Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η NOVA σχεδιάζει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ αλλά έχει… αρνητικά ίδια κεφάλαια

Η NOVA σχεδιάζει επενδύσεις 2 δισ. ευρώ αλλά έχει… αρνητικά ίδια κεφάλαια
Η Wind Ελλάς σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις είναι ζημιογόνος, όπως και η Nova.
Με μείον 200 εκατ. ευρώ αρχίζει η κοινή πορεία της Wind και της Forthnet.
Οι δύο εταιρείες βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της NOVA με βασικούς μετόχους τον Σέρβο Ντράγκαν Σόλακ και τον «δικό» μας Νίκο Σταθόπουλο με τις εταιρείες United Group και BC Partners αντίστοιχα.
Τα νέα δεν είναι καλά όπως λένε οι αριθμοί και όλα μαζί αποκαλύπτουν ότι η εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι αρκετά μικρή ή ότι οι επενδυτές με μακρά εμπειρία στους εταιρικούς μετασχηματισμούς κρατούν άσσο στο μανίκι.

Η Wind Ελλάς σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις είναι ζημιογόνος, όπως και η Nova....

Στο κόκκινο είναι και τα ίδια κεφάλαια της Nova σε βαθμό που το νέο υπό συγχώνευση σχήμα να μπορεί να έχει και αυτό αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Οι οικονομικές καταστάσεις, της Wind Hellas εμφανίζουν το 2021 , έσοδα 570,463 εκατ. ευρώ (+6,14% σε σύγκριση με τα 537,422 εκατ. ευρώ του 2020) αλλά το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό. Συγκεκριμένα οι ζημιές αυξήθηκαν σε 48,234 εκατ. ευρώ από 42,560 εκατ. ευρώ το 2020.
Η εταιρεία βαρύνεται με ομολογιακό δάνειο 494 εκατ. ευρώ και με υποχρεώσεις μίσθωσης 299 εκατ. ευρώ, που δημιουργούν υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος 63,4 εκατ. ευρώ.
Το ομολογιακό δάνειο το είχε μια θυγατρική (Crystal Almond Intermediary Holdings Limited) της μητρικής της εταιρείας (Crystal Almond S.à r.l.) και είχε ημερομηνία λήξης την 15η Ιουλίου 2023, η οποία τροποποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2022 ενώ τώρα έχει ημερομηνία λήξης την 5η Απριλίου 2032 και επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,65%.
Ή υποχρέωση είναι πλέον προς τη νέα της μέτοχο τη United Group, η οποία εξαγόρασε την μητρική της Wind, την Crystal Almond S à.r.L από την υπερκείμενη μητρική της (Crystal Almond Holdings Limited, με έδρα το Guernsey).

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης μεταξύ της Wind Ελλάς και της Nova. Η Wind Ελλας θα είναι αυτή που θα απορροφήσει α) την «NOVA ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (πρώην Forthnet), καθώς επίσης και τις εταιρείας β) «NOVA BROADCASTING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και γ) «NETMED ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Το μετοχικό κεφάλαιο Wind Ελλάς η οποία θα μετανομαστεί σε NOVA και θα απορροφήσει τις άλλες τρεις εταιρείες είχε διαμορφωθεί σε 45,393 εκατ. ευρώ στις 30/9/2022.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό μετασχηματισμού η καθαρή θέση της NOVA ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» (πρώην Forthnet) είναι θετική κατά 228,468 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Ισολογισμό Μετασχηματισμού η καθαρή θέση της «NOVA BROADCASTING ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» κατά την 30.09.2022, εμφανίζεται αρνητική κατά 204,529 εκατ. ευρώ.
Επίσης αρνητική είναι η καθαρή θέση και της «NETMED ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» κατά -911.373 ευρώ.

Αρνητικά ίδια κεφάλαιο και το νέο σχήμα;

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης, με βάση αυτά τα οικονομικά δεδομένα «διαφαίνεται ότι, μετά τη συγχώνευση, η απορροφώσα (σ.σ. Wind Ελλάς) ενδέχεται να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια».
Για να αντιμετωπίσει αυτό το εμπόδιο, αναφέρει ότι επιτρέπεται ο μετασχηματισμός εταιρειών στην περίπτωση που οποιαδήποτε εταιρεία ή το σύνολο των εταιρειών που μετέχουν στον μετασχηματισμό έχουν ή διατηρούν, πριν ή μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, αρνητικά ίδια κεφάλαια (αρνητική καθαρή θέση), εφόσον:
α) ο ως άνω μετασχηματισμός γίνεται στο πλαίσιο της εν γένει αναδιάρθρωσης των εταιρειών που μετέχουν σε αυτόν, και
β) παρέχονται έγγραφες εγγυήσεις από επενδυτή ή επενδυτές, οι οποίοι μπορεί να είναι και ήδη μέτοχοι ή εταίροι κάποιας εκ των εταιρειών που μετέχουν στον ως άνω μετασχηματισμό ή μέτοχοι ή εταίροι των μετόχων ή εταίρων αυτών, για την αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ή των εταιρειών που προκύπτουν από τον μετασχηματισμό εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα (12) μηνών από την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού.
Να σημειώσουμε πως η United Group ως μέτοχος του σχήματος έχουν υποσχεθεί επενδύσεις 2 δισ. ευρώ στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προ ολίγων μηνών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης