη

HELLENiQ Energy:  Σχεδιάζει τη λειτουργία διυλιστηρίου ανανεώσιμου diesel στη Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση για την ερευνητική συνεργασία με το ΑΠΘ

Από την Ελευσίνα ξεκινά η HELLENiQ Energy την υλοποίηση των επενδύσεων πράσινης μετάβασης των διυλιστηρίων της, με τη Θεσσαλονίκη και τον Ασπρόπυργο να ακολουθούν. Ταυτόχρονα στη Θεσσαλονίκη μελετάται η λειτουργία διυλιστηρίου ανανεώσιμου diesel (βιοκαυσίμου). Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της HELLENiQ ENERGY, Σπύρος Κιαρτζής, μιλώντας σε εκδήλωση, με τίτλο «Αξιοποίηση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης στη βιομηχανία», που συνδιοργάνωσε ο Όμιλος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους επιστήμονες.
«Ο Όμιλος στοχεύει να επιδιώξει έναν στρατηγικό μετασχηματισμό, προκειμένου να προστατεύσει τις βασικές του δραστηριότητες του και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την ενεργειακή μετάβαση», επισήμανε ο κ. Κιαρτζής. «Στην HELLENiQ Energy βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες: τη βασική μας δραστηριότητα και την ανάπτυξη στη νέα ενέργεια. Φέτος το 60% των νέων επενδύσεων- εκατοντάδες εκατομμύρια δόθηκαν, επενδύθηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επενδύθηκαν στην ηλεκτροκίνηση, σε επενδύσεις που έχουν να κάνουν με εξοικονόμηση ενέργειας και νέες τεχνολογίες στα διυλιστήριά μας. Πέρα από αυτό συνεχίζουμε και στις κλασικές μας δραστηριότητες, τα πετροχημικά για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να βελτιώσουμε και να ξεπεράσουμε ακόμη και τους προηγούμενους στόχους που είχαμε θέσει εκεί», εξήγησε.

   «Πρότυπο διυλιστήριο στην Ελευσίνα με πράσινες τεχνολογίες»

Εξειδικεύοντας το επενδυτικό πλάνο πράσινης μετάβασης του Ομίλου, σημείωσε ότι «θέλουμε έως το 2030 να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό από ό,τι είχαμε το 2020».
«Επενδύουμε στις ΑΠΕ, επενδύουμε στην αύξηση της αποδοτικότητας, μειώνουμε ό,τι απορρίμματα υπάρχουν και όλα αυτά προσπαθούμε μέσα και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας να τα συνδυάσουμε, ώστε να μειώσουμε οτιδήποτε είναι αρνητικό και να αυξήσουμε οτιδήποτε είναι θετικό. Βλέπουμε τα βιοκαύσιμα, βλέπουμε εναλλακτικούς τρόπους τροφοδοσίας των διυλιστηρίων μας, βλέπουμε νέες τεχνολογίες. Βλέπουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση της ενέργειας, το υδρογόνο», διευκρίνισε.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των διυλιστηρίων της HELLENiQ Energy, ο κ. Κιαρτζής ανέφερε ότι «το διυλιστήριό μας στην Ελευσίνα θα γίνει ένα πρότυπο διυλιστήριο, το οποίο θα έχει και τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και αυξημένης αποδοτικότητας και τα ίδια ακριβώς σκεφτόμαστε και για το διυλιστήριο που έχουμε στη Θεσσαλονίκη ομοίως και για το διυλιστήριο στον Ασπρόπυργο και γενικότερα αυτή είναι η θεώρηση που προσεγγίζει τις επενδυτικές μας αποφάσεις από εδώ και πέρα».
Για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι «είναι μία μονάδα που συμβιώνει από το 1965 με την πόλη, την περιοχή, με όλη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου πλέον όμως εξελίσσεται». «Ξεκίνησε και απλά έπαιρνε αργό και το μετέτρεπε σε πετρελαιοειδή και καύσιμα και προϊόντα και σήμερα κάνουμε τα πάντα, προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πρώτες ύλες, εξοικονομούμε ενέργεια, θέλουμε να αντικαταστήσουμε υδρογόνο με πράσινο υδρογόνο, προσπαθούμε να δούμε τι δυνατότητες έχουμε να τροφοδοτήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουμε ένα αρκετά μεγάλο φωτοβολταϊκό και επιπλέον βλέπουμε με τις πολύ μεγάλες επενδύσεις που κάνουμε στις ΑΠΕ πώς να τροφοδοτούμε τις βιομηχανικές μας μονάδες στα διυλιστήριά μας με πράσινη ενέργεια, άσχετα αν την παράγουμε πιο μακριά στην Πτολεμαΐδα ή στην Κοζάνη που έχουμε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της χώρας σε λειτουργία σήμερα, 204 MW», πρόσθεσε.
Γνωστοποίησε δε, ότι «ειδικά για Θεσσαλονίκη βλέπουμε και ένα διυλιστήριο ανανεώσιμου diesel, βιοκαυσίμου, χρήσης εναλλακτικής τροφοδοσίας και εξετάζουμε επίσης και την τεχνολογική καινοτομία».

 «Η συνεργασία της HELLENiQ Energy με το ΑΠΘ»

Αναφερόμενος στη συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο κ. Κιαρτζής εξήγησε ότι «παράλληλα με την ενίσχυση κάποιων διδακτορικών και την ενίσχυση αριστείας μέσω υποτροφιών σε μεταπτυχιακές σπουδές, έχουμε επιπλέον καλή σχέση στο κομμάτι της έρευνας», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Ομίλου «να συμμετάσχουμε από κοινού σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων σε όλες τις θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας, από τα καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, τη διύλιση, έως τις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση και γενικότερα τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος».

Τη σταθερή προσήλωση του Αριστοτελείου στη σύνδεσή του με την οικονομία και την αγορά εργασίας, υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Βασική στόχευση του ΑΠΘ τα τελευταία τρία χρόνια ήταν και είναι η διασύνδεσή του με την αγορά εργασίας, η απενοχοποίηση της συνεργασίας ενός ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου με τη βιομηχανία. Η στόχευση αυτή υλοποιείται μέσα από τέτοιες συνέργειες», σημείωσε, εξηγώντας πως οι υποτροφίες από τη HELLENiQ Energy και η έρευνα που εκπονείται στο πλαίσιο αυτών, ενισχύουν τις δραστηριότητες που προέρχονται από φοιτητές, λειτουργώντας ως προθερμοκοιτίδευση, συμβάλλοντας στην εκκόλαψη νέων επιστημόνων μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, δίνοντας τους κίνητρα να παραμείνουν στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού κεφαλαίου (brain drain). Επισήμανε δε την πολυθεματικότητα του ΑΠΘ (θετικές επιστήμες, επιστήμες μηχανικού, οικονομικές επιστήμες) που το καθιστά μοναδικό, όπως είπε, ως εταίρο σε συνέργειες όπως αυτή με την HELLENiQ Energy.
Μιλώντας για το διυλιστήριο της HELLENiQ Energy στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του Θανάσης Πασπαλιάρης σημείωσε ότι «εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια υπηρέτησε συνειδητά τις αρχές για την υλοποίηση της συνέργειας της βιομηχανικής δράσης με την επιστημονική έρευνα, της οποίας κύριος τοπικός φορέας είναι διαχρονικά το ΑΠΘ».
«Η ανάπτυξη κοινών δράσεων λειτουργεί προς ωφέλεια και των δύο μας. Αφενός σε εμάς δίνει την ικανοποίηση της συμβολής στην επιστημονική πρόοδο και τη δυνατότητα για την αξιοποίηση των πρωτότυπων προσεγγίσεων και αποτελεσμάτων των ερευνητικών προγραμμάτων, αφετέρου οι άνθρωποι του ΑΠΘ με την οικονομική και υλική συνδρομή μας δημιουργούν τον ζωτικό χώρο για να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικό κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί επιβραβεύουμε την αριστεία που επιτυγχάνεται από την προσπάθεια και την προσήλωση. Είμαστε υπερήφανοι γιατί συμβάλλουμε στην ανάδειξη νέων επιστημόνων. Ο Όμιλος HELLENiQ Energy, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας "Proud of you", που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει προσφέρει 230 υποτροφίες μέχρι σήμερα για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τόσο της πατρίδας μας όσο και του εξωτερικού, στους τομείς της μηχανικής και ενέργειας, της οικονομίας και των θετικών επιστημών. Επιπρόσθετα, από το 2009 επιβραβεύουμε την αριστεία. Τα τελευταία χρόνια, η HELLENiQ Energy έχει επενδύσει πάνω από 8 εκατ. στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στην εκπαίδευση», ανέφερε η διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ομίλου HELLENiQ ENERGY, Γεωργία Λασανιάνου.
Στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της εταιρίας HELLENiQ ENERGY και με σκοπό την ενίσχυση της έρευνας στο ΑΠΘ, ο Όμιλος ανέλαβε και χρηματοδότησε σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα υποτροφιών που απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές προτάσεις των υποψηφίων διδακτόρων-υποτρόφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης