Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Γιατί προχώρησε σε δύο spin off και διαχωρισμό σε δύο κλάδους - O στόχος της κίνησης η άνοδος της μετοχής...

Μυτιληναίος: Γιατί προχώρησε σε δύο spin off και διαχωρισμό σε δύο κλάδους - O στόχος της κίνησης η άνοδος της μετοχής...
Ο απώτερος σκοπός του δεύτερου μετασχηματισμού του ομίλου - μετά το 2017 - είναι μια εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε ένα ξένο χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα
Με στόχο να “ξεκλειδώσει” τις κρυμμένες αξίες ο όμιλος Μυτιληναίου, ανασύνταξε από τις 14 Δεκεμβρίου 2022 την δομή του σε δυο διακριτούς κλάδους, ενέργεια και μεταλλουργία ενω παράλληλα μέσω της διαδικασίας διπλού Spin off δημιουργεί δυο νέες ανεξάρτητες οντότητες στον κλάδο κατασκευών και παραχωρήσεων. Στις δυο νέες θυγατρικές εισφέρονται τα έργα και “προικοδοτούνται” με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, 300 εκατ. μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ.ευρώ εγγυητικές επιστολές.
Ο απώτερος σκοπός του δεύτερου μετασχηματισμού του ομίλου - μετά το 2017 - είναι μια εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε ένα ξένο χρηματιστήριο ( πιθανώς στο LSE ), μια εξέλιξη την οποία δεν έχει αποκλείσει ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του φερώνυμου ομίλου.
Η υπάρχουσα δομή σε αρκετές από τις τωρινές δραστηριότητες της ελληνικής πολυεθνικής η οποία δραστηριοποιείται σε τρείς ηπείρους και περισσότερες από 30 χώρες με 5000 εργαζόμενους μπέρδευαν όχι μόνο επενδυτές, αλλά και τους 10000 προμηθευτές ή stakeholders και, σύμφωνα με πληροφορίες το ερώτημα των καθ ύλη αρμόδιων ήταν “σε ποιό κλάδο ασχολείστε για να σας εντάξουμε”.

Πως ξεκίνησε – τι κέρδισαν οι επενδυτές απο το 1995.... απόδοση 7.000%

Επειχειρώντας μια λεπτομερή ιστορική αναδρομή και τα όσα έχει επιτύχει η εταιρεία από το 1990 (ίδρυση ΑΕ) – ως συνέχεια της ιστορικής μικρής βιοτεχνίας μεταλλουργίας που ίδρυσε το 1908 στον Πειραιά ο παππούς του - ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στην πρώτη εχθρική εξαγορά, όταν απέκτησε το 20% της Μέτκα (1998), μια εταιρεία η οποία συνέδραμε αργότερα στις κατασκευές ενεργειακών έργων & κατασκευών.
Ακολούθησε η εξαγορά του Αλουμινίου από την Alcan (2005), ένα εγχείρημα για το οποίο, τότε πολλοί προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν ήταν καλή ιδέα.
Αντίθετα, η Αλουμίνιον, κέρδισε όλες τις δίκες έναντι της Δεη, χρειαζόταν και απέκτησε φθηνό ρεύμα, βοηθώντας την Μυτιληναίος να εισέλθει στην παραγωγή ενέργειας.
Τα χρήματα τα οποία αποσοβήθηκαν απο την ενέργεια επενδύθηκαν και μαζί με προγράμματα κόστους, κατέστησαν σήμερα την Αλουμίνιον της Ελλάδος μια από τις αποδοτικές μονάδες smelter αλουμινίου, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.
Πέντε χρόνια μετά, η εταιρεία μέσω της εξαγοράς της Endesa, δημιουργήθηκε η εταιρεία Protergia στην ενέργεια.
Αργότερα, ακολούθησε η συμμετοχή της Μυτιληναίος στην απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού αερίου, η κατασκευή και αναδοχή έργων ενέργειας, αλλά και η λιανική της ενέργειας. Απο την εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 1995, με κεφαλαιοποίηση 21,7 εκατ.ευρώ, σήμερα η αποτίμηση ανήλθε σε 2,85 δις. ευρώ.
Χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι, ενω ο καθαρός δανεισμός προς ebidta θα διαμορφωθεί στο 1,2, κάτι που δίνει επενδυτική βαθμίδα στην εταιρεία, καθώς λόγω των ταμειακών ροών οι επενδύσεις αυτοχρηματοδοτούνται ( ολική χρηματοδότηση στις ΑΠΕ λ.χ )
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το πρώτο εννεάμηνο του 2022 σε 4.5 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 169%, αυξήθηκε το EBITDA κατά 121% στα 533 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη του εννεάμηνου ανήλθαν σε 312 εκατ. ευρω, αυξημένα κατά 171% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2021. Οι επενδυτές οι οποίοι επένδυσαν 100 χιλ. ευρώ το 1995 και υποθέτωντας ότι δεν συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου, σήμερα θα είχαν συνολική θέση άνω των 7 εκατ. ευρώ, μια απόδοση 7.000%, συνυπολογίζοντας τα μερίσματα και τις επιστροφές που έχουν δοθεί.
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο μετοχικό deal των 100 εκατ. ευρώ από το Fairfax,ένας επενδυτής ο οποίος επέστρεψε δριμύτερος, αν και πότε δεν έφυγε, καθώς η ασφαλιστική Eurolife αποκτά μετοχές.

O κλάδος των κατασκευών – η “προικοδότηση” με 1 δισ. ευρώ

Στον κλάδο των κατασκευών, όπως είπε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος αναδύονται projects περισσότερων από 20 δισ στο άμεσο μέλλον, τα οποία δύναται να δημοπρατηθούν είτε (Α) ως Δημόσια έργα, χρηματοδοτούμενα μέσω του Δημοσίου προγράμματος επενδύσεων ή/και του RRF, είτε (β) μέσω σύμπραξης Δημόσιου – ιδιωτικού τομέα και (γ) μακροχρόνιων παραχωρήσεων.
Ενδιαφέρον, επίσης, έχει η προοπτική που ανοίγεται για σχεδιασμό και υλοποίηση έργων μέσω των Unsolicited Proposals. Στις δυο νέες θυγατρικές, όμως, εισφέρονται τα έργα και “προικοδοτούνται” με κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, 300 εκατ. μετοχικό κεφάλαιο και 700 εκατ.ευρώ εγγυητικές επιστολές.
Οι εταιρείες, όμως, οι οποίες γίνονται spin off στο εξωτερικό, συνήθως εισάγονται αργότερα και ανεξάρτητα στα χρηματιστήρια.

Απο που βγαίνουν οι ταμειακές ροές σε ενέργεια και μεταλλουργία

Στην ενέργεια, πλέον, θα υπάρχουν πέντε γενικές διευθύνσεις ( Απε, θερμικές μονάδες για πώληση ενέργειας σε πελάτες, διαχείριση ενέργειας, έργα ενέργειας, προμήθεια φυσικού αερίου&trading ) οι οποίες παράγουν και τις ταμειακές ροές ενω αναπτύσσουν συνέργειες μεταξύ τους. Στην μεταλλουργία αντίστοιχα, δημιουργούνται πέντε διευθύνσεις ( όσες και οι μονάδες ), ενω σύντομα μια εξ αυτών, η Sometra Ρουμανίας θα αναπτύξει έργα κυκλικής οικονομίας. Οι κεντρικές υπηρεσίες επίσης ανασυντάσσονται και αντί της εκτελεστικής επιτροπής δημιουργείται εταιρική διακυβέρνηση ( Cabinet of ceo ), συμβούλιο ηγεσίας καθώς και επιτροπές δραστηριοτήτων με την συμμετοχή ανώτερων και χαμηλότερων στελεχών.

Τι παρατηρείται σε χρηματιστηριακό επίπεδο

Σε ανεπτυγμένα χρηματιστήρια με υψηλή ρευστότητα, η Μυτιληναίος με σημερινή κεφαλαιοποίηση 2,8 δισ. ευρώ πιθανότατα θα είχε την συμπεριφορά της μετοχής της Alcoa (αλουμίνιο).
Στο ελληνικό ΧΑ, ελλείψει υψηλής ρευστότητας, κυριαρχούν οι αναλαμπές.
Στην Μυτιληναίος, επίσης, παρατηρητές έχουν διαπιστώσει ότι, οι εκθέσεις – αναλύσεις προηγούνται των επενδύσεων και δεν ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. Για παράδειγμα, έτερη εισηγμένη ενω έχει κάνει ήδη εξαγορές ανακοινώνει 4 δις. επενδύσεις και οι επενδυτές υπολογίζουν στις τιμές, τις νέες επενδύσεις.
Αντιθετα, στην Μυτιληναίος, εκτός από τις ανακοινώσεις επενδύσεων, ακολουθείται επιπρόσθετα μια καθημερινή επαναγορά ίδιων μετοχών.
Στην πρώτη εισηγμένη, οι επενδυτές ήδη έχουν λάβει μέρισμα και ακολουθεί η άνοδος της μετοχής, δηλαδή η πεμπτουσία του χρηματιστηρίου.
Στο τέλος ή και ανάμεσα έρχονται οι εκθέσεις των οίκων, αλλά δεν προηγούνται σε καμία περίπτωση και δεν δίνουν αυτές τον τόνο, αλλά οι αγορές στο ταμπλό.
Για παράδειγμα, τα κέρδη Ebidta ή οι αριθμοδείκτες χρησιμοποιούνται, αλλά δεν είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές αγοράζουν τις μετοχές – αλλιώς εκείνοι που τους χρησιμοποιούν θα ήταν ήδη πλούσιοι. Οι επενδυτές πρώτα κατανοούν, ύστερα τοποθετούνται και στο τελος κερδίζουν.
Εφόσον, η απλοποίηση την οποία θα εφαρμόσει η Μυτιληναίος, προσφέρει στούς επενδυτές την δυνατότητα να κατανοήσουν απο προήλθαν τα κέρδη, αναμένεται να ξεκλειδώσει και τις κρυμμένες υπεραξίες.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης