Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιστροφή κεφαλαίου 96,3 εκατ. ευρώ από την εταιρία Υγεία για το CVC - ΗHG

Επιστροφή κεφαλαίου 96,3 εκατ. ευρώ από την εταιρία Υγεία για το CVC - ΗHG

Yψηλή κερδοφορία στο Υγεία και το 9μηνο του 2022

Ο κλάδος της υγείας, όχι μόνο αντισταθμίζει τις πιέσεις από τα τρόφιμα για το CVC, αλλά του παρέχει γενναίες επιστροφές κεφαλαίων στις επενδύσεις του.
Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Υγεία αποφασίστηκε επιστροφή κεφαλαίου 83,9 εκατ. ευρώ πρός το μοναδικό μέτοχο ( Hellenic Ηealth Care Group ), η διανομή προσωρινού μερίσματος από την χρήση του 2022, ύψους 10,9 εκατ. ευρώ καθώς και η διανομή υπερβάλλοντος τακτικού αποθεματικού, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 96,3 εκατ. ευρώ. Εαν συνυπολογιστεί και η επιστροφή κεφαλαίου του 2020, ύψους 52,5 εκατ. ευρώ, τότε το CVC μέσα σε τρία χρόνια έχει λάβει πίσω 90 εκατ. ευρώ από την επένδυση του Υγεία καθώς κατέχει το 60% του HHG στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 40% οι επιχειρηματίες κ. κ. Δ. Σπυρίδης, Β. Θεοχαράκης.
Δεδομένου, ότι για την απόκτηση του 100% Υγεία δαπανήθηκαν 290 εκατ. ευρώ – δίχως να υπολογίζονται οι επενδύσεις σε Metropolitan, Ιασώ General, Νοσοκομεία Κύπρου - η απόδοση του CVC είναι υψηλή και αυτό εξηγεί γιατί αρνήθηκε προσφορά για την πώληση του.
O όμιλος του HHG, ανήκει στο 10% των μεγαλύτερων θεραπευτηρίων διεθνώς και το αμερικανικό fund θέλει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις του μέσω των εξαγορών, αλλά και της προσθήκης νέων υπηρεσιών.

Κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο – ανταγωνιστικά επιτόκια από ελληνικές τράπεζες

Εκτός από τις δυο θετικές χρήσεις της περιόδου 2020-2021, και η φετινή χρονιά αποδεικνύεται κερδοφόρος για το Υγεία καθώς στο 9μηνο σύμφωνα με οικονομικές καταστάσεις κατέγραψε καθαρά κέρδη μετά φόρων 19,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,6 κατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2021.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών του Υγεία για το πρώτο εννεάμηνο του 2022 ανήλθε στα 103, 8 εκατ. ευρώ απο 96,8 εκατ. ευρώ ενω τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 21,1 εκατ. ευρώ απο 20,6 εκατ. ευρώ της περιόδου του 2021. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε στα 136, 9 εκατ. ευρώ απο 152,1 εκατ. ευρώ, ενω οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. ευρώ στα 27 εκατ. ευρώ.
Το CVC capital, όμως, όπως όλα τα private equity funds χρησιμοποιεί και την μόχλευση για τις επενδύσεις του και είναι χαρακτηριστικό, ότι πρόσφατα τραπεζικό στέλεχος επισήμανε ότι, ο συνολικός δανεισμός του CVC , αλλά και άλλων private equity funds Bc Partners (Νova – wind ), Μacquarie κ.α πραγματοποιείται από ελληνικές τράπεζες οι οποίες προσφέρουν ανταγωνιστικά επιτόκια σε σχέση με τις ξένες τράπεζες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης