Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σύγκριση εταιριών: Πλαστικά Θράκης έναντι Πλαστικών Κρήτης - Που διαφέρουν, ποια μετοχή είχε καλύτερη συμπεριφορά

Σύγκριση εταιριών: Πλαστικά Θράκης έναντι Πλαστικών Κρήτης - Που διαφέρουν, ποια μετοχή είχε καλύτερη συμπεριφορά
Πλαστικά Κρήτης και Πλαστικά Θράκης, δύο κορυφαίες εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο
Σχετικά Άρθρα
Δύο εισηγμένες εντυπωσιάζουν με τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια και με το ρυθμό αύξησης των μεγεθών τους.
Μπορεί φέτος, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών να έχει επηρεαστεί η κερδοφορία τους, αλλά το επενδυτικό πρόγραμμα παραμένει μεγάλο και τα θεμελιώδη τους δείχνουν πως οι επενδυτές έχουν «τιμωρήσει» μάλλον υπερβολικά τις δύο εταιρείες.
Από την άλλη και η σύγκριση των δύο θα δείξει πως οι αποτιμήσεις μεταξύ τους δεν δικαιολογούν τέτοια απόσταση.
Ο λόγος για την Πλαστικά Κρήτης και Πλαστικά Θράκης, δύο κορυφαίες εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού τα προϊόντα τους ταξιδεύουν έως την άκρη της γης και η παραγωγική δραστηριότητα απλώνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Η Πλαστικά Κρήτης έχει αποτίμηση 427 εκατ. ευρώ και η Πλαστικά Θράκης 172 εκατ. ευρώ.
Είναι όμως η πρώτη περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη;

Τα μεγέθη των δύο εταιρειών

Ξεκινώντας από την Πλαστικά Κρήτης, στο εννεάμηνο είχε κύκλο εργασιών 327,4 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 17,7%.
Τα EBITDA μειώθηκαν στα 58,6 εκατ. ευρώ από 64,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 52 εκατ. ευρώ από 57,2 εκατ. ευρώ.
Μία μείωση για την οποία η διοίκηση είχε ενημερώσει λόγω των συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν και στη φετινή χρήση η μετοχή θα παίζει με μονοψήφιο p/e.
Από την άλλη η ρευστότητα παρά τις επενδύσεις είναι ισχυρή και στο ταμείο στο τέλος του εννεαμήνου είχε 58,6 εκατ. ευρώ.
Στο εξάμηνο όπου τα δημοσιευμένα στοιχεία ήταν αναλυτικά είχε ίδια κεφάλαια 377 εκατ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό 49,5 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων ήταν στα 469,1 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη η Πλαστικά Θράκης είχε πωλήσεις 316 εκατ. ευρώ από 341,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερες από αυτές της Πλαστικά Κρήτης.
Η μείωση στο τζίρο της έχει να κάνει με τη μείωση των πωλήσεων προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν αποτελεί ωστόσο βασική δραστηριότητα.
Τα EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν στα 42,5 εκατ. ευρώ από 97 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 26,8 εκατ. ευρώ από 65,1 εκατ. ευρώ.
Τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν στα 32,2 εκατ. ευρώ από 80,9 εκατ. ευρώ.
Στο εννεάμηνο το σύνολο του ενεργητικού ήταν στα 412,4 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια στα 264,3 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός λόγω των επενδύσεων ήταν στα 25,6 εκατ. ευρώ.

Οι δείκτες των μετοχών

Η Πλαστικά Κρήτης διαπραγματεύεται με p/bv 1,13 φορές και η Πλαστικά Θράκης 0,65 φορές.
Με τις πωλήσεις να είναι κοντά στο εννεάμηνο ο δείκτης αποτίμηση προς πωλήσεις αναμένεται πιο ελκυστικός στην Πλαστικά Θράκης.
Όμως ούτε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων δείχνει να δικαιολογείται τέτοια διαφορά στην αποτίμηση, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως φαίνεται στο εννεάμηνο πως η Πλαστικά Κρήτης έχει καλύτερα περιθώρια κερδοφορίας από την Θράκης.
Σε επίπεδο πολλαπλασιαστή κερδών αναμένεται μονοψήφιος και στις δύο που σημαίνει πως δικαιολογούν και οι δύο υψηλότερα επίπεδα.
Σημειώνεται πως από την αρχή του έτους η Πλαστικά Θράκης υποχωρεί κατά 42%, ενώ η Πλαστικά Κρήτης 12%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης